Saptamana 15 de sarcina

A 15-a saptamana de sarcina vine cu o vizibilitate clara a burticii. Lungimea copilului e de 11 cm, cat o para. Urechile lui sunt in pozitia corecta, ochii se dezvolta si mai rapid si ajung aproape de o forma finala, functionala.

Bebelusul face diverse exercitii e respiratie, suge degetul, inghite, loveste cat poate cu picioarele, curbeaza degetelele, misca mainile. Partea exterioara a urechilor e in crestere si se vede tot mai bine, urechea interna inca nu a terminat dezvoltarea si maturizarea. Bebe nu aude inca, pielea sa e translucida si e subtire rau, vasele de sange si scheletul se observa usor. Oasele sunt si mai tari, oasele craniene sunt cele mai tari, coloana vertebrala si umerii au deja forma normala si oase mai tari.

Mamica va avea diverse simptome, precum ameteala, durerile de cap, arsurile la stomac, modificari cutanate. Greutatea corporala e tot mai mare, iei cam 1 kg pe saptamana, gingiile sangereaza frecvent din cauza hormonilor, asa ca e bine sa mergi la dentist si sa ingrijesti gingia cum poti mai bine.  

Apar si sangerarile nazale din cauza vaselor de sange care se rup pe fondul cantitatii prea mari de sange din corp si presiunii puse pe ele. Gazele si indigestia completeaza tabloul simptomelor din a 15-a saptama de sarcina. Volumul celulelor din creierul femeii scade cat este insarcinata, asa ca poti uita frecvent multe lucruri. E recomandat de acum sa dormi pe partea stanga si sa iti verifici mereu tensiunea arteriala.