Vasa previa, complicatia aparent banala in sarcina, care poate pune in pericol viata bebelusului

Ai auzit, probabil, de placenta previa, o complicatie destul de des intalnita in cazul femeilor gravide. Insa in afara de aceasta mai exista si vasa previa, o complicatie rara in sarcina care, daca nu e depistata la timp, poate fi fatala pentru bebe. Care sunt cauzele aparitiei ei, ce se poate face pentru a depista la timp vasa previa si ce plan medical ai de urmat ca sa te asiguri ca ai o nastere normala, chiar daca va fi cezariana, probabil, si un bebe sanatos?

Vasa previa este printre cele mai rare si mai interesante complicatii care pot sa apara in sarcina-rata de aparitie e de 1 la 2500 nasteri. Netratata la timp si nediagnosticata vasa previa poate duce la pierderi de sange greu de gestionat in cazul bebelusului. Vasele de sange care nu sunt protejate, de la cordonul ombilical ajung pana la deschiderea cervixului. Cand se rupe apa in timpul travaliului, vasele de sange expuse se rup, ducand la hemoragie grava pentru fat si chiar la deces.

Sunt doua tipuri de vasa previa. Tipul I, cu insertia cordonului velamentos, apare atunci cand cordonul ombilical nu se insereaza in placenta asa cum ar fi normal sa se intample. Vasele de sange sunt in afara placentei, neprotejate, si daca placenta e mai jos in uter, aproape de cervix, vasele de sange se rup imediat ce incep contractiile uterine din timpul travaliului.

Tipul II, cu placenta bilobata, apare doar atunci cand placenta se imparte in doi lobi, cordonul ombilical conectand ambii lobi. Daca vasele de sange expuse dintre cei doi lobi sunt prea aproape de cervix se vor rupe imediat cand incepe travaliul.

A nu se confunda cu placenta previa. Placenta previa presupune o pozitie diferita a placentei in uter, e mai jos, acoperind total sau partial cervixul. Riscul de aparitie al vasa previa e mai mare daca ai deja placenta previa.

Daca nu e gasita la timp, vasa previa poate duce la decesul bebelusului. Dar cu diagnosticare prenatala si controale regulate, programarea unei cezariene, rata de supravietuire creste vertiginos pana la 98.6%.

Riscul de a avea vasa previa e mai mare daca ai probleme cu insertia cordonului ombilical si cu placenta bilobata, daca ai placenta previa deja si o pozitie nefireasca a placentei, prea jos in uter, daca ai mai nascut prin cezariana in trecut, daca ai apelat la fertilizare in vitro, daca ai avut tripleti, gemeni in trecut, daca ai suferit operatii uterine.

Simptomatologia vasa previa nu exista, nu stii ca ai aceasta afectiune pana cand nu mergi la ginecolog si se folosesc ultrasunetele. In cazuri rare observi sangerari vaginale fara durere in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina. Sangele e mai inchis la culoare, deci ar putea fi snagele fatului.

Diagnosticarea vasa previa se va face doar in cabinetul medicului ginecolog, in urma unui examen complet, cu folosire aparaturii cu ultrasunete, la 18-26 saptamani de sarcina. Si un Doppler color se va utiliza pentru a vedea mai clar circulatia sangelui si orice probleme ale sistemului circulator al mamei si al fatului. Se va observa clar pozitia placentei fata de cervix, daca exista lobi multipli, pozitia cordonului ombilical.

Tratamente pentru vasa previa nu exista. Singurul lucru pe care il va face medicul ce se ocupa de sarcina ta este sa programeze o cezariana si sa te sfatuiasca sa renunti la nasterea vaginala. E important sa nu ajungi sa ai travaliu pentru a minimiza riscurile asociate cu aceasta afectiune.

Se vor face teste pentru a se monitoriza constant inima copilului, ritmul cardiac, se vor administra si corticosteroizi, ca sa se pregateasca fatul de cezarian. Spitalizarea din timp e obigatorie, de la 30-32 saptamani de sarcina chiar, pentru monitorizare si evitare complicatii. Cezariana se va programa in intervalul saptamanilor 34 pana la 37 de sarcina. Daca ai risc de travaliu prematur, ai mai avut nasteri in trecut, ai deja sangerari vaginale vei merge chiar si mai devreme la spital.

Efectele vasa previa asupra bebelusului din uter depind de diagnosticarea timpurie a afectiunii. Daca ai vasa previa fara diagnosticare si nu stii de ea, sansele sa ai un bebe decedat la nastere cresc pana spre 60%.

Cand apare travaliul si exista si vasa previa bebe va avea nevoie de resuscitare si de transfuzii de sange imediat dupa nastere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.