Saptamana 9 de sarcina

Esti in a noua saptamana de sarcina si ai trecut deja de doua luni de sarcina, sunt incheiate. Este finalul perioadei embrionare a bebelusului. Ai simptomele tipice sarcinii, greata matinala, modificari de dispozitie frecvente, arsuri la stomac, balonari poate. Bebelusul se misca in burtica, trece la stadiul de fat spre finalul acestei saptamani.

Lungimea bebelusului tau este acum de 2.5-3 cm, cat o cireasa. Se dezvolta in continuare caracteristici fizice, organe si sisteme importante din corp, coada embrionara dispare, copilul e din ce in ce mai drept, mainile si picioarele trec prin transformari majore, apar si degetele, se formeaza lobii urechii si varful nasucului, se poate vedea clar din profil. Pleoapele se dezvolta si ele si acopera in sfarsit ochii.

Se dezvolta incet inima si sistemul arterial, oasele costale si sternul sunt din ce in ce mai bine conturate, pancreasul si ficatul, caile biliare se formeaza tot acum. Ai deja simptome severe ale sarcinii din cauza hormonului HCG. Emotii puternice, determinate de fluctuatii mari ale estrogenului si ale progesteronului, mancarimi aparute la nivelul sanilor, sanii sunt si mai mari in volum, pielea e si mai intinsa, ele dispar in al treilea trimestru de sarcina iata doar cateva simptome care te anunta ca esti in a noua saptamana de sarcina. Se adauga congestia nazala permanenta pentru ca ai prea mult mucus in corp, urinari frecvente pentru ca uterul e din ce in ce mai mare si fluxul sanguin creste in zona pelviana.

Bebelusul se misca mai mult, se formeaza musculatura principala, insa miscarile nu le sesizezi pentru ca sunt greu de perceput. Se formeaza si gleznele, se dezvolta valvele la inima, placenta e maturizata si produce deja hormoni de sarcina, copilul ia in greutate din ce in ce mai bine, are cam 2 grame in aceasta saptamana. Important este sa te odihnesti, sa te hidratezi si sa mananci cat mai natural posibil, sa ai grija de sanatatea ta psihica pe fondul schimbarilor hormonale majore.