Restrictia de crestere intrauterina in sarcina. Cat de grava este si ce e de facut in privinta acestei complicatii rare?

Dupa momentul conceperii, in urma fecundarii ovulului de spermatozoid, bebe va incepe sa se dezvolte rapid, pornind de la cateva celule si ajung pana la dezvoltarea organismului in totalitatea sa. Varsta gestationala este foarte importanta pentru orice sarcina, ea poate indica si anumite probleme daca ceea ce se vede la ecografie nu corespunde cu ce e asteptat sa apara intr-o anumita saptamana de sarcina. Restrictia de crestere intrauterina ar putea fi o cauza a problemelor legate de dimensiuni si de greutate la nastere si trebuie luata foarte in serios, monitorizata si tratata la nivel de simptomatologie cat mai curand dupa diagnosticarea corecta.
Restrictia de crestere intrauterina (RCIU) reprezinta incapacitatea fatului de a creste atat cat trebuie daca ne raportam la factorul genetic, atat cat e „programat” sa se dezvolte in uter. Ca urmare a acestei afectiuni intrauterine bebe are dimensiuni sub cele normale la nastere, dar si greutate scazuta, stres in plus la nastere, niveluri scazute de oxigen, hipoglicemie, sistem imunitar care nu s-a dezvoltat suficient, temperatura corporala cu variatii anormale, celule rosii in numar prea mare.
Daca e sa ne referim la cifre, un bebelus cu greutate mai mica decat cea pe care o au 9 din 10 bebelusi de aceeasi varsta poate sa sufere de aceasta afectiune. Dar trebuie sa fim constienti ca bebelusii au un ritm de dezvoltare diferit, deci dimensiuni mai mici nu inseamna neaparat si RCIU. Multi bebelusi au dimensiuni reduse la nastere, dar sunt sanatosi tun. Varsta gestationla poate sa ne spuna daca e o problema sau nu, la fel si prezenta unor afectiuni ale mamicii.
Restrictia de crestere intrauterina poate fi de mai multe tipuri: simetrica/primara, toate partile corpului fatului sunt mici, 30% dintre toate cazurile de RCIU au aceste caracteristici, asimetrica, secundara, unde avem doar abdomenul cu dimensiuni reduse, capul, corpul au dimensiuni corespunzatoare varstei gestationale. 80% dintre cazurile diagnosticate se incadreaza in acest tip. 10 procente din totalul de sarcini vor fi afectat de RCIU.
Restrictia de crestere intrauterina (RCIU) se detecteaza dupa a 20-a saptamana de sarcina, cand se fac si masuratori, distanta dintre osul pubian si uter e cea mai importanta. Daca masuratorile indica dimensiuni mai mici ale distantei ai putea sa ai RCIU si se vor face analize suplimentare obligatoriu. Se vor recomanda ultrasunete, teste, mai multe vizite la ginecolog, iar daca ai si o afectiune ce a determinat RCIU atunci va fi tratata in prima faza, dupa care se va merge mai departe cu testarea.
In momentul in care restrictia de crestere intrauterina are simptome mai grave sarcina e catalogata ca fiind cu risc crescut, dar cei mai multi copii cu RCIU au nevoie doar de monitorizare si se nasc normal, vaginal sau prin cezariana, cum prefera mamica.
Cauzele restrictiei de crestere intrauterina sunt clare. Se discuta despre probleme cu placenta, cordonul ombilical al copilului. Ele aduc nutrienti, oxigen, sange la bebe, dar daca ceva nu functioneaza bine bebe nu se poate dezvolta in ritmul impus de varsta gestationala.
Si mamica poate sa contribuie la aparitia afectiunii. Daca are gemeni, tripleti, daca a avut un bebe cu RCIU, daca are tensiune arteriala mare, boli de inima, boli de sange, daca fumeaza si bea alcool, foloseste droguri, are probleme cu sistemul imunitar, are probleme cu rinichii, ia medicamente impotriva crizelor, are diabet, are sifilis si alte infectii grave, taxoplasmoza va avea un bebe cu RCIU. Sindromul Down la copii, mediul diferit de crestere, la mare altitudine, defecte congenitale fetale, si ele vor fi cauze probabile pentru restrictia de crestere intrauterina.
Simptomatologia pentru restrictia de crestere intrauterina este complicat de depistat. Nu exista simptome clare, poti doar sa simti si sa vezi ca burtica nu e la fel de mare precum te astepti sa fie incepand cu trimestrul II de sarcina.
Diagnosticarea se bazeaza pe determinarea datei cand vei naste si varstei gestationale corecte. Se va depista prima zi a ultimei menstruatii si se vor efectua teste cu ultrasunete in primul trimestru de sarcina. Metodele de diagnosticare ale restrictiei de crestere intrauterina difera. De la masurarea distantei intre osul pubian si uter, care, daca e mai mica cu 4 cm fata de cea normala ai clar RCIU, la masurarea greutatii mamicii si la ultrasunete, depistarea circulatiei slabe catre bebe, toate ajuta la diagnosticarea corecta. Si prea putin lichid amniotic in uter e semn de RCIU. E importanta monitorizarea fetala, amniocenteza pentru diagnostic cat mai precis si clar.
Tratamentele pentru RCIU depind de cat de departe a ajuns sarcina si de starea de sanatate a fetusului. Se vor trata doar cauzele, simptomele asociate si se vor evita complicatiile. La nevoie, in cazuri mai grave, se va apela la nasterea inainte de termen, inainte de a 37 saptamana de sarcina, la cezariana, nu e indicata nasterea vaginala. Se administreaza corticosteroizi, cand se induce nasterea, ca sa fie ajutati plamanii copilului si dezvoltarea lor.
Pana la varsta de 3 ani copilul va ajunge, din fericire, la dimensiunile normale, chiar daca a existat diagnostic RCIU. Uneori se ajunge la obezitate si diabet, dar in cazuri rare. O hranire corecta si variata va ajuta la dezvoltare si la recuperarea dimensiunilor corespunzatoare varstei.
Mamica trebuie sa aiba grija la greutate, sa ia in greutate cat mai bine in sarcina si sa se hraneasca conform recomandarilor medicilor. Cand intervin hipertensiunea arteriala, boli cardiovasculare, diabet, anemie, lupus, boli autoimune in cazul mamicii atentia trebuie sa fie mult mai mare.
Bebe va avea ceva probleme cu respiratul, cu mancatul la nastere, cu hipoxia la nastere, cu hipoglicemia, cu temperatura corporala, cu aspirarea de meconiu, cu infectiile si lupta cu ele. Riscul de probleme cognitive si de dezvoltare pentru bebe este mare, hiperactivitatea ar putea sa apara, paralizia cerebrala chiar daca se ajunge la greutate si dimensiuni corporale normale. Mai tarziu in viata ar putea sa apara risc crescut de boli cardiovasculare si de obezitate daca in copilarie ai suferit de RCIU.