Stresul in sarcina. Cum afecteaza mamica si bebelusul si ce putem face sa reducem nivelul de stres?
E normal sa ai o doza de stres in sarcina, mai ales daca esti la primul copil. Nu stii ce te astepti, te iau prin surprindere toate modificarile din corpul tau, mai intervin si hormonii care isi fac de cap, asa ca stresul va fi cu tine pana cand treci de cele noua luni de sarcina si cu siguranta si in primii ani de viata ai micutului. Cum se ajunge la stres cronic in sarcina si cum ne putem destresa? Raspunsul la aceste intrebari si alte informatii utile legate de gestionarea si intelegerea stresului in sarcina le vei descoperi in randurile ce urmeaza.
Inainte de a intelege cum apare stresul in viata gravidei si cum se poate gestiona trebuie sa intelegem foarte bine ce inseamna stresul. Stresul este o stare emotionala si fizica de tensiune care are multe cauze probabile, e un raspuns firesc al organismului la anumite provocari, situatii limita, importante pentru noi.
De ce apare stresul in viata gravidei? Sunt mai multe cauze: teama de a nu pierde sarcina, teaba de travaliu, nastere, dureri, schimbarile care te scot din zona de confort, stare de rau, greata, oboseala, treceri de la o stare la alta, emotii puternice, dureri de spate, teama de a ingriji un bebelus dupa nastere, stresul financiar, schimbarile hormonale, lipsa de suport din partea celor din jurul tau.
Stresul cu un nivel moderat, scazut nu va pune probleme in sarcina. Specialistii sunt ingrijorati doar din cauza stresului cronic. El poate duce la complicatii si nastere prematura, la probleme cu sarcina. Se elibereaza mereu hormoni ai stresului, hormoni care vor afecta si sistemul de management al stresului al bebelusului care se dezvolta in uter.
Stresorii care ar putea afecta viata ta si a bebelusului din uter ar fi: schimbarile majore din viat ta, un divort, deces in familie, pierderea casei, jobului, probleme financiare grave, probleme de sanatate agravate, abuz, depresie, dezastre naturale, evenimentele traumatice, expunerea la rasism, stresul legat de sarcina in sine, de bebe.
Stresul se poate manifesta ca o durere permanenta de cap, apar dificultati de respiratie, mananci prea mult sau prea putin si la ore nepotrivite. Insomniile, ritmul cardiac crescut, respiratie ingreunata sau prea rapida, furie, ganduri obsesive, imposibilitatea de a te relaxa cu adevarat.
Riscurile majore pentru sarcina cand esti foarte stresata nu sunt de neglijat. Se ajunge la preeclampsie, la avort, la tensiune arteriala marita foarte mult, la greutate scazuta la nastere pentru bebe, la nasteri inainte de termen.
Si riscurile nu se opresc doar la perioada de dezvoltare uterina. Dupa nasterea bebelusului apare ADHD-ul, daca exista si stres prenatal, dar si depresia in anii de adolescenta ai copilului. Alte probleme ce apar si dupa nastere sunt intarzieri de dezvoltare, reactii emotionale puternice, schimbari de comportament in copilarie si in viata de adolescent.
Stresul prea mare in sarcina va avea efecte si la nivelul dezvoltarii cognitive, apar dificultati de concentrare, atentie, emotii negative la copil dupa nastere.
Cum stii cand stresul devine deja unul cronic? Daca esti prea anxioasa, daca esti depresiva mai mereu, mai mult de doua saptamani la rand, daca ai simptome fizice, transpiratie, diaree, senzatie de rau permanent de la stres, daca ai atacuri de panica, repeti anumite actiuni ca sa te simti mai bine, nu te poti controla, nu mai vrei sa nasti de teama cu siguranta ai deja stres cronic.
Si ce poti face ca sa mai reduci din nivelul de stres acumulat in sarcina?
- Pastreaza greutatea si mananca sanatos-dormi bine, fa exercitii fizice zilnice, mananca multe fructe, legume, carne de calitate, carbohidrati, cate putin din toate;
- Mergi la psiholog sau medic si redu din toti factorii care ar putea contribui la stresul tau;
- Invata sa delegi si sa ii rogi pe cei din jur sa te ajute cand ai prea multe de rezolvat;
- Planifica totul in detaliu, fa liste si incearca sa ai mereu clar in minte de poti face si ce nu;
- Planifica si activitati de relaxare, mergi la yoga, fa meditatie, mergi la sala, in parc;
- Mergi la cursuri legate de sarcina si de gestionarea nasterii si in felul acesta scapi de anxietate, stii la ce sa te astepti, inveti si tehnici de relaxare si de respiratie;
- Incearca sa faci parte dintr-o comunitate, sa socializezi, sa ai un grup din care sa faci parte, grup de suport;
- Scapa de depresie si de anxietate, amandoua pot creste nivelul de stres.