Factori neasteptati care ar putea influenta fertilitatea

Sunt multi factori la care nu te-ai gandit care pot afecta fertilitatea intr-un mod negativ...

De fertilitate depinde aparitia unei sarcini. E foarte greu sa ramai gravida daca fertilitatea nu e in parametri optimi la tine si la partener si e si mai greu sa te astepti la un bebe sanatos si la o sarcina normala cand deja te confrunti cu probleme de fertilitate. Pe langa factorii pe care te astepti sa ii intalnesti in orice lista de pericole pentru fertilitate mai sunt si unii factori la care probabil nu te-ai gandit, destul de neasteptati pentru multa lume.

Daca incerci sa concepi un bebe sanatos si vezi ca nu apare sarcina la care tot speri incepi sa iti pui intrebari si sa faci tot felul de analize cautand niste cauze. De multe ori le intuiesti, dar sunt situatii in care, fara sa iti dai seama, problema pleaca fix de la tine si de la comportamentul tau, de la viata ta pana la urma. Nu trebuie sa te temi de acesti factori, e important sa ii constientizezi ca sa eviti infertilitatea la orice varsta si sa ai sanse cat mai mari sa ramai gravida atunci cand tu si partenerul va doriti foarte mult. Care ar fi cei mai ciudati factori ce ar influenta fertilitatea umana?

Lumina artificiala pe timp de noapte. Stii deja ca lumina de la dispozitivele mobile, celebra lumina albastra poate sa aiba efecte nedorite asupra somnului. Insa lumina artificiala poate influenta in mod negativ si fertilitatea si conceperea unui bebe, dar si dezvoltarea fetusului, daca esti deja gravida. Productia de melatonina este redusa daca te expui la lumina artificiala odata cu lasarea serii, acelasi hormon care e produs si in tractul reproductiv si fereste ovulele de actiunea radicalilor liberi, mai ales cand esti la ovulatie.

Cantitatea insuficienta de melatonina poate sa dea peste cap ceasul intern al fetusului din uter, de unde si problemele pe termen lung ce vor aparea pe masura ce acesta creste in burtica mamei. Deci evita orice fel de ecrane cand te apropii de ora de somn si prefera lumina naturala sau cat mai apropiata de cea naturala ca sa nu ai probleme de fertilitate mai curand decat te astepti.

Fast-food si „junk food”. Lipsa unor nutrienti esentiali pentru organism, grasimi mononesaturate, zinc, vitamina D, vitamina B6, poate duce la dezechilibrarea productiei de hormoni critici pentru reproducere, precum progesteronul sau insulina, testosteronul. E foarte important sa te feresti de fast-food si de orice fel de mancare ce contine prea multe grasimi „rele”, prea multa prajeala si ingrediente nesanatoase, conservanti, E-uri de tot felul. Cercetatorii au demonstrat in urma studiilor recente legate de aceasta problema ca includerea in meniul zilnic a unei cantitati reprezentand si 50% din necesarul zilnic de calorii inca de la micul dejun ar putea ajuta la imbunatatirea fertilitatii.

Nivelul colesterolului tau si al partenerului sexual. Colesterolul total sau cel rau cu un nivel prea mare in organism nu iti va afecta doar inima si sistemul cardiovascular, ci si fertilitatea. Femeile care vor sa ramana gravide, dar au un nivel ridicat al colesterolului din sange, incearca mult mai mult timp pana cand obtin o sarcina. Cand ai si partenerul sexual cu un nivel prea mare de colesterol in sange sansele sa ramai gravida sunt si mai mici. Cu cat scazi nivelul de colesterol din sange si imbunatatesti circulatia sangelui in organism, cu atat vei avea sanse mai mari sa ramai gravida si fertilitatea va fi cu mult mai buna.

Stresul. Stresul prea mare ar putea fi asociat cu riscul crescut de infertilitate. Studiile au aratat ca un nivel ridicat al hormonilor raspunzatori de stress ar putea duce la scaderea fertilitatii si cu 29%. Reducerea stresului si mentinerea unui ritm de viata echilibrat ar putea fi cheia pentru o fertilitate excelenta si pentru un sistem reproducator care va functiona foarte bine mereu. Incearca sa te relaxezi inainte de relatiile sexuale care ar putea duce la sarcina si sa fii pregatita din toata punctele de vedere sa ramai gravida. Conteaza foarte mult totul cand te gandesti la conceperea unui bebe.

Igiena si sanatatea orala precare. Nu degeaba toti stomatologii si medicii ne spun sa avem grija de dantura si de cavitatea bucala. S-a dovedit in timp ca femeile care ajungeau sa aiba probleme mari cu fertilitatea aveau gingii care sangerau, inflamatii locale si probleme cu dantura, nu aveau grija deloc de gura lor. Mersul la dentist o data la sase luni nu e doar un moft, e foarte bine atat pentru dantura si cavitatea bucala, cat si pentru fertilitatea ta mai ales daca esti in perioada de „incercari” alaturi de partener.

Fumatul. Daca esti obisnuita sa fumezi si partenerul sexual fumeaza de ceva timp si nu vreti sa va lasati ar trebui sa va ganditi si la infertilitate. Pentru ca da, fumatul poate sa afecteze fertilitatea ambilor parteneri. Doar 6 ore sau mai mult de fumat pe zi vor duce la sanse mai mici cu pana la 40% cand vine vorba de conceperea unui bebe. De abia dupa un an dupa ce te lasi de fumat vei avea o fertilitate normala. Si e foarte important ca si el sa se lase de fumat cat mai repede daca vrei sa ramai gravida imediat dupa contacte sexuale neprotejate multiple si regulate.

Alaptatul. Da, e recomandat si e bine sa alaptezi copilul cat de mult poti, dar daca te afli inca in perioada de alaptare si incepi deja sa incerci sa concepi un alt bebe ai putea avea mari probleme cu fertilitatea. Cantitatea mare de prolactina din corp, cea care te ajuta sa ai lactatie, poate sa influenteze in mod negativ ovulatia, deci sansele de a concepe imediat scad dramatic. Specialistii recomanda sa astepti macar o luna sau doua dupa ce termini cu alaptarea pana sa te apuci iarasi de „treaba” cu partenerul sexual si sa va doriti un alt bebe sanatos.

Lubrifiantii. Sunt foarte utili in timpul actelor sexuale fara prezervativ, dar ar putea sa iti faca mai mult rau decat bine daca te gandesti la fertilitate si la imbunatatirea ei. Problema aici nu e de la lubrifiantul in sine, ci de la efectul lui asupra spermatozoizilor, celule reproducatoare masculine de care depinde sarcina ta pana la urma. E foarte important sa eviti lubrifiantii care ar putea sa faca rau spermatozoizilor si sa cauti variante care sunt „prietenoase” cu micutii inotatori ca sa ai sanse mari sa vezi o sarcina la cateva saptamani de la contactele sexuale regulate neprotejate.

Ftalatii. Poate nu stii ce sunt, dar e bine de stiut ca ftalatii se gasesc in plastic si in anumite cosmetice. Acesti ftalati ar putea sa iti faca rau daca te gandesti sa ramai gravida cat mai repede si influenteaza in mod negativ fertilitatea umana. Barbatii au de suferit si ei din cauza ftalatilor din organism, dar si femeile, care au sanse mari sa piarda o sarcina si implantarea ovulelor deja fecundate sa nu aiba loc dupa procedurile de inseminare artificiala dupa fertilizarea in vitro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.