Dezechilibrul hormonal si fertilitatea. Ce efecte au problemele hormonale netratate asupra fertilitatii feminine?
Fertilitatea iti permite sa ai urmasi si sa asiguri perpetuarea speciei umane. Desi este un concept complex, fertilitatea este in esenta foarte simpla. Ea presupune o serie de procese si transformari ce au loc in corpul uman, incurajand aparitia unui embrion la un moment dat, dupa conctacte sexuale repetate si o fecundare existenta in interiorul sistemului reproducator feminin.
Tot ce se intampla cu hormonii afecteaza constant fertilitatea feminina, asa ca anomaliile de functionare ale sistemului endocrin si dezechilibrele hormonale pot avea urmari cand vine vorba de reproducere si fertilitate.
Hormonii sunt niste substante chimice necesare pentru aproape fiecare functie, sistem a/al corpului uman. Odata eliberati in sange, hormonii ajuta in procesul de reproducere, in crestere si contribuie la un metabolism eficient si functional.
Daca nivelul hormonal din corp este unul normal sunt transmise rapid instructiuni catre diferite organe si tesuturi, hormonii joaca rolul unor mesageri. In momentul in care hormonii nu mai au un nivel optim in corp apar si problemele majore. O astfel de problema este legata de fertilitatea la femei.
Cauzele dezechilibrelor hormonale la femei sunt foarte multe si diverse. Poate fi vorba despre ciclul menstrual si menopauza, de perioada de premenopauza, de sarcina, de contracteptie folosita pe termen lung, de stres, ce influenteaza glandele endocrine, productia de hormoni, de alimentatie si greutate corporala, slabire rapida, prea multe grasimi saturate consumate. Exercitiile fizice ar putea fi o cauza daca sunt intense sau lipsesc cu desavarsire, la fel si varsta-e normal sa apara schimbari hormonale, dar pe masura ce ne apropiem de menopauza acestea devin problematice si genereaza adesea probleme de fertilitate.
Nivelul hormonal este usor de determinat, se fac analize de sange specifice. E important sa existe un echilibru perfect intre nivelul de hormoni din corp-un singur hormon care nu mai e la un nivel normal in organism poate dezechilibra si restul hormonilor si, implicit, procesele importante din organism.
Fertilitatea feminina este afectata direct de hormoni diferiti, fiecare dintre acestia jucand un rol important in ciclul menstrual. Un singur hormon cu probleme si vor fi afectate menstruatia, ovulatia, fertilitatea. Hormonii care iti vor permite sa concepi un bebe pe cale naturala ar fi AMH-ul, estradiolul, hormonul luteinizant, cel foliculostimulant, prolactina, progesteronul, hormonii tiroidieni.
Disfunctiile ovulatorii sunt urmari ale modificarilor hormonale din corp si afecteaza in mod direct fertilitatea feminina. Dezechilibrele hormonale la nivelul tiroidei si sindromul ovarelor polichistice pot duce foarte usor la ovulatie cu probleme. Si daca nu ai ovulatie la momentul potrivit spermatozoizii nu au cum sa gaseasca un ovul pentru fertilizare odata ce au ajuns in sistemul tau reproducator.
Faza luteala prea scurta, generata tot de dezechilibre hormonale, va determina probleme mari de fertilitate. Ea apare cu doua saptamani inainte de inceperea ovulatiei. Corpul elibereaza progesteron pentru a incepe faza luteala, un nivel care nu e normal al acestui hormon va duce la infertilitate pe termen lung, nu e timp pentru implantarea ovulului fecundat la nivel uterin.
Cum stii ca ai dezechilibre hormonale? E foarte simplu. Incepi sa observi schimbari emotionale frecvente, ai menstruatie neregulata, acnee, iei in greutate prea repede, iti cade parul prea des, apar frecvent scurgeri mici de sange intre menstruatii. Se adauga si oboseala, schimbari la nivelul culorii pielii, schimbari la nivel de libido, dorinta sexuala, la nivelul functionarii aparatului reproducator.
Afectiunile endocrine contribuie si ele la dezechilibrele hormonale majore si la infertilitate. Simptomatologia lor e una usor de depistat daca se merge la un consult medical de rutina. De la intarzierea dezvoltarii la dezvoltare cu probleme a aparatului reproducator, par corporal in exces, menstruatii care nu mai apar in decursul unei luni calendaristice.
In lista de afectiuni endocrine ce duc la dezechilibre hormonale importante avem: amenoreea, hirsutismul, sindromul Turner, insuficienta ovariana prematura, hipotiroidismul si autoimunitatea tiroidiana.
Sindromul ovarelor polichistice este poate cea mai comuna afectiune dintre toate cele enumerate anterior. Ovarele produc prea multi hormoni sexuali masculini, ovulatia e afectata, apar cicluri neregulate si conceperea unui copil e aproape imposibila, oricat de multe incercari s-ar face in decurs de sase luni.
Nivelul scazut de progesteron contribuie si el la aparitia problemelor de fertilitate feminina. Avem nevoie de progesteron pentru mentinerea endometrului, mucoasa uterina, in asteptarea implantarii embrionare. Nu ai cum sa mentii o sarcina daca hormonul acesta nu este la un nivel optim in organism.
Endometrioza este alta afectiune in care testuri similare cu mucoasa uterina cresc in afara uterului. Apar imediat disfunctii hormonale, aderente la nivelul organelor reproducatoare, fertilitate e afectata si ea imediat.
Prolactina, un hormon care stimuleaza productia de lapte, influenteaza in mod negativ fertilitatea daca nivelul sau este prea mare. Se inhiba ovulatia, apar interferente la nivelul ciclului menstrual normal.
Insuficienta ovariana prematura presupune nefunctionarea corespunzatoare a ovarelor inainte de varsta de 40 de ani. Scad rezervele de ovule si conceperea pe cale naturala este aproape imposibila. Se mai adauga si hiperplazia endometriala, cand mucoasa uterina creste excesiv din cauza dezechilibrelor hormonale, implantarile embrionare nu sunt posibile.