Recuperarea dupa nasterea prin cezariana. La ce sa te astepti?
Femeia gravida ajunsa in punctul in care trebuie sa nasca, cand au trecut cele noua luni de sarcina, are la dispozitie doua variante: nasterea nasturala, vaginala, si nastere prin cezariana. Nasterea prin cezariana poate fi programata sau poate sa apara ca urmare a unor complicatii aparute in momentul nasterii naturale si in urma travaliului normal. Recuperarea dupa cezariana este ceva mai dificila, insa poate decurge la fel de bine ca recuperarea dupa nasterea vaginala daca stii la ce te poti astepta si ce ai de facut.
Cezariana este o operatie comuna prin intermediul careia se extrage fatul din uter, dupa ce se realizeaza o incizie la nivelul abdomenului, in zona pubiana. Multe femei apeleaza la ea chiar daca pot naste si natural, vaginal, de teama durerilor si complicatiilor care vin la pachet cu acest tip de nastere. In Romania, rata nasterilor prin cezariana depasit deja 60%, ceea ce nu e un semnal bun deloc.
Recuperarea dupa cezariana e mai dificila decat dupa nasterea vaginala. Ai nevoie de sase pana la zece saptamani sa iti revii, dar depinde mult de fiecare organism in parte si de complicatiile care mai apar. In primele zile de dupa cezariana recuperarea va fi lenta si te vei confrunta cu mai multe probleme normale dupa o astfel de interventie chirurgicala destul de complicata.
Primele 24 de ore, simptome comune. E pericol in primele 24 de ore de la operatie sa apara cheaguri la nivelul picioarelor. Daca ai probleme cu greutatea sau esti nevoit sa stai imobilizat la pat pentru perioade lungi de timp creste riscul de cheaguri.
E esential ca femeia care a trecut printr-o cezariana sa faca miscare cat mai repede dupa ce a trecut de anestezie si de primele doua sau trei ore. Mai apar crampe la nivelul inciziei, uterul se micsoreaza si el si e normal sa mai apara crampe. Se vor face verificari ale inciziei abdominale din timpul operatiei pentru a se evita orice infectie.
Recuperarea pe termen lung:
Scurgeri vaginale. Corpul feminin scapa de sangele si de tesutul ramas in uter. Primele scurgeri sunt de un rosu aprins, urmand sa apara scurgeri rozii si apoi maronii, galbui si fara culoare. Dupa care se opresc. Daca sunt abundente si ai si dureri, miros urat, e bine sa mergi de urgenta la ginecologie pentru analize amanuntite ale aparatului reproducator.
Dureri moderate. Cateva zile dupa operatie vei avea dureri care seamana cu niste crampe mestruale. Apare ingustarea vaselor de sange din uterus pentru a se evita sangerarile abundente. Daca ai dureri prea mari poti lua si medicamente care reduc din disconfort si din durere, dar doar la recomandarea medicului ginecolog. Contractiile resimtite sunt comune in timpul alaptarii, pentru ca se elibereaza in corpul tau oxitocina.
Sani durerosi si inflamati. In primele trei sau patru zile dupa nasterea prin cezariana sanii vor produce colostru, o substanta plina de nutrienti care va ajuta sistemul imunitar al copilului. Dupa aceasta perioada sanii vor deveni mai inflamati si mai mari si vei putea alapta. Ca sa nu te mai doara sanii si mameloanele poti sa folosesti pompa pentru sani, sa folosesti sutiene care sa iti sustina bine sanii. Nu freca sanii pentru ca vei avea si mai mult lapte si scurgeri nedorite.
Schimbari la nivelul parului si al pielii. Firele de par se subtiaza in primele trei sau patru luni dupa cezariana. Si e normal sa se intample asa. Ai schimbari hormonale puternice in corp, pe sani apar pete colorate, la fel si pe burta, care vor deveni argintii si se vor albi intre timp pana la disparitie.
Modificari de stare, emotii puternice, depresie. Dupa nasterea prin cezariana, ca dupa orice nastere, vei avea probleme cu emotiile puternice, cu anxietatea si depresia de dupa nastere. Vei plange mai des din aproape orice, vei trece de la o stare la alta rapid, te vei confrunta si cu depresia de dupa nastere. E posibil sa iti pierzi pofta de mancare, sa te simti foarte obosita, sa nu te mai bucuri de tot ce e in jurul tau. E bine sa ceri ajutor si sa mergi la sedinte de psihoterapie ca sa scapi mai rapid de aceste stari. In primele doua saptamani de recuperare de dupa nasterea prin cezariana vei scapa de astfel de simptome cu siguranta.
Pierdere in greutate. Dupa nasterea prin cezariana vei slabi destul de mult pentru ca al tau corp va scapa de lichide rapide. Cu o dieta cat mai echilibrata si exercitii fizice usoare regulate vei putea ajunge la greutatea de dinainte de sarcina. Daca apar si complicatii dupa operatie ai putea sa slabesti si mai mult mai ales daca nu ai si o alimentatie normala cu de toate.
Dureri musculare si incontinenta urinara. E normal sa ai dureri musculare locale pentru ca ai trecut printr-o operatie si musculatura a fost afectata. Dar ele vor disparea rapid pe masura ce iti revii si esti externata. Muschii zonei pelviene slabiti duc la incontinenta urinara, asa ca e bine sa fii pregatita sa ii faci fata chiar si cand esti in public, sa ai mereu protectie sporita la nivelul meatului uretral pentru a evita orice incidente neplacute.
Revenirea treptata la exercitii fizice si activitate normala. La patru sau sase saptamani dupa ce ai trecut printr-o cezariana ai voie sa faci exercitii fizice usoare, dar fara sa ridici nimic foarte greu. Copilul il poti ridica, dar cu mare grija sa nu ai probleme cu operatia. Dupa doua saptamani poti sa conduci si masina, dupa trei saptamani poti face baie si poti merge la inot, insa doar daca ai incizia complet vindecata.
Suport pentru stomac si activitatea sexuala. Cand stranuti sau tusesti, rasi cu pofta incearca sa te tii de burta ca sa nu apara probleme la nivelul inciziei. Nu incerca sa intretii relatii sexuale imediat dupa cezariana. Discuta cu medicul intai si vezi cand e mai bine sa ai activitate sexuala alaturi de partener. Recomandat este sa te abtii cel putin 45-60+ zile dupa cezariana.
La reluarea activitatii sexuale vor fi preferate pozitiile in care zona inciziei si zona intima nu sunt puse sub presiune. Partenerul e bine sa aiba grija si el in momentul penetrarilor vaginale pentru a nu provoca disconfort si dureri la nivelul sistemului reproducator feminin. Primele relatii sexuale de dupa cezariana ar trebui sa fie unele care stau sub semnul blandetii in fiecare moment al actului sexual propriu-zis.
Constipatia. Chiar si dupa cezariana vei avea probleme cateva saptamani cu temuta constipatie. Schimbarile hormonale, musculatura stomacala slabita, statul la orizontala duc fara probleme la constipatie. Nu ai voie sa impingi cu putere chiar daca esti constipata pentru ca vei avea sangerari si operatii „desfacute”, incizii cu infectii dupa. Bea apa multa, consuma multe fibre, legume, fructe, poti lua laxative naturale, dar doar la nevoie si daca ti le recomanda medicul. Multe prune, compoturi, ceaiuri, ovaz si orice te-ar ajuta sa ai un scaun moale mereu si usor de eliminat iti vor fi de folos. Sunt de evitat clismele, folosirea abuziva a supozitoarelor cu glicerina.