Saptamana 11 de sarcina

Ai burtica vizibila, esti in a 11-a saptamana de sarcina, bebelusul se dezvolta foarte repede acum, e mai puternic, formele corpului sau prind contur si mai bine. Lungimea lui bebe in a 11-a saptamana de dezvoltare intrauterina este de 5 cm, are organele deja formate, acum urmeaza doar maturizarea. Ovarele se dezvolta daca e vorba de o fetita, vezi bine mainile, picioarele urechile, narile deschise si varful nasului. Apar si se formeaza foliculii de par pe tot corpul, unghiile se formeaza mai bine in aceasta saptamana si pe parcursul celei de-a 12-a saptamana de sarcina.

Apar modificari vizibile la mamica la abdomen, par, unghii. Abdomenul se rotunjeste daca ai mai multi copii, doi, trei, dar la prima sarcina nu vei vedea nicio modificarea a burtii. Parul creste ceva mai repede, pare mai sanatos, textura se modifica, e mai uscat, mai gras, ai par prea mult pe picioare, maini, pe fata. Unghiile sunt mai puternice si cresc mai repede, dar pot sa fie si exfoliate si sa isi piarda aspectul atat de placut de dinainte de sarcina. Greata se mentine, dar se diminueaza un pic, crampele musculare se mentin si ele, apar la picioare mai mult, e bine sa iti faci analize sa vezi cum stai cu potasiul si magneziul din corp si sa le ai mereu la un nivel echilibrat.

Ceva ciudat se va intampla in a 11-a saptamana de sarcina: linea nigra, un fel de pata sub forma de linii pe burta. Ea va disparea, e cauzata de hormoni, se mentine si dupa nastere daca alaptezi activ. Nu mai ai mirosul asa de sensibil, poftele si aversiunile alimentare nu te mai deranjeaza atat de mult. Ai grija si de dantura ta, de gingivite si de igiena dentara, pentru ca vei avea probleme cam multe cu ele cat esti insarcinata.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.