Saptamana 37 de sarcina

In saptamana a-37-a de sarcina copilul este „la termen”, dar nasterea va fi considerata inainte de termen, toate organele corpului functioneaza singure, lungimea micutului e de 48.6 cm si are peste 2.9 kg. Nu vei lua in greutate prea mult de acum incolo, cervixul se alungeste, contractiile Braxton Hicks sunt prezente in continuare si te pregatesc pentru nastere, dopul de mucus e la locul lui, dar se va elimina cand incepe travaliul.

Bebe exerseaza de zor suptul si inghitirea ca sa poata manca dupa nastere, coordoneaza foarte bine suptul si inghitirea de acum. Capul copilului e mare, la nastere va fi cat pieptul tau, grasimea care se tot acumuleaza va produce gropite la coate, genunchi, umeri, cute, pliuri la gat si incheieturi. Creierul, plamanii si ficatul micutului inca se dezvolta. Plus ca vei observa ca sughitul copilului e mai frecvent, cliputul e mai rapid, si ceva interesant: urineaza des. Are si par pe capusor, deja.

Contractiile Braxton Hicks sunt si mai intense de acum, mai dese, apar cam la 10-20 minute. Se verifica nivelul de dilatare intr-un cabinet ginecologic, ca sa vezi cat s-a deschis colul uterin. Ai nevoie de 10 cm pentru nastere vaginala fara probleme. Se verifica si maturitatea si consistenta colului uterin, consistenta, textura cervixului, daca e pregatit pentru nastere.

Colul uterin trebuie sa fie in pozitia corecta pana la travaliu, se va deplasa din spate in fata cand esti foarte aproape de travaliu. Daca bebe e destul de jos in pelvis te pregatesti de nastere, asta e clar.

Scurgerile vaginale sunt abundente, greutatea acumulata e neglijabila, nu te mai ingrasi in ultima luna de sarcina, e bine sa bei multa apa, ca sa nu mai ai retentie de lichide, fa exercitii fizice, Kegel, ia si o minge gonflabila si fa exercitii cu ajutorul ei. Dormi cat poti de mult, desi iti va fi foarte greu.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.