Saptamana 28 de sarcina

Saptamana a 28-a vine cu o veste proasta de la inceput: nu prea vei mai dormi pentru ca ai intrat deja in al treilea trimestru de sarcina si iti va fi din ce in ce mai greu. Copilul clipeste bine si fara efort acum, tuseste, suge degetul, inghite corect, are o respiratie buna si normala.

Bebelusul are 36 cm si depaseste 1,18 kg, creierul se dezvolta parca si mai rapid ca in alte saptamani, tesutul cerebral va dezvolta brazdele si crestele care ii vor oferi creierului aspectul celebru, cu diverse caneluri si aspectul sau pliat. Miscarile oculare sunt frecvente si copilul are si somn REM si un creier perfect dezvoltat aproape in totalitate. Copilul viseaza deja si asta e foarte interesant de stiut.

Mamica uita tot mai des lucruri, congestia nazala e si mai greu de suportat si mai agresiva, pielea sufera modificari multe, durerile de spate sunt mai rele. Articulatiile sunt slabite, uterul e foarte mare, durerile de spate sunt acute de multe ori, durerile lombare sunt insuportabile in timpul activitatilor obisnuite.

Ai probleme mari si cu sciatica, hormonii nu te lasa sa dormi deloc zi si noapte, apare si colostrul, prima forma a laptelui matern cu mai multe proteine si putine grasimi.

Si un simptom interesant: vei observa melasma sau masca sarcinii. Este vorba despre o hiperpigmentare a pielii, apare pistruiul, alunitele, pete diverse de culoare manorie, vei scapa de ele dupa nastere din fericire. Evita expunerile la soare incepand cu aceasta saptamana.

Acum e cazul sa te decizi ce faci cu nasterea, unde nasti, cum va decurge totul, daca vrei cezariana sau nastere vaginala. Ia mai mult fier pentru bebe, de preferat din surse naturale, bea multa apa, fa exercitii fizice usoare si prenatale, exercitii Kegel, poti numara si loviturile copilului.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.