Saptamana 21 de sarcina

Esti in a 21-a saptamana de sarcina, copilul se misca tot mai mult in uter, lungimea sa e de 25 cm si are 390 g. Placenta hraneste in continuare bebelusul, dar sistemul digestiv se va maturiuza curand si il va ajuta pe micut sa se hraneasca singur. Pancreasul produce si el enzime specifice pentru descompunerea alimentelor cand va incepe hranirea copilului, intestinul subtire e in curs de dezvotlare si absoarbe nutrientii din lichidul amniotic pe care copilul il tot inghite zi de zi.

Ficatul si-a cam terminat misiunea de a produce celulele rosii din sange. Se dezvolta mai departe maduva osoasa, care va produce pana la 24 de saptamani de sarcina globule rosii suficiente.

Papilele gustative sunt pregatite sa simta bine orice fel de gust, orice gusta mama simte si copilul din uter. Digestia si inghitirea sunt exersate odata cu inghitirea unor cantitati mici de lichid amniotic, gusturile lichidului amniotic se modifica in functie de ce mananca mama.

Apare coordonarea foarte buna, mainile si picioarele sunt proportionale, creierul si muschii actioneaza asa cum ar trebui si cartilajul devine os. De aici si controlul foarte bun al miscarii bratelor, mainilor si loviturile tot mai ferme si mai multe pe care le simte mama.

Ai in continuare dureri de spate, poftele celebre alimentare, arsuri gastrice frecvente, crampe musculare, congestii nazale, modificari la nivel cutanat. Apar si modificari de circulatie periferica, umflaturi la nivelul gleznelor si al picioarelor, varicele, vene umflate, rasucite, umflate sub piele, greutatea e prea mare si presiunea pe vene e peste cea suportata in mod normal. Ele provoaca dureri, crampe nmusculare servere, greutate la nivelul picioarelor.

Pielea e foarte uscata, ai senzatii de mancarime, se tot intinde pe burtica in crestere, apar iritatii, deshidratare puternica. Fa in continuare exercitii fizice usoare, odihneste-te si dormi bine, bea multe lichide, mananca sanatos si nu in portii foarte mari.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.