Fructele de mare in sarcina. Ce putem consuma in sarcina si ce beneficii au fructele de mare pentru mamica si pentru bebe?

Consumul de fructe de mare in timpul sarcinii este o modalitate excelenta de a obtine nutrientii de care au nevoie bebe si mamica. Bogate in acizi grasi esentiali, vitamine si minerale, fructele de mare sunt sigure pentru consum chiar si in timpul sarcinii si ofera numeroase beneficii pentru bebe si mamica.
Din categoria fructelor de mare fac parte crevetii, stridiile, langustele, homarii, langustinele, scoicile, sepiile, caracticele, crabii, racii, calamarii, melcii de mare. Cele mai bune fructe de mare pentru consumul in sarcina sunt cu siguranta racii, scoicile, calamarii, crevetii, caracatita si homarul.
Specialistii recomanda consumul de fructe de mare in sarcina de doua sau de trei ori pe saptamana, cate o portie echivalenta a 150 g, gatite cat mai bine, asta si pentru ca avem o cantitate de acizi grasi Omega-3 este foarte mare in fiecare portie-acizii grasi vor preveni nasterea prematura si te ajuta sa iti mentii o greutate optima chiar si in timpul sarcinii. Fructele de mare se pot completa cu somon, sardine, hering, in cantitati limitate, pentru a avea o dieta echilibrata si un gust deosebit in fiecare farfurie.
Pe langa acizii grasi Omega-3, in fructele de mare vom avea si vitamina D, care previne complicatiile in sarcina si la nastere, este evitata si greutatea scazuta a fatului la nastere, precum si diabetul gestational, oasele micutului se dezvolta mai bine. Seleniul din fructele de mare este bun pentru prevenirea infectiilor si problemelor de sanatate ale micutului inca din uter, mentine sanatatea tiroidei si a ficatului, iodul este si el prezent, ideal pentru dezvoltarea tiroidei la cei mici, zincul intareste sistemul imunitar si sustine dezvoltarea normala a bebelusului.
In general, fructele de mare sunt alimente complexe, au si calciu, proteine de calitate, nutrienti esentiali, fier, potasiu, vitamina B, tiamina, niacina, numai bune pentru musculatura si pentru sistemul osos.
In alegerea fructelor de mare consumate in sarcina vei tine cont de sursa de provenienta a acestora, sa fie salbatice, evita fructele de mare de „crescatorie”, cumpara doar din supermarket sau din magazinele de specialitate si verifica de fiecare data data expirarii, data capturii, sursa de provenienta a marfii.
Se vor evita mereu fructele de mare consumate in stare cruda, pentru ca exista riscul prezentei bacteriei raspunzatoare de listerioza. Stridiile si alte crustacee crude trebuie evitate si ele in sarcina, asta pentru ca ar putea interveni contaminarea oricand. Nu vei consuma deloc carne de rechin, peste sabie, marlin, macrou, ele vor afecta dezvoltarea bebelusului si sistemul sau nervos, creierul. Fara scoici crude, sushi in sarcina, o alta regula importanta de respectat, la fel si fara peste afumat, pastrav de exemplu.
Care sunt beneficiile consumului de fructe de mare in sarcina pentru mamica si pentru bebe?
Pentru mamica:
- Proteine de calitate-contribuie la formarea si mentinerea tesuturilor, la regenerarea lor, sustine dezvoltarea uterului si a placentei, la productia optima de sange in corp;
- Reducerea riscului de depresie postpartum, datorita prezentei acizilor grasi Omega-3;
- Imbunatatirea functiilor cerebrale, mentinerea sanatatii cardiovasulare;
- Functionarea optima a tiroidei, prevenirea oboselii si letargiei, mentinerea unui metabolism echilibrat;
- O absorbtie imbunatatita a calciului in sange;
- Reducerea riscului de preeclampsie, sustinerea sistemului imunitar;
- Imbunatatirea oxigenarii tesuturilor, celulelor;
- Protectie mai buna impotriva stresului oxidativ;
- Sustinerea functiilor neurologice.
Pentru bebelus:
- Dezvoltarea cerebrala optima;
- Dezvoltarea normala a sistemului nervos;
- Contributie la formarea retinei si la imbunatatirea acuitatii vizuale;
- Proteinele de calitate din fructele de mare sustin dezvoltarea tesuturilor, organelor;
- Formarea conexiunilor neuronale e mai eficienta;
- Se reduce riscul de infectii, sistemul imunitar e mai eficient in lupta cu viitoarele provocari;
- Dezvoltarea oaselor si muschilor e sustinuta si ea;
- Este prevenit rahitismul, oasele au mineralizare corecta;
- Dezvoltarea cardiovasculara e normala la copil, inima functioneaza mai bine;
- Tonusul muscular e mai bun, dezvoltarea motorie e excelenta.
Este recomandata o discutie cu medicul care se ocupa de sarcina si cu nutritionistul daca vrei sa consumi fructe de mare in sarcina. Ei te vor indruma in privinta frecventei si fructelor de mare de evitat mai ales daca ai si alergii. Pe langa portiile limitate si numarul redus de fructe de mare combinate, specialistii recomanda si alegerea unor fructe de mare gatite cat mai bine si mai simplu, alaturi de legume si de sosuri fara ingrediente care ar putea distruge substantele hranitoare si gustul desavarsit al fructelor de mare.