A doua nastere. Ce asteptari sa ai si ce va insemna pentru tine?

La a doua nastere lucrurile vor fi ceva mai simple ca prima data.

Daca la prima sarcina nu ai stiut la ce sa te astepti si ai fost poate luata prin surprindere, deja la a doua sarcina esti pregatita 100% sa faci fata noilor provocari. Dupa cele noua luni de sarcina urmeaza travaliul si nasterea, a doua. Spre deosebire de prima nastere, unde lucrurile au fost mai complicate, la a doua nastere ai deja si experienta, dar inca nu stii cum vor decurge lucrurile pana la capat.

Pentru a avea o a doua nastere mult mai usor de suportat si mult mai simpla este bine sa te inarmezi cu rabdare, sa nu ai asteptari foarte mari pentru ca oricum lucrurile vor merge mult mai usor ca prima data. De ce? Organismul tau s-a invatat deja si stie foarte bine ce are de facut si te va ajuta sa nu mai ai problemele de la nastere pe care le-ai intampinat prima data. Ce inseamna concret pentru tine a doua sarcina si a doua nastere?

Vei simti sarcina mai devreme. La a doua sarcina vei simti ca ai ramas gravida mult mai repede. Uterul nu s-a micsorat la aceleasi dimensiuni ca inainte de prima nastere, corpul stie deja ce are de facut cand ramai din nou gravida. Uterul a trecut deja printr-o sarcina, ligamentele si musculatura sunt deja intinse, suporta o alta sarcina mult mai usor. In general la a doua sarcina ai experienta si te astepti sa fie toate lucrurile ceva mai rapide si sa le simti poate nu la fel de puternic ca prima data.

Si nu trebuie sa iti fie teama de acest aspect, e normal sa se intample asa pentru ca al tau corp stie imediat cand sarcina a doua s-a instalat si cand va incepe perioada celor noua luni in care va avea iarasi de tras ca sa te ajute sa duci la capat si sarcina in curs.

Simti miscarile bebelusului mai devreme. La a doua sarcina esti mult mai constienta de corpul tau, deja recunosti miscari si cum anume se pozitioneaza bebelusul. Stii la ce sa te astepti, stii cam cum reactineaza bebelusul deja, stii si unde sa urmaresti miscarile la nivelul burticii. Plus ca ai o multime de semne care iti spun cat de agitat sau cat de calm e bebelusul si te poti folosi oricand de ele ca sa iti dai seama daca se intampla ceva sau nu sau daca cel mic este doar jucaus. Miscarile bebelusului in uter se vor simti pe tot parcursul sarcinii odata ce micutul a crescut suficient de mare ca sa poti detecta si vedea miscarile, sa aiba forta sa se miste si energie suficienta sa faca tot ce doreste in uter.

Esti mai obosita. De multe ori la a doua sarcina uiti sa iei suplimentele necesare, vitaminele, nu tratezi cu asa mare seriozitatea sarcina. Vei fi mai obosita, vei suporta mai greu sarcina mai ales daca nu ai fost pregatita si nu ai avut corpul pregatit pentru alta perioada de graviditate. Oboseala din a doua sarcina poate fi combatuta cu ajutorul unor medicamente speciale pentru gravide, cu suplimente de fier cat mai multe si cu alimentatie bogata in vitamine si minerale din surse naturale. Daca oboseala se accentueaza e bine sa mergi la ginecolog si sa verifici data totul e in regula cu organismul tau.

Simti mai multe intepaturi si dureri localizate. La a doua sarcina corpul se relaxeaza mai ales la niveul articulatiilor si de aici si durerile pe care le vei resimti destul de puternic. Hormonul relaxina, al carui nivel creste in primele 14 saptamani de sarcina si scade pana la platou in jurul saptamanii 24, este mai eficient cand ramai gravida a doua oara. Copilul va sta mai jos in abdomen, apar durerile de spate, durerile de ligamente, soldurile vor fi slabite si ele. Dupa nastere toate durerile vor disparea. Contractiile Braxton Hicks vor fi simtite si le ceva mai puternic la a doua nastere.

Nasterea si travaliul la a doua sarcina sunt mai scurte, rapide. Cervixul si uterul au mai trecut prin nastere si travaliu, deci sunt pregatite sa faca fata mai bine unei nasteri. La prima nastere mamele stau in travaliu noua ore si o ora imping pana cand nasc copilul. La a doua nastere mamele vor petrece doar sase ore in travaliu si jumatate de ora vor impinge.

Nasterea va fi mai usoara. Musculatura si ligamentele se vor relaxa mai rapid, copilul se va misca prin sistemul reproducator mai usor si va iesi mai repede. Cervixul se va dilata mult mai repede si mai eficient. Uneori se intampla ca mamele sa nasca mai devreme la a doua sarcina, insa acesta pare a fi doar un mit.

Tot la a doua nastere copilul poate fi mult mai greu, nasterea va fi mai dificila daca va creste greutatea.

Durerile de dupa nastere vor fi mult mai greu de suportat. Dupa ce nasti a doua oara uterul are mai putin tonus muscular ca la prima nastere, durerile prin care vei trece vor fi mult mai pronuntate. Contractiile de dupa nastere care aduc uterul la dimensiunile normale vor fi si ele mult mai greu de suportat. Pe masura ce apar si alte sarcini si alte nasteri durerile se vor acutiza. Durerile se vor repeta si acutiza si in timpul alaptarii si in timpul recuperarii.

Esti mai increzatoare si mai sigura pe tine. A doua sarcina este diferita de prima, insa stii deja ce inseamna si care e procesul prin care vei trece tu si corpul tau. Stii ca al tau corp se poate descurca, stii ca vei trece cu bine prin tot ce inseamna nastere naturala sau prin cezariana, daca vrei asa ceva. La a doua nastere mamele se vor bucura mai mult de aceasta perioada, vor fi mai putin stresate si vor avea mai mult timp pentru ele si pentru experienta sarcinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.