Smoothie-urile in sarcina. Avantaje si contraindicatii
In timpul perioadei de graviditate e foarte important sa fii atenta la ce mananci si ce bei pentru ca te poate afecta direct si pe tine, dar si pe bebe. O alternativa sanatoasa la mesele cu prea multa carne sau ingrediente nesanatoase, din comert este smoothie-ul, o bautura delicioasa preparata rapid, doar din ingrediente naturale si la indemana ta. Dar este sigur smoothie-ul in sarcina si ce poate contine ca sa nu iti faca rau?
Intr-un smoothie vei avea mereu fructe si legume intregi, toate fibrele raman intacte, nu ai procesare pentru ceea ce pui in smoothie-uri, deci beneficiezi de toate vitaminele si mineralele din ele. Fibrele te vor ajuta sa ai glicemia in limite normale, sa eviti diabetul pe termen lung, constipatia si tranzitul intestinal cu probleme, ai nutrienti pentru tine si bebe din belsug, nu vei fi nevoita sa mananci gustari mai mereu pentru ca intervine rapid satietatea. Plus ca ai energie, eviti sa consumi bauturi prea dulci daca adaugi si kale sau spanac, legume in smoothie si nu exagerezi cu fructele.
Smoothie-urile in sarcina sunt recomandate pentru ca au proteine, fibre, grasimi sanatoase, proteinele le poti lua din lapte, de exemplu. Le poti consuma oricand vrei, sunt o masa perfecta mai ales cand esti deja intr-o luna mai mare a periodei de graviditate.
E foarte important ca toate ingredientele adaugate in smoothie sa fie de calitate, sa fie spalate foarte bine si combinate cu atentie pentru a nu face mai mult rau decat bine si a dezechilibra sistemul digestiv.
Sunt si cateva ingrediente de evitat cand vrei sa faci un smoothie si esti gravida:
- Germenii-pot fi contaminati din start, pot avea si bacterii, e foarte greu sa ii speli, cureti bine. Da, se pot gati, pregati inainte, dar e bine sa ii eviti cat poti de mult;
- Orice fel de suplimente pe baza de plante, ierburi-sunt de evitat indiferent de unde le iei si cat de bune sunt, ce cantitati folosesti;
- Papaya care nu e copt bine si papaya in general-poate cauza imediat contractii uterine, poti sa pierzi sarcina;
- Ananas-atentie si la el, are enzime ce pot cauza contractiile uterine.
Poti adauga pudre proteice fara ingrediente chimice adaugate, aditivi, mar, banana, portocale, pepene in smoothie, fructe de padure sau orice alte fructe de sezon gasesti si iti plac. Prefera proteina din mazare si pudre pe baza ei, evita orice fel de pudre proteice cu arome artificiale, nu exagera cu proteinele insa. Iaurtul grecesc e iarasi foarte bun daca vrei proteine in smoothie. Proteinele ajuta la dezvoltarea tesuturilor, musculaturii, organelor bebelusului care creste in uter.
In general, vei putea adauga in orice smoothie consumat in sarcina si unt de arahide, grasimi sanatoase, avocado, proteine din surse naturale, carbohidrati naturali. Sunt foarte multe combinatii ce pot fi facute, dar esential este sa ai si un lichid, lapte, apa, fructe si legume, poate verdeturi, daca iti plac, ceva proteina neaparat si sa nu adaugi zahar, sa nu ai un smoothie foarte dulce sau foarte amar, fad, ca sa il poti bea linistita.
Cel mai bun moment din zi pentru un smoothie delicios e dimineata, dar poate fi consumat si seara, dar nu foarte tarziu, pana in ora 18 e in regula, sau in cursul zilei, sub forma de gustare, insa nu mai mult de doua portii pe zi, 300 ml fiecare. Un smoothie poate completa foarte bine si micul dejun, asta ca sa ai energie pentru toata ziua. Consumul in exces va duce si la ingrasare, ceea ce nu ai nevoie in sarcina pentru ca oricum vei lua in greutate foarte mult si vei avea retentie de apa.
Daca vrei poti avea un smoothie din fructe sau din legume, verdeturi, cel din legume, verdeturi e mai bun pentru ca sunt sanse sa nu fie dulce deloc, ai si proteine, fier in el, deci esti mai castigata daca il vei consuma in detrimentul celui cu multe fructe si prea dulce. Semintele sunt iarasi excelente in smoothie, dar nu exagera cu ele, la fel si nucile tocate marunt. De evitat orice fel de cantitate de cofeina adaugata intr-un smoothie consumat in sarcina.
Alte beneficii ale consumului de smoothie-uri in sarcina ar fi: aport de vitamine, minerale in cantitati echilibrate, din surse naturale, vitamina C, calciu, antioxidanti, multe proteine de calitate, arderea rapida a caloriilor in plus, intarirea sistemului imunitar, mentinerea sanatatii pielii, intarirea oaselor, sistemului osos, hidratare perfecta, evitarea problemelor sistemului circulator, detoxifierea usoara si eficienta, risc scazut de diabet gestational, reducerea poftelor din sarcina, imbunatateste igiena somnului si somnul in general, dar si sanatatea mintala, scade riscul de diabet de tip 2 prin consumul de fibre in cantitati mai mari, de boli de inima, combat greturile matinale, sunt usor de digerat.
Nu se vor inlocui mesele principale ale zilei cu smoothie-uri, dieta trebuie sa ramana echilibrata pe parcursul celor noua luni de sarcina.