Saptamana 13 de sarcina

A 13-a saptamana marcheaza finalul primul trimestru de sarcina. Fatul are corzi vocale, dinti, alveole dentare, amprente. Lungimea lui bebe e de 7.5 cm, se formeaza bratele si picioarele si arata exact ca la orice copil micut, foliculii de par s-au dezvoltat suficient cat sa produca par moale si fin numit lanugo. Fatul e protejat de lichidul amniotic cu acest par fin pana la 20 de saptamani.

Rinichii produc urina, bebelusul are vezica urinara dezvoltata, urian devine parte a lichidului amniotic. Amprentele copilului sunt dezvoltate aproape total, degetele sunt formate si ele. Placenta aduce copilului oxigen si nutrienti si este in crestere. Corzile vocale functioneaza dar nu auzi nimic. Vei auzi cum „suna” copilul tau cand il vei naste.

Muschii de sugere de la obraji sunt dezvoltati, copilul isi misca si capul daca atingi si pui presiune pe abdomenul tau, capul are o treime din corp. La fetite se formeaza deja 2 milioane de ovule in ovare.

Riscul de avort scade foarte mult, creste apetitul sexual si poti avea relatii intime cu partenerul cand doresti. Sanii incep deja, probabil, sa produca si colostrul.

Scapi de greata si de somnolenta, nevoia de a dormi in continuu, dar ai secretii vaginale mai greu de ignorat, albe, incolore, in cantitate prea mare, fluidul are consistenta schimbata, e mai subtire.

Si apar si vergeturile, niste linii rosii pe burta, sani sau pe coapse. Pielea e intinsa mult prea mult si de aceea apar vergeturile. Ai energie mai multa si asta e bine, in al doilea trimestru nu prea vei mai avea probleme si simptome greu de suportat.