Hipertensiunea in sarcina. De ce apare si ce poti face sa o tii sub control?

In sarcina vor aparea foarte multe probleme pe masura ce trec lunile si te apropii de momentul nasterii. Poate cea mai periculoasa dintre toate, pentru ca e un dusman tacut, nu ai simptome evidente, nu stii de ea, e hipertensiunea arteriala in sarcina. Cum te afecteaza si ce ai de facut ca sa previi complicatiile ce pot veni la pachet cu hipertensiunea, dar si ce impact are hipertensiunea asupra bebelusului din uter, la toate aceste intrebari vei gasi raspunsul in randurile ce urmeaza.

Primele probleme cu tensiunea arteriala crescuta apar dupa ce treci de a 20-a saptamana de sarcina si se vor termina imediat dupa nastere. Nu vei avea niste simptome evidente odata ce se instaleaza hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii, presiunea sangelui asupra vaselor de sange creste treptat si te poti trezi cu tot felul de complicatii.

Hipertensiunea in sarcina va afecta in mod diferit corpul mamicii, inima functioneaza mai greu in sarcina, corpul are o presiune mai mare pusa pe el pentru ca trebuie sa ajute doua persoane in loc de una. Tot hipertensiunea in sarcina afecteaza si dezvoltarea placentei si functiile ei, bebe nu va mai avea toti nutrientii de care are mare nevoie in cantitati suficiente, cresterea sa in uter ar putea fi afectata direct.

Sunt mai multe tipuri de hipertensiune care ar putea sa apara in timpul sarcinii. Cele mai comune ar fi:

  • Hipertensiunea cronica-apare inainte de sarcina si pana in a 20-a saptamana de sarcina, continua si dupa ce se naste bebe, ajungi sa ai si preeclampsie;
  • Hipertensiunea gestationala-apare mai tarziu in sarcina, vei dezvolta si preeclampsia;
  • Preeclampsia-apare in a doua jumatate a sarcinii, dupa ce treci de saptamana a 27-a, ai si proteine in urina aparute la analizele uzuale, poate afecta ficatul, rinichii, creierul, plamanii, placenta, apare riscul real de crize cand afecteaza si creierul.

Ai sanse mai mari sa dezvolti hipertensiune in timpul perioadei de graviditate daca: ai sub 20 de ani sau peste 40 de ani, ai mai avut probleme cu hipertensiunea si la alte sarcini, ai in familie aceasta problema, e vorba de mostenire genetica, ai diabet gestational, diabet, ai probleme cu sistemul imunitar, lupus, de exemplu, probleme cu rinichii, ai sarcina multipla.

Cauzele exacte ale aparitiei hipertensiunii in sarcina nu sunt cunoscute. Se crede insa anumite afectiuni, despre care am discutat mai sus, ar favoriza aparitia ei.

Semnele clare ale prezentei hipertensiunii in timpul sarcinii sunt: inflamatia locala, dureri de cap care nu trec, ingrasare din senin, stare de rau, greata si varsaturi frecvente, probleme cu vederea, urinari cu eliminarea unei cantitati mici de urina de fiecare data, dureri abdominale.

Complicatiile hipertensiunii in timpul sarcinii care nu e tratata la timp sunt dintre cele mai grave. Crize, AVC, probleme cu rinichii si functionarea lor defectuoasa, probleme de cuagulare, probleme grave cu ficatul. De cele mai multe ori ajungi si la cezariana daca ai deja hipertensiune.

Odata ce ai fost diagnostica cu o hipertensiune in sarcina placenta nu va mai primi suficient sange, iar de aici apar multe probleme: greutate mica la nastere pentru bebe, dezvoltare intrauterina anormala, nasteri premature, inainte de saptamana 37 de sarcina, decesul copilului inainte de nastere, travaliu indus inainte de saptamana 39 de sarcina.

Daca se depisteaza hipertensiunea devreme in sarcina se ajunge la o nastere fara probleme, insa daca e depistata prea tarziu riscul de complicatii mari si nastere riscanta creste semnificativ.

In al doilea trimestru de sarcina tensiunea arteriala va scadea, deci e foarte greu de detectat hipertensiunea cronica. Cand ai tensiunea arteriala peste 140/90 mmHg, valori considerate normale pentru gravide, deja vei lua tratament ca sa o controlezi.

La fiecare vizita medicala programata in timpul sarcinii ti se va lua tensiunea, se vor analiza proteinele din urina, inflamatiile corpului, daca exista, se vor face analize de sange pentru a verifica rinichii, ficatul, coagularea sangelui.

Tratamentele pentru hipertensiunea arteriala in sarcina difera in functie de severitatea afectiunii si de momentul din sarcina in care te afli cand apare problema. Iti vei monitoriza tensiunea arteriala si acasa, vei lua medicamente pentru a scadea tensiunea, vei merge la spital daca lucrurile se agraveaza. Acolo vei face ultrasunete, teste nonstres, profil biofizic, ultrasunete Doppler, se vor monitoriza si miscarile fetale.

Daca bebe ar putea veni pe lume mai devreme ti se vor va steroizi ca sa aiba plamanii maturi macar la nasterea prematura. Odihna in pat poate ajuta reducerea tensiunii arteriale marite, la fel si evitarea oricarei activitati fizice cat esti gravida si ai o astfel de problema.

Ce poti face ca sa previi hipertensiunea arteriala in sarcina?

  • Incerci sa ai o greutate adecvata, sa nu te ingrasi prea tare sau sa slabesti:
  • Mananca legume, fructe, alimente sanatoase, nu face abuzuri;
  • Fa miscare, mergi pe jos, pe bicicleta, fa yoga, si asta de cateva ori pe saptamana;
  • Nu fuma si nu bea acool deloc;
  • Incearca sa respecti o rutina stricta de odihna;
  • Vei lua o aspirina in fiecare zi ca sa eviti hipertensiunea;
  • Evita sodiul in exces, el poate creste tensiunea, ai grija la sare, foloseste-o cat mai putin, evita alimentele, ingredientele cu multa sare, foloseste condimente, ierburi care au o cantitate redusa de sare ca sa nu ai mancarea fada;
  • Scapa de stres, respira adanc, mediteaza, fa o plimbare prin parc;
  • Fa exercitii fizice 45 de minute in fiecare zi, exercitii usoare. Inotul, mersul pe jos vor face minuni pentru tensiunea arteriala in sarcina;
  • Consuma potasiu din surse naturale-mananca fasole, cartofi dulci, suc de portocale, fructe uscate fara zahar, banane, pepene, rosii, mazare;
  • Consuma otet de mere-se dilueaza sau se foloseste in cantitati mici in salate, pentru gust si efectele sale excelente asupra tensiunii arteriale marite;
  • Consuma magneziu din surse naturale-scade tensiunea arteriala marita, se gaseste in avocado, tofu, banane, migdale, lapte de soia;
  • Evita cofeina-nu bea cafea sau ceai negru sau alte ceaiuri care o contin daca vrei sa nu ai probleme foarte mari cu hipertensiunea in sarcina.

Chiar daca scapi de tensiunea arteriala crescuta, hipertensiune, dupa ce nasti in viitor riscul de a avea iar probleme cu ea si de a avea si probleme cu inima e mai mare. Daca ai avut o forma severa de hipertensiune gestationala si preeclampsie atunci vei lua medicamente pentru tensiune o saptamana dupa ce nasti.

La 10 zile dupa nastere vei merge obligatoriu la medicul care s-a ocupat de sarcina pentru a fi sigur ca esti bine. Daca te confruntai cu hipertensiune inainte de sarcina vei avea probleme si dupa nastere.

Te vei prezenta la camera de garda a celui mai apropiat spital atunci cand:

  • Ai dureri de cap care apar din senin si se inrautatesc;
  • Ai vederea incetosata, vezi dublu deja;
  • Ai inflamatii care se agraveaza treptat;
  • Urinezi mai putin decat in mod normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.