Saptamana 36 de sarcina

Luna a noua de sarcina si a 36-a saptamana de sarcina. A trecut timpul foarte repede si esti la un pas de nastere. Discuta cu medicul cat mai des, fa exercitii de respiratie cat de multe. Copilul nu mai crest atat de mult din acest moment ca sa poata sa fie nascut cat mai usor. Are 46.8 cm, dar are peste 2.745 g. Este in pozitie corecta, cu capul in jos, este in asa numita pozitie „de atac”.

Somnul copilului e activ acum, are si somn linistit, ciclul somn-veche e foarte complicat din aceasta saptamana. Oasele craniene sunt dezvoltate aproape total ca sa poata usura nasterea vaginala, dar si celelalte oase si cartilaje sunt moi, dar dupa nastere tot sistemul osos se intareste dintr-odata.

Aproape toate organele vitale sunt mature, circulatia sangelui este din ce in ce mai buna, sistemul imunitar este dezvoltat si el si il poate proteja pe bebe de infectiile ce vor aparea in afara uterului. Digestia e in faza de dezvoltare si se va termina dezvoltarea doar dupa nastere. In uter copilul si-a luat nutrientii prin cordonul ombilical, sistemul digestiv a fost pasiv, nu a functionat deloc.

Burta mamicii are o forma schimbata acum, copilul e coborat in pevis, e cu capul in jos, respiri din ce in ce mai bine, zona pelviana insa sufera mult. Uterul e tot mai mare, presiunea pe pelvis e uriasa, ai dureri, senzatii de greutate prea mare. Nu mai ai voie sa mananci picant, prajeli, acreli, eviti si sarea pentru ca si asa ai picioarele umflate si gleznele de nerecunoscut. Pune perne sub picioare cand esti in pat, poarta centura de sarcina, ia vitamina B6 cat mai multa acum, invata totul despre travaliu, fa exercitii Kegel, masaj perineal si incearca sa te odihnesti.