Saptamana 39 de sarcina

Si ai intrat si in a 39-a saptamana de sarcina si poti naste dintr-o clipa in alta. Copilul masoara 50 cm, are 3.403 g cu aproximatie greutate. Toate organele micutului sunt dezvoltate in totalitate acum, functioneaza foarte bine si pot sa functioneze fara probleme si in afara vietii intrauterine.

Creierul si plamanii se tot dezvolta pe repede inainte in ultimele doua saptamani de sarcina, bebe iar ia in greutate, dar mai putin ca inainte, sistemul imunitar e puternic, are deja de la mami anticorpii necesari pentru dezvoltare. Pielea copilului nu mai este rozie, este alba. Dupa nastere apare pigmentarea, vasele de sange au deja un strat foarte gros de grasime peste ele.

Toate simptomele din a 39-a saptamana de sarcina anunta apropierea cu pasi repezi a travaliului. Ai contractii Braxton Hicks parca mai puternice si mai dese, nu conteaza ce miscari faci. Ele sunt localizate acum mai mult in partea frontala a corpului si sunt mai suportabile daca incerci sa schimbi pozitia imediat ce le simti. Stii ca esti deja in travaliu cand ai contractii din partea superioara a uterului si sunt frecvente, regulate, deci fii foarte atenta la ele.

Dilatarea colului uterin se intampla in ultimele saptamani, deci se va observa o dilatare din ce in ce mai mare ca sa permita nasterea vaginala.

Durerile de spate sunt si ele la „locul” lor, dar mai puternice acum, arsurile stomacale si indigestia sunt o banalitate deja. Bea lichide doar inainte sau dupa ce ai mancat, nu in timpul mesei ca sa nu ai probleme serioase dupa.

Dormi cat mai mult, ia vitaminele prescrise, fa exercitii Kegel cand poti, fa un masaj perineal zilnic, fa miscare, plimbare si invata cat de mult poti despre travaliu si despre tot ce inseamna nasterea pentru corpul tau si pentru bebe ca sa stii la ce sa te astepti in ziua cea mare.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.