Saptamana 31 de sarcina

In saptamana a 31-a de sarcina copilul are toate simturile dezvoltate complet, respira si clipeste mereu, greutatea sa a ajuns, asa cum e de asteptat, la peste 1700 g, lungimea lui e de 40 cm. La ecografie vezi miscarile sale si ale pleoapelor, clipirea e lenta, de 6-15 ori pe ora. Creierul se apropie de faza de dezvoltare completa si are acum o dezvoltare foarte rapida, ca in nicio alta saptamana. Se realizeaza si conexiuni intre celule nervoase, micutul poate procesa usor informatii, percepe orice prin intermediul simturilor, urmareste lumina.

Mirosul nu va fi posibil pana la nastere, pentru ca bebe inca sta in lichid amniotic, si ca sa se intample mirosul trebuie mai intai sa existe aer respirat. Copilul exerseaza acum si miscari faciale, sughitul e prezent mereu, respira, inghite, tot „pedaleaza” cu manutele si piciorusele pe tot peretele uterin, suge deja degetul mare.

Mameloanele mamicii sunt pregatite aproape in totalitate de alaptare, asa ca incep sa secrete si sa vezi clar o substanta galbuie, cu o consistenta subtire, cremoasa, apoasa, care mai curge din ele. Uterul are contractii dese ca sa se pregateasca de travaliu. Colostrul se produce in continuare, unghiile sunt foarte uscate, casante, cresc foarte repede, e bine sa le ingrijesti cu ulei si sa nu le lovesti deloc.

Vezica urina are presiune uriasa pe ea mereu, asa ca vei urina frecvent, durerile de spate sunt si mai mari pentru ca ai burtica mare, greutatea copilului e mare, coloana vertebrala e solicitata permanent. Nu mai stai in picioare asa de mult pentru ca nu poti, dar poti sa faci niste exercitii de intindere ca sa mai scapi de durere putin.

Somnul e aproape imposibil acum, burta se tot contracta, te doare si spatele, mergi la baie foarte des asa ca nu ai cum sa atipesti macar cateva minute bune. Apar dureri de cap, modificari ale vederii, umflarea fetei, tensiunea arteriala e crescuta de multe ori pe parcursul acestei saptamani. Fa miscare in aer liber cat iti permite corpul si oboseala, fa exercitii fizice usoare, de respiratie, asta cat ai contractii Braxton Hicks.