Saptamana 22 de sarcina

A 22-a saptamana de sarcina aduce dureri de spate, crestere accelerata a copilului, burta tot mai mare, vergeturi. Bebe are 27.4 cm si 476 g. Doar cu un stetoscop poti sa asculti bataile inimii copilului, ritmul cardiac e de 110-160 batai pe minut la bebe. Copilul se dezvolta si are nevoie de mult calciu, pentru dinti si oase, scheltul se intareste, deci ai nevoie de mult calciu pentru tine si copil.

Mainile micutului se misca independent, atinge mainile intre ele, incruciseaza bratele, poate tine de cordonul ombilical. Simtul tactil e foarte dezvoltat si copilul intelege mai multe despre lumea din jurul sau, din sacul amniotic. Vede mai bine ce e in jurul sau, fatul precepe lumina clar si intunericul la fel, aude vocea mamei, bataile inimii, orice miscare a stomacului si circulatia sangelui din vene.

Crampele musculare ale mamicii sunt acolo, la fel si poftele, congestia nazala, modificari de la nivelul pielii, plus o senzatie ciudata de micsorare a uterului.

Picioarele mamicii par mai mari, asta pentru ca se tot acumuleaza apa si un rol important il joaca si relaxina, hormonul raspunzator de slabirea ligamentelor si articulatiilor de la pelvis-hormonul nu stie care sunt ligamentele pe care trebuie sa le slabeasca si cele de care nu are voie sa se lege, cele de la picioare. Asa ca ai ligamente slabite in zona picioarelor, oasele se „raspandesc” mai usor si cresti cu jumatate de marime sau cu o marime la picior. Si asa ramai.

Contractiile uterine isi fac aparitia din pacate, uterul se tot contracta de acum, apar contractiile Braxton Hicks si raman prezente si in urmatoarele saptamani. Burta se simte cam tare la contractii, dar sunt contractii normale in aceasta faza a sarcinii. Ele sunt usoare, neregulate, dar pot fi mai puternice mai ales la organsm, daca intretii relatii sexuale frecvente in a 22-a saptamana de sarcina.