Citricele in sarcina. Beneficii si precautii
In sarcina ti se spune de la inceput un lucru: cu cat mai multe fructe in meniul zilnic, cu atat mai bine. Dar nu orice fructe pot fi alese si asta complica si mai tare lucrurile. Citricele sunt o categorie de fructe pe care nu ar trebui sa le refuzi, dar ar fi bine le consumi cu moderatie si sa fii atenta la proprietatile lor, la substantele continute, vitamine si chiar minerale.
Daca discutam despre citrice ne referim la portocale, clementine, lime, lamai, grapefruit, mandarine. Consumul in cantitati moderate si in portii limitate zi de zi are o multime de beneficii pentru organismul femeii insarcinate. Care ar fi cele mai importante?
- Imbunatatirea raspunsului sistemului imunitar, contin multa vitamina C;
- Hidratare mai buna si mai simpla-sucurile naturale din citrice sunt excelente pentru hidratare, citricele sau sucul de citrice poate fi adaugat in apa pentru a creste consumul de apa in fiecare zi;
- Trateaza starea de greata si ajuta digestia-calmeaza sistemul digestiv si reduce greata de dimineata din primul trimestru de sarcina;
- Contribuie la dezvoltarea normala a bebelusului in uter-contin vitamine C, vitamina care ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului si la construirea unor oase rezistente. Ai si folati din belsug in citrice, ceea ce ajuta si mai mult la dezvoltarea creierului si a coloanei vertebrale, se impiedica defectele congenitale la nivelul sau.
Si cum nimic nu e asa de roz precum pare la inceput, avem si niste dezavantaje ale consumului regulat de citrice:
- Ataca dintii, contin acizi puternici, inrautatesc arsurile, daca le ai deja;
- Apar probleme cu esofagul daca il ai mai sensibil, erodarea sa, probleme cu stomacul de la aciditate prea mare, cu dintii, dar doar daca se consuma cantitati mari de citrice de orice fel;
- Poate duce la travaliu prematur daca se consuma prea vitamina C luata si din citrice.
Cheia e intotdeauna moderatia, cu asta trebuie sa ramai pana la urma. Consumi citrice, dar nu inseamna ca poti sa mananci cand ai pofte kilograme intregi.
Portocalele sunt pline de antioxidanti, minerale, vitamine au un gust placut si e pacat sa nu le ai in meniu cat esti gravida. Contin vitamina C, folati, magneziu, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, apa multa. Regleaza tensiunea arteriala, se reduce riscul de aparatie a anemiei, a problemelor cu sistemul reproducator, sarcina va ajunge pana la termen mai usor. Consumul regulat de portocale reduce stresul viitoarei mamici, imbunatateste sistemul imunitar, este prevenita si constipatia.
Trei portocale pe zi sunt de ajuns, se consuma de doua ori pe zi, de preferat dimineata, seara sau pe post de gustari intre mese.
Grapefruit e un fruct excelent in sarcina, se consuma la prima ora, la micul dejun. Contine vitamina B, tot complexul, calciu, potasiu, vitamina C, folati, fibre multe, 1.6 g, vitamina E, niacina, fier, magneziu, zinc, fosfor.
Un consum regulat de grapefruit sau de suc de grapefruit va preveni preeclampsia, se reduce tensiunea artreriala, colesterolul prea mare scade, insomnia nu mai e o problema, greutatea e mai usor de mentinut, un grapefruit are calorii putine. Este prevenita si indigestia, tratata, are fibre multe si ajuta sistemul digestiv. Greata de dimineata se mai diminueaza, anemia nu mai ne da tarcoale, este prevenit astmul, inflamatia este redusa, densitatea osoasa este imbunatatita, este evitata pierderea densitatii osoase, se evita aparitia sau inrautatirea diabetului gestational.
In fiecare zi se va consuma un grapefruit mediu sau doua pahare de suc de grapefruit mari. Femeile gravide cu probleme hepatice, renale, ulcere, cistite, alergii vor evita aceste fructe. A nu se consuma fructul pe stomacul gol.
Lamaile in cantitati moderate sunt bune in sarcina, mai ales daca ai greturi mai mereu. Contin folati, care ajuta mamica si pe bebe sa treaca cu bine peste cele 9 luni de sarcina, fibre solubile, vitamina C in cantiati mari, potasiu, vitamina B6, acid citric, bun daca ai nisip, pietre la rinichi, previne formarea lor.
Riscurile consumului unor cantitati prea mari de lamai si suc de lamaie in sarcina ar fi: eroziunea dintilor, arsuri stomacale din cauza aciditatii foarte mari, inrautatirea arsurilor stomacale, refluxului gastroesofagian. Se va consuma o lamaie mica sau jumatate de lamaie sub forma de suc, sub forma cruda, sub forma de limonada fara zahar, se poate adauga in deserturi, in diverse sosuri, mancaruri.
E bine sa consumi o varietate cat mai mare de citrice in sarcina, fara sa abuzezi de ele, le poti combina cu alte fructe foarte bine. Inainte de a le consuma gusta doar o bucatica si vezi cum reactioneaza organismul tau si daca totul e ok mergi mai departe si cresti cantitatea treptat.