Embolia cu lichid amniotic, complicatia rara care poate pune probleme la nastere

Nasterea unui copil este un proces simplu, in aparenta. In realitate se pot intampla atat de multe lucruri in timpul travaliului, in timpul venirii pe lume a micutului incat e imposibil sa stii ce te asteapta indiferent ca vei naste natural, vaginal, sau prin cezariana.
Complicatiile sunt cu siguranta cele mai mari temeri ale mamicilor care nasc si e firesc sa fie asa. Complicatiile rare sunt si mai periculoase, de aceea e bine sa fii constienta de ele si sa stii ce se intampla, ce se poate face. Embolia cu lichid amniotic e o complicatie foarte rara, insa poti ajunge sa o ai, de aceea vom discuta despre ea in articolul de astazi.
Embolia cu lichid amniotic este printre cele mai rare complicatii ce pot sa apara in timpul nasterii. Lichidul amniotic sau celule, chiar par, materii fecale de la bebe ajung in sangele mamei, ducand la inflamatii imediate si diverse afectiuni periculoase secundare, CID sau Coagularea Intravasculara Diseminata cu urmari grave, sangerari abundente la mamica.
Ai sanse de peste 80% sa iti pierzi viata din cauza emboliei cu lichid amniotic. Nu au cum sa anticipezi aparitia afectiunii, nu ai cum sa previi. Embolia cu lichid amniotic apare din senin in timpul travaliului sau al nasterii, se ajunge la lesin, scade tensiunea arteriala mult, sunt ameteli ce acompaniaza simptomatologia brusca.
Introducerea in sange a lichidului amniotic si altor parti de tesut microscopic se poate produce inainte, in timpul nasterii si chiar dupa nastere. Desi este un lichid produse de organismul mamei si bebelusul sta in el noua luni, odata ajuns in sange in orice cantitate provoaca reactii alergice severe. Se va ajunge rapid la insuficienta cardiaca, pulmonara, stop cardiac, sangerari uterine greu de controlat, sangerari prea mari la incizia de la cezariana.
Trebuie sa intelegi ca patrunderea lichidului amniotic in sangele mamicii e ceva normal si se intampla in timpul nasterii. Multe mamici nu au nicio problema, dar unele femei reactioneaza altfel la acest lichid. De multe ori medicii se refera la aceasta afectiune rara ca la sindromul anafilactic al sarcinii. 1 din 40.000 de nasteri din SUA si 1 din 53.800 nasteri din Europa vor avea si embolia cu lichid amniotic prezenta in problemele de la nastere.
Simptomatologia emoboliei cu lichid amniotic seamana mult cu cea de la ruptura uterina, de la eclampsie, cu problemele de la placenta. Deci diagnosticarea e foarte dificila mai mereu. Aici discutam despre probleme de respiratie, scaderea brusca a tensiunii arteriale, edem pulmonar, ritm cardiac modificat la mamica, sangerari uterine, suferinta fetala accentuata, agitatie, confuzie, anxietate brusca, frisoane,
Factorii de risc pentru embolia cu lichid amniotic nu sunt clari, dar se crede ca aparitia afectiunii ar fi determinata de: varsta mamicii, prea inaintata, peste 35 de ani in timpul sarcinii, sarcinile multiple, suferintele fetale, modificari de ritm cardiac in special, probleme cu placenta, preeclampsia si eclampsia, cantitatea prea mare de lichid amniotic, laceratiile cervicale, proceduri si medicamente ce induc travaliul, nasterea prin cezariana, nasterile asistate, cu forceps, alte instrumente de extragere a copilului.
Complicatiile pentru mamica de la embolia cu lichid amniotic sunt: insuficienta cardiaca, pulmonara, pierderea cunostintei, convulsii, sangerari din ce in ce mai abundente, accident vascular cerebral, coagulare intravasculara diseminata, leziuni cerebrale si stop cardiac, deces.
Complicatiile pentru bebe de la embolia cu lichid amniotic sunt: lipsa de oxigenare eficienta, afectari ale sistemului nervos, ale creierului, ritm cardiac modificat, agitatie si nevoia de nastere rapida.
Cauzele emboliei cu lichid amniotic nu se cunosc cu exactitate. Descompunerea placentei in timpul travaliului si al nasterii ar duce la un raspuns imun prea puternic la unele mamici. Embolia cu lichid amniotic apare si la cezariana, dar si la nasteri vaginale
Diagnosticarea emboliei cu lichid amniotic e foarte dificila, pot exista multe simptome suprapuse de la alte afectiuni ce sunt prezente in timpul sarcinii. Stim ca embolia apare in timpul travaliului sau la cel mult 30 de minute dupa nastere, in acest interval.
Pentru diagnosticare se urmareste tensiunea arteriala, daca scade brusc, respiratia, daca apar probleme, ritmul cardiac, daca devine neregulat sau intervinte stopul cardiac, hemoragiile fara explicatii. Sunt doua faze ale emboliei: prima, in care avem insuficienta respiratorie rapida, lipsa oxigen si stop cardiac, si a doua, in care apar hemoragiile severe la incizia de la cezariana sau la nivelul uterului, unde a fost atasata placenta in cele noua luni de sarcina.
Nu se pot face radiografii, astepta rezultate de la analize pentru ca embolia cu lichid amniotic e o urgenta medicala si trebuie sa se actioneze rapid pentru a nu se ajunge la deces si in cazul mamicii, si in cazul fatului. In anumite cazuri se solicita EKG, pulsoximetrie, radiografie toracica, ecocardiograma.
Cat despre tratamentele pentru embolia cu lichid amniotic, acestea se vor face rapid si vor consta in nasteri imediate recomandate, transfuzii de plasma, sange, trombocite, histerectomii, steroizi, alte medicamente pentru inima, tensiune arteriala. Se apeleaza la resuscitare cardiopulmonara cand lucrurile se complica pentru mamica, la oxigen pentru mamica, la ventilatie mecanica, la cateter arterial pulmonar sau venos central.
Este foarte important sa se actioneze imediat ce e depistata embolia cu lichid amniotic, rata de deces constatata fiind de pana la 60%, foarte mare, ajungandu-se si la 80%!
Pentru mamicile ce au supravietuit unei embolii cu lichid amniotic urmarile ar putea fi dintre cele mai grave, depinde mult cat de severe au fost simptomele. Apar leziuni neurologice grave, probleme cu memoria si concentrarea, leziuni cardiace permanente, complicatii ale AVC, probleme renale grave, anxietate si depresie, sentimente vinovatie, sindrom stres post-traumatic.
Protocolul medical stabileste clar modalitatea de interventie in cazul emboliei cu lichid amniotic. Se salveaza copilul, se naste copilul prin cezariana, dupa care se trateaza mama, asta ca sa poti resuscita si femeia. Daca avem deja declansat CID, avem sangerari excesive la mamica se intervine simplu cu transfuzii de sange de urgenta.