Sindromul HELLP, o complicatie periculoasa in sarcina ce poate fi tratata dupa o diagnosticare corecta
Cand ai aflat ca esti gravida si stii ca ai in fata noua luni de sarcina nu stii niciodata la ce sa te astepti. Sunt noua luni in care se poate intampla orice sau nu se va intampla nimic, asa ca trebuie sa fii precauta si sa cunosti tot ce ar putea merge prost pentru a lua toate masurile necesare in asa fel incat sarcina sa ajunga la termen si sa nasti fara probleme. Printre complicatiile la care trebuie sa fii atenta cat esti gravida este si sindromul HELLP, o complicatie ce poate avea urmari nedorite pentru tine si bebe daca nu o descoperi la timp si nu o vei trata in mod corespunzator…
Sindromul HELLP este o complicatie extrem de rara in sarcina-apare in 0.1% pana la 0.6% din sarcini, care afecteaza direct ficatul si sangele. Apare in al treilea trimestru de sarcina, intre saptamanile 28-40 de sarcina, insa se manifesta in cazuri ceva mai rare si in al doilea trimestru de sarcina, din saptamana 20 de sarcina, in primele sapte zile dupa nastere.
Acronimul HELLP vine de la cele trei semne clare ale bolii: hemoliza, distrugerea celulelor rosii care sunt raspunzatoare de transportul oxigenului de la plamani in corp, enzime hepatice cu niveluri crescute, numar redus de trombocite, care au rol important in coagulare.
De regula sindromul HELLP este o forma severa a preeclampsiei, insa dupa unii experti e vorba despre o afectiune complet diferita. In cazul preeclampsiei discutam despre hipertensiune si proteinurie, proteine prea multe in urina, dar la sindromul HELLP avem preeclampsie existenta in majoritatea cazurilor diagnosticate, insa poate lipsi preeclampsia, 1 din 5 cazuri apar fara sa existe preeclampsie si simptomatologie asociata.
Simptomatologia sindromului HELLP este similara cu tot ce vedem la preeclampsie si poate fi usor confundata, complicand diagnosticarea. La preeclampsie avem dureri abdominale acute, dureri de cap, vedere incetosata, stare de rau, greturi, varsaturi, oboseala, edem, luare in greutate rapid, dureri la respiratii adanci, sangerari nazale, crize, tremur incontrolabil. Aceleasi simptome le vedem si la sindromul HELLP, doar un medic specialist cu experienta poate sa distinga intre cele doua. Simptomele pot sa apara toate sau doar o parte.
Cauzele sindromului HELLP nu sunt cunoscute. Cauzele sindromului sunt comune cu cele ale altor afectiuni, de unde si diagnosticarea foarte dificila.
Factorii de risc pentru sindromul HELLP sunt preeclampsia, eclampsia, prezenta sindromului in sarcini din trecut, varsta, peste 35 de ani, o nastere anterioara cel putin, rasa, femeile albe au risc mai mare, prezenta bolilor de rinichi, existenta diabetului, tensiunii arteriale marite.
Nediagnosticat si netratat la timp sindromul HELLP poate conduce la complicatii serioase, afectand atat mamica, cat si bebelusul. Mamica va avea probleme cu sangele si cu tot ce tine de coagularea lui, hemoragii dupa nastere mult mai abundente decat ar fi normal, probleme grave cu rinichii, hemoragii la ficat, probleme grave cu ficatul, edem pulmonar, eclampsie, abruptie placentara. Fatul se va naste inainte de termen, nu se va dezvolta normal in uter, va avea numar redus de trombocite la nastere, anemie, probleme cu sangele, probleme respiratorii acute.
Diagnosticarea sindromului HELLP este o provocare pentru orice medic, indifirent de experienta. Se va incepe cu un examen fizic complet, cu observarea simptomelor descrise de femeie, se va palpa abdomenul, partea superioara, se va observa inflamarea picioarelor, se vor recomanda si teste de urina pentru a se depista proteinele in numar mare si se va lua tensiunea. Se adauga teste pentru ficat, rinichi, ultrasunete, CT, chiar si RMN, in cazuri mai rare.
In functie de cat de rau ies analizele de sange legate de trombocite putem clasifica sindromul HELLP mai usor, cu cat sunt mai putine trombocite, cu atat mai rau. Avem Clasa I, sever, Clasa II, moderat, Clasa III, usor si in functie de aceste clase se iau si toate masurile necesare pentru un tratament adecvat si monitorizare constanta a pacientei.
Cat despre tratamentele pentru sindromul HELLP, daca pacienta are peste 35 de ani si e intr-o luna inaintata de sarcina, daca simptomatologia e severa se va recomanda nasterea inainte de termen, cat mai rapid. Ca sa scapi de acest sindrom si sa eviti complicatii singura solutie e nasterea. In doar cateva zile de la nastere dispar si simptomele asociate cu sindromul.
Daca fatul nu a ajuns la maturitate si nu se pune problema de nastere se va trata afectiunea cu medicamente pentru a tine tensiunea arteriala la un nivel normal, se va apela la transfuzii pentru a tine numarul trombocitelor la un nivel normal, se va administra suflat de magneziu pentru a preveni crizele, dar si corticosteroizi pentru a se dezvolta mai bine plamanii bebelusului. Analizele de sange sunt obligatorie pentru monitorizarea nivelului de trombocite si functionarii ficatului. Bebe va fi testat si el cat e in uter cu teste specifice, profil biofizic, teste fetale de non-stres si ultrasunete.
Nu ai cum sa previi sindromul HELLP, poti doar sa mergi la controale ginecologice regulate si sa iei doze micii de aspirita dupa primul trimestru de sarcina, din a 12-a saptamana de sarcina daca ai risc crescut de sindrom HELLP.
Sindromul HELLP nu e o afectiune care iti pune in pericol viata, asta daca o tratezi corect si e diagnosticata la timp. La trei zile dupa nastere deja aproape ca nu mai ai niciun fel de simptom. Daca va continua sarcina si dupa diagnosticarea sindromului HELLP va fi in favoarea bebelusului pentru ca are timp sa se dezvolte. Doar medicul care se ocupa de sarcina va decide daca se poate recurge la nastere prematura sau nu.
Rata de supravietuire asociata cu sindromul HELLP depijnde de varsta gestationala, de severitatea simptomatologiei prezentate, de tratamente si de cand incep acestea. La bebelus discutam despre rata de supravietuire de 40% pana la 90%, dar depinde foarte mult ce varsta gestationala are bebe cand se depisteaza boala rara. Adultii cu sindromul HELLP diagnosticat au rata de supravietuire de 99%, mai ales daca se depisteaza afectiunea din timp si se pune si un diagnostic corect, se incepe rapid tratamentul.
Si inca un aspect important: daca ai avut o data sindromul HELLP nu devii imun, poti sa il ai iarasi la alta sarcina, sansele cresc exponential, pe masura ce apar alte sarcini. 1 din 5 oameni care au avut deja sindromul HELLP il vor avea si a doua oara, imediat ce apare o sarcina in evolutie.