Saptamana 17 de sarcina

E a 17-a saptamana de sarcina si poti sa iei o decizie importanta: daca vrei sa stii sexul copilului inainte de nastere sau nu. Te gandesti si la toate amenajarile dupa si poti sa incepi sa aranjezi camera micutului. Copilul masoara deja 12.5 cm, are 180 de grame, se formeaza grasimea corporala, care se tot depune pana cand nasti.

Creierul va coordona de acum inima, vor fi 140 de batai pe minut pana la 150, muschii si oasele se dezvolta si sunt aproape mature. Bebe suge si inghite des ca sa stie ce are de facut dupa nastere. Acum se perfectioneaza toate reflexele esentiale de supravietuire. Dar suptul si inghititul nu au coordonare, care apare de abia prin saptamanile 33-34 de sarcina, reflexul de supt e maturizat si perfect functional de abia la 36 de saptamani aproape implinite.

Placenta si cordonul ombilical cresc mai repede in saptamana 17 de sarcina, placenta e extinsa si asigura circulatia si alimentatia copilului. Aprentele digitale sunt aproape formate, apar si la degetele de la maini, si la cele de la picioare.

Mamica are arsuri stomacale, sangerari gingivale, sangerari nazale, dureri de cap, dureri de spate si dureri pelviene din cauza uterului prea mare si cu greutate prea mare deja, congestia nazala e aproape permanenta pentru ca sunt prea multi hormoni si prea mult sange in corp. Plus ca femeia insarcinata stranuta tot mai mult incepand cu saptamana 17 de sarcina. Creste pofta de mancare, bebe are nevoie de si mai multa mancare, deci e bine sa mananci mai mult si mai sanatos.

Cresterea prea rapida in greutate aduce si vergeturile. Poti sa incepi exercitiile prenatale, foloseste centura de sprijin pentru burta, mergi mai des la control si incearca sa ai un somn cat mai odihnitor de fiecare data.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.