Calcularea sarcinii - cum se calculeaza saptamanile de sarcina

Sarcina reprezinta cel mai frumos si interesant moment pe care viitoarea mama il parcurge. Pentru a delimita in timp fiecare etapa, sarcina este impartita in saptamani, luni si trimestre. Atunci cand medicul va spune ca sunteti insarcinata in saptamana 8 iar bebelusul are 6 saptamani, acest lucru poate duce catre confuzie. Diferenta este data de modalitatea de calcul, respectiv raportarea la ultima menstruatie sau raportarea la data ovulatiei.

Vom vedea mai jos cele doua modalitati de calculare a perioadei de sarcina.

Varsta menstruala (varsta gestationala) - reprezinta calcularea sarcinii din prima zi de cand a inceput sangerarea de la ultima menstruatie. Majoritatea medicilor si specialistilor calculeaza sarcina plecand de la aceasta data.

Varsta ovulara (varsta de la fertilizare) - reprezinta calcularea sarcinii din ziua in care s-a realizat conceptia, aproximativ la 14 zile de la sangerarea menstruala. Astfel exista diferenta de 2 saptamani, in functie de modalitatea de calcul.

Cand numaratoarea incepe de la prima zi a ultimului ciclu menstrual durata medie a sarcinii este de 280 de zile, respectiv 40 de saptamani.

Daca numaratoarea incepe de la fertilizare, durata este cu 2 saptamani mai scurta, repectiv 266 de zile, aproximativ 38 de saptamani de sarcina.

La urmatoarea vizita intrebati si cereti mai multe informatii medicului dumneavoastra despre modalitatea de calcul pe care o foloseste.

Pentru a calcula saptamanile de sarcina online utilizati calculatorul de sarcina care va ofera informatii despre data fiecarei saptamani de sarcina in parte, data probabila a nasterii (DPN) si alte informatii utile.

Descoperiti mai multe raspunsuri pe forum, aderati la comunitate si impartasiti experientele dumneavoastra in comunitate.
au apreciat recent acest articol:

 
liliana37 a apreciat cu 4 zile in urma fotografia:
Apreciere Pupici cu sclipici
cele mai noi poze:
 
articole recente