Consumul de soia in sarcina. Este soia buna si sigura pentru tine si pentru bebe?
Sarcina este o perioada a schimbarilor pentru mamica. Cele mai importante dintre acestea sunt la nivelul dietei. Nu mai poti manca tot ce vrei, trebuie sa te gandesti la meniuri sanatoase si la cat mai multe vitamine si minerale care sa ajunga la bebe. Un ingredient care ar putea fi inclus in dieta ta este si soia. Insa cat de sigura este soia in sarcina si ce riscuri iti asumi cand o consumi?
Soia face parte din categoria superalimentelor si superingredientelor potrivite pentru orice meniu. Poti sa folosesti de la soia proaspata la soia congelata, uscata, la conserva si sa pregatesti cele mai bune retete pentru intreaga familie. O gasesti in edamame, tofu, lapte de soia, miso, sosuri, o ai si in snitele vegetale si in tot ce e vegetarian, vegan, de multe ori apare in forma fermentata, chiar si sarata, afumata.
In soia ai foarte multe proteine, vitamine, minerale, fibre, carbohidrati buni, dar si grasimi bune. Soia este ideala pentru sarcina pentru ca are folati, zinc, fier, potasiu, calciu mult, magneziu, grasimi saturate, ajuta digestia, circulatia sangelui, intareste oasele, trateaza si anumite probleme legate de somn, mentine nivelul zaharului din sange la valori normale. Plus ca te ajuta sa iti mentii greutatea optima, importanta in sarcina, si sa eviti problemele cu inima.
Previi mai usor defectele congenitale, depresia in sarcina si dupa, colesterolul crescut, ai o sanatate de fier in timpul sarcinii si poti avea o digestie mai buna, scapi uneori si de constipatie daca stii cum sa asociezi soia cu legume multe, fructe, un smoothie din cand in cand.
Dincolo de toate aceste beneficii exista si niste riscuri ale consumului de soia in sarcina de care ar trebui sa stii. Soia are acid fitic in cantitati mai mari, el nu mai permite absorbtia unor anumite minerale si vitamine. De aceea trebuie limitat consumul de soia cat esti gravida si trebuie sa discuti despre el cu medicul tau, care iti va indica si cantitatea sigura pentru tine si pentru bebe.
Alta problema e legata de pesticidele destul de multe depozitate in boabele de soia, care pot afecta dezvoltarea bebelusului din uter. Sosurile de soia sunt de evitat si ele pentru ca au multe substante periculoase pentru sanatatea mamei si a bebelusului, fitoestrogenii din soia pot altera nivelul estrogenului din corpul femeii gravide.
Daca ai probleme cu tiroida in sarcina sau inainte de ea e bine sa eviti consumul de soia. Soia ar putea agrava simptomele unei tiroide bolnave. Limitarea consumului de soia in sarcina nu se va baza doar pe aceasta problema insa. Medicul e cel care decide ce e bine pentru tine si pentru bebe. Riscul de nastere inainte de termen, de greutate redusa a bebelusului la nastere, de probleme de dezvoltare a bebelusului e mai mare daca nu respecti indicatiile medicului tau.
Asadar, in sarcina ai voie sa mananci, conform specialistilor in nutritie, doar doua sau trei portii mici pe zi, undeva la jumatate de canuta de tofu, de exemplu. Insa aceasta cantitate este orientativa. Discuta cu medicul tau serios despre soia si vei sti exact ce cantitate ai voie sa mananci in functie de organismul tau si de problemele tale.
Si ceva foarte important: alege produse din soia cat mai putin procesate, tofu, edamame, evita orice a trecut prin prea multe procese ca sa ajunga la raft. Ai mai putini aditivi in ele si conservanti si soia e mai aproape de forma sa naturala si de continutul chimic natural. Variantele fermentate vor fi mai usor de digerat.
Alte motive pentru care ar trebui sa eviti soia mai ales in timpul sarcinii:
- Mare parte din soia e modificata genetic;
- Soia are foarte multe pesticide reziduale de care nu scapi prin procesare termica acasa. Sunt periculoase reziduurile de glifosat, care pot duce la diabet gestational in al treilea trimestru de sarcina, apar si defecte de dezvoltare la copil din cauza lui, toxicitatea sa se manifesta si la nivelul celulelor placentei;
- Inhiba functionarea normala a enzimelor digestive, nu mai poti digera corect mancarea si nu se absorb nutrientii din ea;
- Cantitatile prea mari de aluminiu, asta pentru ca soia e tinuta in niste spatii de depozitare din aluminiu de multe ori sau apar saruri ale aluminiului in ea. Si ambalarea in aluminiu poate aduce pericole reale pentru sanatatea mamei si a fatului.
In ciuda acestor pericole reale, un studiu recent a aratat insa ca un consum moderat de soia in sarcina poate ajuta la dezvoltarea normala a copilului in uterul mamei. Studiile din trecut s-au concentrat doar pe efectele izoflavonelor asupra fatului, insa studiul la care facem referire, facut in Japonia, a demonstrat cu totul altceva.
Consumul de soia fermentata in sarcina nu determina hiperactivitatea copilului in uter, previne hiperactivitatea si asigura o sanatate foarte buna pentru mamica si bebe. Autorii studiului au fost de parere ce izoflavonele au fost raspunzatoare de efectele observate, cele benefice, insa nu e suficient sa mananci doar soia, e nevoie si de schimbari de dieta si de meniu, de adaugarea de multe fibre, legume, fructe proaspete si alimente cat mai putin procesate, de reducerea cantitatilor de carne si de preparate din carne.
Concluzia e simpla: discuta cu medicul inainte de a lua o decizie, fa-ti analize, vezi cum stai cu sanatatea, testeaza cum reactioneaza sistemul digestiv la cantitati foarte mici de soia si prefera asocierea ei cu foarte multe legume de calitate, de preferat bio, si cu alimente, ingrediente usoare pentru o sarcina fara probleme.