Saptamana 30 de sarcina

Daca pana in saptamana a 29-a de sarcina copilul crestea in inaltime, acum cresterea e in greutate incepand cu a 30-a saptamana de sarcina. Greutatea sa ajunge la 1.523 g, inaltimea e de 38.9 cm, cu aproximatie, evident. Burtica e foarte mare, foarte greu de „purtat” oriunde te deplasezi, corpul tau resimte sarcina si nu prea mai face fata.

Copilul are cam toate organele vitale formate in saptamana a 30-a de sarcina, deci nu are de facut decat sa ia in greutate si sa se pregateasca pentru viata din afara uterului. Creierul se dezvolta accelerat de acum, suprafata sa nu mai e atat de neteda, apar santuri, identari, tesutul cerebral e prezent intr-o cantitate mare. Parul fin si pufos cade si mai repde pentru ca celulele adipoase formate si creierul sunt in stare sa mentina temperatura corporala optima. Doar maduva osoasa produce celulele rosii din sange din a 30-a saptamana de sarcina.

Apare sughitul des al copilului, muschii respiratori se tot contracta, dar nu il deranjeaza prea mult pe bebe. Sughitul e doar un stimul pentru creier si il ajuta sa se dezvolte normal. Bebe are mainile formate complet si unghiile sunt formate si ele si functionale.

Mamica are contractiile Braxton Hicks pe care le stie deja, oboseala acuta, retentie de apa, dar apar si simptome emotionale, sensibilitate prea mare, schimbari de dispozitie.

Nu mai dormi bine, nu te simti bine in „pielea” ta, ti-e teama de travaliu sau il astepti cat mai repede ca sa iti cunosti motivul, toate sunt motive care te vor agita mereu. Tunelul carpian iti da in continuare batai de cap, mai ales cand ai activitati repetitive mereu. Ai greutate corporala prea mare, retii apa, si de aici si presiunea pusa pe nervul median al incheieturii de la mana. Durerile, furnicaturile, amorteala, problemele cu degetele si miscarile lor pe o tastatura, de exemplu, toate sunt comune tunelului carpian.

Vei avea din aceasta saptamana de sarcina indigestii urate, disconfort gastric, hormonii iti relaxeaza nu numai muschii pelvieni, ci si inelul de muschi ce separa esofagul de stomac. Gatul si pieptul vor fi „inundate” de suc gastric si de alimente ce asteapta sa se digere. Si peste toate uterul e prea mare si pune si el presiune pe stomac. Nu mai mananci atat de mult, reduci portiile, eviti alimentele care provoaca aciditate, nu te intinzi dupa masa in pat.

Trebuie sa ai grija de sanatatea psihica mai mult ca oricand pe fondul acestor schimbari, sa folosesti perne de sprijin pentru ca bebe apasa mereu pe diafragma. Dormitul se va realiza in pozitie semi asezata, doar pe partea stanga, cu perne peste tot in jur ca sa ramai in aceasta pozitie cand adormi. Ca sa nu mai ai glezne atat de umflate de la retentia de apa e bine sa bei apa cat mai multa. Fa exercitii Kegel mai ales din aceasta saptamana incolo, ia vitamine prenatale speciale pentru perioada in care te afli si mananca sanatos, variat, dar nu foarte mult.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.