Plansul bebelusilor. Decodarea diferitelor tipuri de plans
In primii ani de viata si in primele luni plansul este singura modalitate a copilului de a comunica cu toti cei din jurul sau. Parintii sunt atenti mereu la plansul copilului si dupa o perioada stiu deja ce se intampla in functie de tonalitate, ritmicitate, de cat de tare e sunetul, ce volum are. Decodarea tipurilor de plans e importanta daca vrei sa iti intelegi copilul si sa reactionezi asa cum trebuie in orice fel de context.
In primele sase luni bebelusii plang, si plang foarte mult, apare confuzia frecventa intre noapte si zi. Intr-o singura zi un nou-nascut va dormi pana la 18 ore si e normal sa se intample asa. Dar ca sa adoarma bebe nu trebuie sa fie stimulat prea tare, sa aiba prea multi stimuli in jurul sau inainte de culcare.
Stii ca micutul are deja mult prea multi stimuli si nu le face fata cand plansul e usor infundat, „tacut”, tonalitatea e joasa, nu e deloc strident. Ca sa nu ajungi la un plans strident e bine sa elimini orice fel de stimulare si sa lasi bebelusul in pace sa se calmeze si sa incerce sa adoarma de unul singur.
De cealalta parte, daca lasi bebelusul fara sa ii acorzi atentie sau fara sa ii dai ceva de facut s-ar putea sa se plictiseasca. Si atunci apare alt tip de plans, tot pe o tonalitate mai joasa, dar ceva mai „plangacios”. E bine sa ii dai timp copilului sa raspunda si sa isi dea seama ce vrea pana sa decizi tu pentru el. Interactioneaza cu el, incearca sa il calmezi, sa ii dai ceva de facut care sa ii atraga atentia.
Alt moment cand vei auzi un alt tip de plans va fi perioada in care foamea loveste puternic si cel mic are nevoie de papica. In primele luni de viata vei recunoaste acest tip de plans chiar si noaptea. Plansul e repetat, e pe reprize, e puternic si nu se opreste pana cand nu ii dai mancare, lapte, orice ca sa isi potoleasca foamea. Tonalitatea e una greu de confundat, e strident plansul si nu ai cum sa nu iti dai seama ce isi doreste bebe. Hraneste copilul la timp si vei evita un astfel de plans, hraneste copilul cat are nevoie si iar vei evita un astfel de plans.
Cand le e prea cald sau prea frig bebelusii te vor anunta tot prin plans. Si atunci cand au gaze in stomacel si nu le pot elimina apare plansul, cand au scutecul ud te „notifica” tot prin plans. Poti auzi plansul asociat acestor situatii si de sase ori pe noapte si e normal sa se intample asa. Tonalitatea e foarte inalta, pare ca sunetul vine din nas direct, nu il suporti deloc si trebuie sa faci ceva ca sa inceteze.
Durerea aduce un tip de plans pe care s-ar putea sa il auzi destul de rar in primele luni de viata, dar sa devina o aparitie comuna dupa primul an. Plansul acesta apare cand bebe e constipat sau cand are gaze in intestine si nu le poate elimina singurel. Sunetul scos de bebelusii care sufera, care au dureri e groaznic, e strident tare, din toti plamanii, nu ai cum sa ii faci fata si trebuie sa rezolvi problema lor imediat.
Colicile aduc un plans pe care nu prea ai cum sa il ignori. Si colicile vor fi o constanta cel putin pana se formeaza tesuturile din interiorul intestinelor, stomacului. Sunetul asociat cu aparitia colicilor seaman cu cel auzit cand aparea durerea, doar ca intensitatea sa e mult mai mare. E un fel de tipat, dupa care e un fel de „scremut” care apare cand cel mic incearca sa faca pachetelul sau cand mancarea se misca prin intestinele in formare.
In alte situatii copilul se imbolnaveste. Plansul de copil bolnav are tonalitate joasa, poate prea joasa fata de tonalitatea obisnuita, e „soft”, pare ca bebe nici nu mai are energie sa il mai produca. Daca apare si durere si infectiile sunt prezente tonalitatea devine dintr-odata mai inalta.
Cum faci fata plansului copilului?
- Pastreaza-ti calmul-nu te panica, nu te agita, nu speria copilul, lasa frustrarile deoparte;
- Incearca sa te linistesti tu inainte de a linisti copilul;
- Nu ignora plansul copilului-risti sa se acutizeze problemele pe care le are si sa ai nevoie de mai mult timp si resurse ca sa ajungi la un rezultat;
- Nu astepta sa se inrautateasca plansul copilului-actioneaza imediat si fa tot ce poti ca sa eviti plansul;
- Bebe nu intelege ca trebuie sa se opreasca din plans pentru ca mami sau tati se enerveaza-nu tipa la copil, nu il „zdruncina”, nu incerca sa il legeni sau sa ii faci altceva. Depisteaza cauza si dupa vezi ce poti face ca sa il calmezi.