Saptamana 12 de sarcina

Din a 12-a saptamana de sarcina lucrurile incep sa evolueze si mai rapid si mai dramatic in privinta dezvoltarii fatului. Se termina trei luni de sarcina, hormonii nu mai sunt atat de „agitati” si te mai lasa in pace. Copilul seamana deja cu un om, uterul este din ce in ce mai mare si greutatea ta corporala e greu de suportat.

Dezvoltarea noilor structuri corporale este aproape gata, sistemele principale ale copilului sunt deja dezvoltate in totalitate. Acum incepe cu adevarat maturizarea organismului. Apare evolutia sistemelor corporale principale, organele functioneaza asa cum ar trebui.

Lungimea fatului e de 6-6.5 cm in a 12-a saptamana de sarcina. Pielea sa este fina, translucida, oasele si craniul, oasele lungi sunt mai tari, se formeaza si corzile vocale, ficatul produce celule rosii din abundenta, sunt secretati hormoni la nivelu glandei pituitare. Intestinele revin in abdomen dupa ce au stat in cordonul ombilical, placenta functioneaza perfect si produce multi hormoni care sustin sarcina.

Rinichi secreteaza urina, sistemul nervos se maturizeaza, apar reflexele, reactiile la orice fel de presiune din exterior, atingeri ale abdomenului, pleoapele vor clipi. Se dezvolta si reflexul de sugere.

Greata si oboseala cronica nu mai sunt atat de greu de suportat, sunt estompate treptat, dar apar dureri mari de cap si ameteala. Apar si secretiile vaginale abundente, protejeaza insa vaginul de infectii, sunt incolore si clare. Migrenele sunt din ce in ce mai puternice si mai greu de suportat, ameteala apare pe fondul schimbarilor hormonale si modificarilor de tensiune arteriala.

Nu mai mergi la baie foarte des, dar poate sa apara incontinenta urinara in continuare, deci incearca sa o controlezi cat poti de bine. Si ceva ciudat: ai prea multa saliva secretata, dar aceasta cantitate foarte mare va disparea cand esti deja in trimestrul al doilea de sarcina. Acum se aude foarte bine si inima micului fara efort sau instrumente speciale.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.