Ingrijirea bebelusului la plaja, in concediu

Concediul nu e la fel de placut si de frumos daca nu ai si copilul alaturi de tine. Experienta la malul marii este una emotionanta si deosebita pentru parinti si pentru picii care nu au implinit inca 1 an, dar inseamna si o provocare uriasa pentru mamici, mai ales ca e vorba de caldura mare, radiatie solara si factori externi greu de controlat.

In articolul de astazi ne propunem sa iti oferim un scurt ghid practic pentru un concediu sigur si fara probleme alaturi de bebelusul tau.

Mersul la mare, la plaja alaturi de bebelus ar trebui sa se intample dupa varsta de 3-4 luni pana spre 6 luni, pentru siguranta. De ce nu e indicat sa iti duci copilul la plaja inainte de aceasta varsta? Pentru ca organismul sau in dezvoltare nu va fi in stare sa gestioneze astfel de temperaturi si sa scada temperatura corpului fara ajutor exterior. Intre 6 si 12 luni expunerea la soare va fi de scurta durata, nu mai mult de 30 de minute si doar in zone sigure, cu umbra multa si racoare.

Daca totusi te-ai horatat sa mergi cu bebe la plaja si are peste varsta indicata anterior trebuie sa planifici din timp iesirile in orele cu soare puternic si sa ai la tine un intreg set pentru protejarea sa. Aici ne referim la: creme cu protectie solara, palarii cu boruri largi, care sa acopere cap, urechi, gat, ceafa, imbracaminte lejera din materiale care permit corpului sa respire, fara culori inchise,  plus gustari, apa, jucarii si joculete pentru pici, scutece, se schimba la 30-60 minute, si un suport pentru schimbarea scutecului.

Apa va fi data copilului la fiecare 20 de minute sau poate fi inlocuita cu fructe proaspete

Cremele cu protectie solara trebuie aplicate doar dupa 6 luni si trebuie sa fie doar produse cu ingrediente naturale, aprobate pentru cei mici. La sub 6 luni se renunta la orice fel de crema si se sta la umbra si cu hainute adecvate.

Aplicarea cremelor trebuie repetata la perioade regulate, de exemplu o data la o ora sau doua sau la mai putin timp, mai ales daca se intra si in apa pentru a oferi protectie perfecta-cu jumatate de ora de a iesi afara din camera de hotel se va aplica un strat de crema cu protectie solara.

SPF-ul lor trebuie sa fie de cel putin 30, recomandat 50+, (oxid zinc/titan), se va evita orice tip de spray, cele mai bune creme sunt cele minerale, cu ingrediente naturale. Crema ar fi bine sa acopere toata suprafata corpului copilului, inclusiv fata, urechile, picioarele, talpile.

Daca nu vrei sa uiti sa aplici crema cu protectie solara la timp poti avea cu tine un timer sau o aplicatie pe telefon care sa te anunte cand e cazul sa dai copilul iarasi cu o crema cu SPF. Cremele se testeaza cu 48 de ore inainte pe o zona mica a pielii pentru a se depista eventualele alergii. Pentru racorire rapida e buna si apa termala la spray.

Umbrelutele pentru plaja, alte modalitati de protectie, toate vor trebuie sa fie utilizate pentru a feri bebelusul de radiatiile UV care pot provoca efecte nedorite la nivelul pielii.

Cat despre intratul in apa, specialistii recomanda evitarea scaldatului pana dupa 6 luni sau chiar la o varsta mai mare, pentru siguranta copilului. Daca cel mic isi doreste si parintele vrea sa se joace cu micutul si in apa trebuie verificata calitatea si temperatura apei, se vor folosi scutecte pentru apa.

La iesirea in apa copilul va fi spalat ca sa nu ramana apa sarata pe piele si sa se ajunga la iritatii, se va indeparta nisipul va fi schimbat si tinut departe de razele soarelui. In apa se va sta 3-5 minute la inceput, dupa care se ajunge treptat la maxim 15 minute per sedinta de imbaiere. Scutecele se schimba si ele imediat ca sa nu ai dermatite urate dupa.

Se va evita expunerea la soare in perioada 10.00 – 16.00. Cele mai bune intervale orare de expunere la soare pentru bebelusi sunt 7.30-10.00 si 16.30-19.00.

Ochii celor mici vor trebui protejati si ei cu ochelari de soare speciali pentru bebelusi, ochelarii vor avea lentile 100 % UVA/UVB. Iar cand nu e suficienta umbra pe plaja poti apela si la corturile de plaja pentru micuti, care au si protectie UV foarte buna si aerisire permanenta, transformandu-se in locul de joaca perfect.

Va trebui sa monitorizezi semnele de supraincalzire, de la piele rosie la plans, transpiratie excesiva, oboseala a copilului fara un motiv anume, dar si eventualele basici, arsuri solare usoare si sa anunti medicul pediatru daca lucrurile se agraveaza pentru un tratament eficient si evitarea complicatiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.