Saptamana 27 de sarcina

Eh, si ai ajuns si in ultima saptamana din al doilea trimestru de sarcina, a 27-a saptamana. Copilul isi formeaza acum noi conexiuni neuronale, invata sa respire prin miscari musculare regulate. Lungimea sa e de 34.7 cm, are peste 1000 g, peste 1 kg. Deja nu prea mai sta confortabil in uter pentru ca e prea mare, sta usor ondulat cumva, in pozitie fetala clasica.

Creierul bebelusului e foarte activ, conexiunile dintre neuroni si sinapse din zonele creierului ii permit micutului sa fie activ. Plamanii nu mai au mult si sunt complet maturizati pentru a putea permite respiratia normala dupa nastere. Bebe respira in lichid amniotic si exerseaza cat poate respiratia pentru dezvoltarea pulmonara normala.

Din a 27-a saptamana de sarcina copilul recunoaste nu doar vocea mamei, ci si pe a taticului. Nervii auditivi ajung aproape de maturizarea totala, aude mai bine, insa nu prea aude bine din cauza vernixului. Gustul e foarte bine dezvoltat, papilele gustative sunt aproape de maturitate, copilul stie clar ce gust are lichidul amniotic si ce gust au alimentele pe care mami le ingereaza. Mancarea va ajunge la bebe in doua ore si va reactiona imediat, sa stii. Daca mananci prea picant in perioada asta bebelusul va reactiona si el si va… sughita, ceea ce e perfect normal.

Din pacate, apropierea trimestrului al treilea de sarcina aduce marirea sanilor peste ce poti suporta tu, alti hemoroizi aparuti din senin si de vina sunt tot hormonii sarcinii.

Bebelusul creste in greutate, placenta si lichidul amniotic, uterul se maresc si greutatea corporala e si mai mare. Ai mult sange in corp, retii apa zi de zi si greutatea devine insuportabila. Vei avea nevoie sa alaptezi dupa nastere, deci tesutul care produce lapte creste si tot creste, de unde si modificarea dimensiunilor sanilor tai.

Uterul crescut si presiunea prea mare de la el si de la constipatii frecvente, comune in sarcina, duc la agravarea hemoroizilor. Bea multa apa, consuma multe fibre, scapa de sutienele prea stranse, cauta unele cu marimi mai mari in aceasta periaoda. Si de aici mancarimea cunoscuta, arsurile si sangerari neplacute la defecare. Tatal poate sa asculte bataile inimii copilului acum punand urechea pe abdomenul mamei.