Afectiuni care pot determina aparitia infertilitatii feminine

Fertilitatea poate fi afectata de o varietate impresionanta de factori si afectiuni comune.

Dupa o perioada lunga in care ati folosit prezervativul si ai luat contraceptive ca sa nu ramai insarcinata va fi socant cand, dupa o luna de incercari si relatii sexuale neprotejate, nu vei ramane insarcinata. Trebuie sa ai rabdare la inceput, sa intretii relatii intime cu partenerul de doua ori pe saptamana, finalizate cu orgasm, de preferat de ambele parti, si in cel mult 12 luni ar trebui sa ramai gravida.

Insa se intampla ca nici dupa sase luni sau un an sa nu ramai insarcinata, daca ai sub 35 de ani. Odata cu trecerea anilor femeia are tot mai putine ovule si sansele de conceptie scad, dar pot fi probleme si la partener, sperma lui nu mai are calitatile de dinainte de 35 de ani. Dincolo de aceste probleme mai intervine si infertilitatea cauzata de afectiuni comune. Din fericire infertilitatea care e cauzata de anumite boli e reversibila si cu siguranta veti putea avea un bebe odata ce partenera si-a rezolvat problemele medicale.

Fertilitatea este capacitatea corpului de a produce urmasi prin intermediul reproducerii naturale sau asistate odata ce organele sexuale au ajuns la maturitate. Rata fertilitatii este numarul mediu de copii pe care ii poate naste o femeie in timpul vietii si este cuantificata demografic. Probleme de fertilitate apar frecvent pe parcursul vietii femeii si se traduc prin dificultati si imposibilitatea reproducerii pe cale naturala. Fertilitatea umana depinde de multi factori, de nutritie, de comportamentul sexual, de cultura, de instinct, de endocrinologie, de personalitate sau de statut economic, de emotii, de viata pe care o duce viitoarea mamica, de gasirea momentului oportun in care poatea avea lor reproducerea pe cale naturala.

A nu se confunda fertilitatea cu fecunditatea, potentialul de reproducere. Cand o femeie are probleme de fertilitate intervine infertilitatea, daca are probleme legate de fecunditatea atunci intervine sterilitatea. Dupa cum stim deja, organismul feminin are ciclul menstrual lunar, care poate fi folosit pentru a determina cand pot ramane insarcinate, daca are loc contactul sexual neprotejat in zilele de fertilitatea maxima. Perioada fertila este de doar cinci zile pe ciclu. Spre deosebire de femei, barbatii sunt fertili permanent, insa calitatea spermei este influentata de starea lor de sanatate, de frecventa ejacularilor, de factori de mediu.

Ca sa ramai insarcinata mai usor trebuie sa ai contact sexual insotit de orgasm de ambele parti in fiecare zi sau la doua sau trei zile in aceasta perioada de fertilitate maxima. Nu conteaza prea mult pozitia femeii in timpul relatiilor intime. Important este ca la final partenerul sa ejaculeze in vagin si femeia sa pastreze lichidul seminal masculin in interiorul vaginului cat mai mult timp dupa ejaculare si orgasm, pentru a oferi o sansa spermatozoizolor sa ajunga la ovul si sa patrunda in cervix, calatorind prin trompele uterine spre intalnirea cu ovulul eliberat de ovare. Orgasmul feminin, insotit de contractiile specifice, poate creste sansele unei sarcini instalate mai rapid, asta daca apare si e posibil.

Declinul fertilitatii incepe la femei destul de devreme, de la 32 de ani, iar de la 37 deja sunt probleme mari. La barbati fertilitatea incepe sa fie o problema de abia la 40+. Da, pot exista sarcini si la varste mai inaintate, dar vor fi greu de dus la termen si copilul poate avea malformatii congenitale, defecte genetice.

Sunt multe afectiuni care pot influenta fertilitatea si pot determina infertilitatea, din pacate. Cele mai importante le veti regasi in lista de mai jos.

Sindromul ovarelor polichistice. Apare un dezechilibru hormonal puternic in corpul feminin si ovarele nu mai elibereaza ovule. Este cea mai frecventa cauza care duce la infertilitatea feminina. Cum stii daca ai aceasta afectiune? Menstruatia e neregulata, ai par facial mult si acnee permanenta, ai hormonul masculin androgen la un nivel prea ridicat. Nu ai ce sa faci ca sa previi instalarea afectiunii, dar o poti trata usor cu medicamente si cu o monitorizare atenta a ciclului menstrual. Sunt medicamente moderne care te vor ajuta sa ovulezi din nou si sa ai o sansa la reproducere pe cale naturala. Va dura ceva pana sa ramai gravida, dar se va intampla fara interventii din exterior odata ce ovarele isi reiau functionarea normala si elibereaza ovule ce ajung sa fie fecundate la un moment dat odata ce se intalnesc cu spermatozoizii.

Endometrioza. Daca apar dureri foarte mari atunci cand esti pe punctul de a avea menstruatia, atunci e de vina endometrioza. Apare ca urmare a unui tesut care ar trebui sa creasca in interiorul uterului si care creste si sangereaza in abdomen. Endometrioza duce la inflamatii cronice, embrionul nu are cum sa se mai implanteze in siguranta in uter, deci sarcina nu va fi posibila. In cazurile severe trompele uterine se blocheaza si nu permit intalnirea dintre ovul si spermatozoid. Se ajunge si la interventie chirurgicala, pentru extirparea tesutului care determina inflamatia si durerea. Pentru instalarea unei sarcini se apeleaza si la fertilizarea in vitro a ovulului si implantarea sa in siguranta, trecandu-se peste orice fel de blocaje din trompele uterine.

Fibroza uterina. E vorba despre tumori care nu sunt canceroase, dar care cresc in uter si cauzeaza dureri mari si ciclu menstrual cu sangerari abundente. Una din trei femei are aceasta afectiune, sansele sunt mai mari sa dezvolti fibroza uterina atunci cand ai un descedent african de sex feminin. In general, fibroza uterina nu afecteaza fertilitatea, dar un subtip, fibroza submucoasa, determina cresterea in uter, iar embrionul nu mai are cum sa se implanteze usor, deci apare si avortul spontan. La orice consult ginecologic sunt cautate aceste fibroame si sunt eliminate chirurgical, fiind scoase cu atentie prin cervix.

Hipotiroidism. Iei in greutate rapid, te simti mereu obosita. Sunt semne clare ale instalarii hipotiroidismului. Tiroida si organismul nu mai produce suficienti de multi hormoni T3 si T4. Pe langa aceste probleme, dezechilibrul hormonal care se accentueaza in corp duce si la interferente cu semnalele hormonale care anunta ovarele ca pot elibera ovule. Din fericire, putem trata foarte usor hipotiroidismul cu un hormon tiroidian sintetic levotiroxina.

Boala inflamatorie pelvina. Multe boli cu transmitere sexuala nu au niciun simptom, deci raman netratate. Unele duc la aparitia bolii inflamatorii pelvine. Ea apare cand bacteriile ajung in vagin, calatoresc in uter si in trompele uterine si se localizeaza acolo, afectand si ovarele. Apare un tesut care blocheaza trompele uterine si sarcina nu are cum sa se instaleze. Se poate indeparta chirurgical tesutul care bloca trompele uterine, dar sansele sa ramai gravida pe cale naturala sunt reduse odata ce ai fost diagnosticat cu aceasta afectiune. Si aici e o veste buna: poti sa ramai insarcinata apeland la fertilizarea in vitro si procedura asociata acesteia, prin transferarea embrionilor in uter, embrioni obtinuti in urma fecundarii ovului de catre spermatozoizi in afara corpului feminin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.