Infectii comune in perioada sarcinii care pot afecta si copilul
Din momentul in care ai ramas insarcinata organismul tau trece prin schimbari majore. Si primul afectat este sistemul imunitar si cel reproducator, evident. Cei mai periculosi dusmani ai tai sunt acum infectiile, asta pentru ca virusul te poate infecta si pe tine, dar poate infecta si copilul atat in timpul vietii intrauterine, cat si in timpul nasterii.
Cele noua luni de sarcina sunt una dintre cele mai grele perioade pe care le va traversa organismul tau. Cu fiecare saptamana esti tot mai slabita, corpul “aloca” resurse mai multe copilului, riscul de infectare creste simtitor mai ales dupa ce ai intrat in al doilea trimestru de sarcina. Este foarte important sa cunosti care sunt cele mai frecvente infectii ce pot aparea in timpul sarcinii si cum apar, cum se manifesta, pentru a te putea feri de ele cat mai bine si a avea in permanenta o sarcina fara probleme majore si un bebe sanatos.
Varicela in sarcina. Este foarte periculoasa pentru mamica si pentru bebe. Sunt sanse de peste 90% sa fii imuna la infectia cu varicela. Dar daca nu ai avut deloc varicela si vii in contact cu cineva infectat sansele sa te imbolnavesti sunt foarte mari. Analizele de sange iti vor spune daca te-ai infectat si medicul specialist te va indruma ca sa scapi cat mai repede de infectie si sa ai o sarcina care decurge normal.
Simptomele de urmarit, care anunta infectarea, sunt febra, lipsa poftei de mancare, dureri de cap persistente, oboseala, stare de rau generala, petele rosii pe toata pielea, umflaturi, vezicule cu lichid, mancarime la nivelul lor, eruptii multiple cu aparitie de vezicule cu lichid pe piele.
Citomegalovirus (CMV) in sarcina. E un virus comun, face parte din clasa herpesurilor, si poate determina aparitia varicelei si a herpesului labial. E foarte periculoasa in sarcina pentru ca bebe poate fi afectat imediat si poate avea probleme cu auzul, se ajunge si la pierderea auzului, la orbire, probleme cu vederea, dificultati de invatare, epilepsie. Daca stii ca nu ai fost infectata in trecut cu acest virus infectarea va fi extrem de periculoasa pentru bebe. Manifestarile infectiei cu acest virus sunt: oboseala, frisoane frecvente, febra, dureri de articulatii, dureri mari de cap, ganglioni limfatici inflamati, marire volum hepatic si splenic.
Prevenirea infectarii e imposibila, poti doar sa te speli pe maini cum trebuie, sa nu saruti copii mici pe fata, sa nu folosesti tacamuri de la copii mici. Testarea si analizele de sange iti vor spune sigur daca te-ai infectat sau nu.
Infectia cu streptococ din grupa B in sarcina. Simptomele infectiei sunt clare: febra, murmur respirator, convulsii, rigiditate, stare de moleseala continua, ritm cardiac modificat, tensiune arteriala variabila, lipsa apetitului, nervozitate permanenta. Daca esti insarcina, o astfel de infectie poate duce la infectii ale tractului urinar, la infectii uterine, la infectii la nivelul placentei. Pe fondul bolilor cronice, infectia cu streptococ din grupa B poate duce la pneumonii greu de tratat, infectii urinare severe, sepsis, infectii ale pielii. Copilul se va infecta chiar inainte de travaliu sau in timpul nasterii vaginale.
Riscul de infectare e mai mare daca ai travaliu prematur inainte de a 37-a saptamana de sarcina, daca s-a rupt apa prea devreme, daca ai febra in timpul travaliului, daca esti purtator al streptcococului. In timpul travaliului vei lua antibiotice ca sa nu infectezi si copilul. Testarea spre finalul perioadei de graviditate este obligatorie ca sa te asiguri ca nu infectezi copilul fara sa vrei.
Infectii transmise de animale. In excrementele de la pisici gasim toxoplasma, un organism care cauzeaza toxoplasmoza, o infectie extrem de periculoasa pentru copil. Evita sa vii in contact cu litiera si excrementele pisicii cat esti insarcinata, foloseste mereu manusi speciale, evita pisicile bolnave cat esti gravida, spala bine mainile dupa gradinarit.
Si oile si porcii sunt foarte periculosi, daca locuiesti la tara si esti gravida. Porcii, de pilda, pot fi o sursa de infectare cu hepatita E, foarte periculoasa daca esti gravida in luna mare.
Hepatita B si C. Hepatita B ataca ficatul, de obicei nu are simptome evidente, te infecteaza si nici macar nu stii ca esti infectata. Virusul se transmite rapid daca ai relatii sexuale neprotejate cu un partener infectat sau vii in contact cu sangele unui pacient infectat. La nastere, hepatita B se transmite extrem de usor copilului. Dupa nasterea copilului, acesta va fi vaccinat impotriva hepatitei B daca a avut ceva probleme cu ficatul.
Contactul direct cu sangele infectat poate duce si la infectarea cu Hepatita C, care afecteaza si ea ficatul. Tratamente medicale sau dentare in tari unde hepatita C este comuna pot duce si ele la infectari rapide. Si sexul cu parteneri deja infectati cu Hepatita C in timpul sarcinii va duce la o infectare sigura, daca nu s-a folosit prezervativul. Hepatita C se transmite la fel de usor ca hepatita B la copil in timpul nasterii sau chiar inainte de ea.
Simptomele hepatitei sunt: durerea abdominala, febra mare, dureri de articulatii, urina care isi schimba culoarea, este mai inchisa la culoare, lipsa apetitului, oboseala accentuata, greata si varsaturi frecvente, icter.
Herpesul in sarcina. Infectiile genitale cu virusul care determina aparitia herpesului sunt foarte periculoase pentru nou-nascuti. Poti ajunge sa ai herpes de la contacte sexuale cu persoane infectate, de la sexul oral, partenerul sexual are deja herpes oral si ti-l transmite si tie. Apar vezicule si ulceratii la inceput in zona genitala, durerile si mancarimile locale sunt comune, avem si secretii genitale cu miros neplacut, piele rosie in zona genitala, arsuri la urinare, sangerari in afara ciclului. Daca infectia apare spre finalul sarcinii sau cand esti deja in travaliu vei avea nevoie de cezariana ca sa nu infectezi si copilul in timpul nasterii vaginale. Sexul oral neprotejat ar trebui evitat mereu, mai ales ca infectia e foarte usor de transmis pe cale orala.