Ficatul gras acut in sarcina, afectiune rara ce impune tratare urgenta si programarea nasterii

In sarcina esti mai atenta la ce mananci. Dar oricat de mult ai incerca sa te feresti problemele cu ficatul ar putea sa apara cand te astepti mai putin. Dintre acestea cea mai grava si mai interesanta este ficatul gras acut in sarcina, o boala rara pe care s-ar putea sa o ai deja fara sa stii. Care sunt cauzele aparitiei sale si ce se poate face odata ce ai fost diagnosticata?
Ficatul gras acut in sarcina este o afectiune rara, serioasa, ce poate duce la insuficienta hepatica si la numeroase complicatii. De cele mai multe ori boala apare doar dupa ce s-a strans prea multa grasime la nivelul ficatului, in timpul perioadei de graviditate. Odata diagnosticata, afectiunea este o urgenta medicala si bebelusul trebuie sa se nasca cat mai repede.
In fiecare an o sarcina din 10.000-20.000 ajunge sa aiba si aceasta problema hepatica. Primele semne sunt detectate de abia in trimestrul al treilea de sarcina, spre finalul sau, la 36 de saptamani sau mai mult, dar poate sa apara oricand pana la nastere sau mai devreme, depinde mult de dieta mamei, de alte complicatii, de cum decurge sarcina. Imediat dupa jumatatea perioadei de sarcina poti sa te confrunti cu boala oricand.
Simptomatologia ficatului gras acut in sarcina este una tipica. De la stare de rau, greata si varsaturi la dureri abdominale in partea superioara stanga, oboseala mai mare ca de obicei, stare de rau generalizata mereu, pierderea poftei de mancare, sete excesiva, icter, stare de confuzie si imposibilitate de concentrare, toate simptomele sunt in tabloul clinic al bolii. E adevarat ca multe simptome seamana cu altele de la anumite afectiuni si pot fi trecute cu vederea. Se recomanda o vizita la medicul care se ocupa de sarcina si controale periodice pentru a depista din timp boala hepatica.
Cauzele ficatului gras acut in sarcina nu sunt pe deplin cunoscute. Ce se stie insa si e dovedit stiintific e faptul ca ficatul nostru se ocupa de acizii grasi, iar cand apare afectiunea e prea multa grasime si ficatul nu mai face fata sa o proceseze, ceva se intampla in timpul procesarii normale. Netratata la timp, afectiunea poate sa duca la deces, deci va trebui tratata cu maxima seriozitate.
Potrivit unor studii recente ficatul gras acut ar avea si cauze genetice. Deficienta enzimatica, cu referire la LCHAD, o enzima din corp, ar putea sa duca la un moment dat la ficatul gras acut in sarcina. Deficienta LCHAD este de altfel o tulburare autosomala recesiva, deci ambii parinti trebuie sa aiba gena cu probleme ca sa o transmita la fetus. Odata ce copilul are gena transmisa, defecta, ficatul sau nu va mai putea procesa acizii grasi in mod normal. Acizii grasi ajung in cantitati mari in corpul mamei prin placenta, de la copil, direct in sange, si de acolo ficatul ajunge sa sufere pentru ca are prea multa grasime.
Factorii de risc pentru ficatul gras acut in sarcina ar putea fi: prima sarcina, sarcini gemelare sau cu mai multi copii, sarcina cu un baietel, diabetul, colestaza intrahepatica, preeclampsia, obezitatea. Nu ai cum sa previi, cum sa prezici cu acuratete ficatul gras acut in sarcina.
Cele mai frecvente complicatii ale ficatului gras acut in sarcina sunt insuficienta hepatica, insuficienta renala, insuficienta pulmonara, infectii multiple, hemoragii greu de controlat.
Diagnosticarea ficatului gras acut in sarcina se va face in cabinetul medicului specialist si in cabinetul medicului care se ocupa de sarcina. Se va recomanda imediat biopsie hepatica, insa nu e o procedura prea sigura in sarcina, de aceea medicii se vor limita de cele mai multe ori la diagnosticare pe baza de simptome si istoric medical. Niste analize de sange complete, care sa indice si ce se intampla cu ficatul vor face parte din testele indicate la consult.
Se vor exclude asa hepatita virala preeclampsia, sindromul HELLP, colestaza intrahepatica a sarcinii si hepatita autoimuna.
Daca ai un nivel ridicat de enzime hepatice, probleme cu cheagurile de sange, acid uric si proteine in cantitati mari in sange, glicemie prea scazuta, probleme mari cu rinichii vei avea cu siguranta un diagnostic de ficat gras acut in sarcina. Uneori e nevoie si de ultrasunete si de un CT pentru a vedea in detaliu cum arata ficatul gravidei.
Pana la orice fel de tratamente, medicul ginecolog va recomanda nastere rapida pentru a preveni orice complicatii si decesul copilului. Dupa ce ai nascut copilul si s-a eliminat si placenta ficatul se va vindeca singur incet, incet, in 10 zile de la momentul nasterii naturale sau prin cezariana. Vei ramane in spital mai mult timp pana cand analizele de sange vor indica valori normale ale indicatorilor hepatici.
Vei fi sfatuita sa faci si niste teste genetice ca sa vezi daca nu ai anomalii legate de acizii grasi ce pot contribui la dezvoltarea ficatului gras acut in sarcina. Sarcinile viitoare, indiferent cand apar, vor fi monitorizate cu mai mare atentie avand in vedere prezenta la o sarcina anterioara a acestei afectiuni grave si rare.
Si un aspect important: cu cat boala e mai severa si nu e tratata si depistata la timp, cu atat vei avea si efecte mai grave asupra fetusului in dezvoltare. Unii copii vor dezvolta hipoglicemie noncetotica, nu vor mai putea procesa in mod normal niciun fel de acizi grasi, in vreme ce altii vor avea si cardiomiopatie dilatativa sau neuropatie. Riscul e mai mare la mamica decat la bebe.
Medicii care se vor ocupa de pacientele cu ficat gras acut in sarcina sunt cei cu experienta in hepatologie, in obstretica, in medicina fetala-maternala, in neonatologie si se vor consulta si medici care se ocupa de transplantul de ficat.
Tratamentele initiale pentru afectiune implica administrarea de perfuzii, glucoza intravenos, produse pe baza de sange, plasma, crioprecipita pentru a corecta DIC. Fatul e monitorizat permanent pe parcursul tratamentelor prin intermediul cardiotocografiei. Se stabilizeaza mamica si dupa se programeaza rapid o nastere-nasterea e naturala, dar daca sunt complicatii si sangerari prea mari deja se merge pe cezariana. Si cum mamica si bebe sunt diagnosticati doar cand apar probleme grave se trece direct la cezariana ca sa se scuteasca mamica si copilul de alt stres si sa se evite complicatii multiple.
Daca avem pancreatite dupa nastere si complicatii se vor trata imediat in regim de urgenta. In cazuri foarte rare se recomanda si transplant de ficat, dar doar la mamicile cu DIC sever, cu ficat cu ruptura sau cu encefalopatie severa.