Placenta retinuta, o complicatie periculoasa pentru mamica

Dupa nasterea vaginala a copilului mamica nu a terminat cu tot ce inseamna nasterea naturala. Are de asteptat ceva timp pana cand se elimina si placenta. Numai ca de multe ori placenta sau parti din placenta raman in uter si de aici apar si complicatii si probleme. Placenta retinuta e afectiunea despre care vom discuta in articolul de astazi, evidentiind si potentialele tratamente si modalitati de actionare daca se intampla asa ceva la o nastere.

Placenta retinuta este printre putinele complicatii ale nasterii cu un potential destul de mare de a pune in pericol viata mamicii dupa nastere. Placenta nu se desprinde in totalitate de peretele uterin si tesut placentar continua sa ramana in uter, ducand la o serie de complicatii daca nu se intervine rapid. In 2 din 100 nasteri se intampla ca placenta sa nu fie eliminata in totalitate.

Ca sa intelegi ce se intampla si de ce apare afectiunea placenta retinuta trebuie sa stii cum se ajunge la eliminarea placentei, un proces natural care apare doar dupa nasterea copilului. Dupa nasterea copilului trebuie sa astepti si „nasterea” sau iesirea placentei. E a treia etapa a travaliului practic si dureaza intre 5 si 30 de minute pana cand reusesti sa ai si placenta eliminata din uter.

Sunt doua modalitati de eliminare a placentei dupa nastere: asistata, cu ajutor medical, si naturala. Daca se intervine medical se vor administra injectii cu oxitocina sintetica pentru a determina contractarea uterului, se va taia cordonul ombilical al copilului si se va trage incet de el ca sa elimini mai rapid placenta prin vagin. Asa se reduce riscul sangerarilor abundente vaginale care oricum urmeaza nasterii vaginale. Cand se merge pe modalitatea naturala se asteapta pana la o ora ca sa se elimine placenta in urma unor contractii uterine si procesului natural de eliminare via vagin.

Simptomatologia placentei retinute este una clasica. Apare febra, sangerarile abundente, scurgeri vaginale urat mirositoare, cheaguri mari de sange care ies din vagin.

Cauzele placentei retinute dupa nastere ar putea fi: contractii slabe, prezenta placenta accreta, placenta e implantata prea adanc in tesutul uterin, in peretele uterin, cervixul se inchide pana sa ajungi in a treia faza a travaliului, placenta ramane „captiva” in uter si nu poate fi eliminata, vezica este plina si blocheaza iesirea placentei.

Sangerarile dupa nasterea vaginala sunt normale si vor disparea in 4-6 saptamani dupa nastere, cand se refac tesuturile complet. Si dupa alaptare e normal sa ai sangerari mai mari, dar nu e o problema, vor disparea imediat.

Complicatiile placentei retinute sunt diverse: infectii uterine, endometrioza, hemoragii mai abundente dupa nastere. Recuperarea depinde de prezenta complicatiilor si de modul in care a decurg nasterea, daca a fost vaginala.

Diagnosticarea placentei retinute se va face doar de catre chirurg sau ginecolog, asta dupa ce se asteapta cel putin 30 de minute sau chiar o ora. E foarte important de notat ca dupa ce placenta e eliminata se verifica atent pentru a se vedea daca intreg tesutul a fost eliminat din uter. Daca simptomele legate de placenta retinuta apar in zilele sau saptamanile de dupa nastere se va apela la ultrasunete si alte investigatii, analize de sange pentru a se determina cauzele simptomelor prezente.

Un examen vaginal este recomandat pentru a se vedea exact unde e placenta. Pentru ca e o interventie dureroasa se vor administra si medicamente, injectii pentru durere. Totul se va face manual. In scenariul in care placenta este la nivelul cervixului se va trage usor de ea si se va scoate prin vagin, iar daca este atasata in continuare de uter se va trage usor de ea si se va detasa manual, dupa care se va scoate prin vagin.

Tratamentele pentru placenta retinuta sunt destul de simple odata ce ai nascut copilul. Esti rugata sa urinezi, ca sa ai vezica goala si sa lasi placenta sa iasa prin vagin, cordonul ombilical va fi tras usor din vagin ca sa iasa si placenta, vei schimba pozitia, vor fi stimulate mameloanele si se va incuraja alaptarea. Se apeleaza si la masajul uterului, in partea superioara, via abdomen.

In cazurile grave, cand nu se elimina deloc placenta sau e prea mult tesut ramas in uter se apeleaza la interventie chirurgicala pentru a scoate testurile. Se vor prescrie si antibiotice pentru a se evita orice fel de infectii, iar mamica va fi monitorizata constant.

Uneori mai ramane tesut de la placenta si membrana in uter, caz in care discutam despre RPC, parte din produsul conceptiei ajunge sa fie retinut in uter.

Orice fel de schimbari de stare, temperatura mare, greata si varsaturi, dificultati de respiratii la cateva zile sau saptamani dupa nastere sau imediat dupa nastere te vor duce de urgenta la camera de garda.

Riscul de aparitie a placentei retinute e mai mare daca ai avut la alta nastere acelasi fenomen, daca ai nascut prematur, daca ai avut operatii uterine, daca a existat un avort, daca au fost sarcini pierdute, daca ai avut mai mult de cinci nasteri inainte, daca uterul are anomalii la nivelul tesuturilor, structurii sale. Daca istoricul medical familial al mamei si al tatalui copilului include si prezenta afectiunii sansele sa o ai la nastere sunt mari.

Si fertilizarile in vitro si conceperea copilului in laborator va reprezenta un risc crescut in privinta placentei retinute, la fel si fazele travaliului mult prea lungi pana la nastere. Atentie la medicamentele cu oxitocina luate pe termen lung, si ele vor influenta prezenta placentei retinute.

Cat despre preventie, placenta retinuta ar putea sa nu apara daca: beneficiem de masaj uterin, daca ni se administreaza la timp oxitocina, se extrage controlat cordonul ombilical imediat dupa nasterea vaginala, cu aplicarea presiunii la nivelul zonei abdominale inferioare-nu se va apela la aceasta procedura daca a existat insertia velamentoasa a cordonului ombilical in prealabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.