Bolile autoimune si fertilitatea. Ce efecte au bolile autoimune asupra fertilitatii?
Fertilitatea feminina este o mare necunoscuta inca pentru oamenii de stiinta si pentru medici. Da, stim deja suficient de multe detalii despre reproducerea umana si fertilitate, dar tot au mai ramas aspecte pe care nu le putem descifra atat de bine pe cat ne-am dori. Un aspect interesant care inca mai are nevoie de cercetare si de studii este relatia dintre fertilitate si bolile autoimune.
Bolile autoimune sunt o categorie aparte de afectiuni aparute in urma activarii prea puternice a sistemului imunitar, care confunda tesuturile si celulele fara probleme cu „inamici” care trebuie eliminati. Celulele albe din sange ataca orice prind, ajungandu-se la inflamatii si probleme cu tesuturile si organele.
In mod normal, bolile autoimune afecteaza glanda tiroida, articulatiile si ovarele. Sunt peste 80 de afectiuni sub umbrea bolilor autoimune, cele mai comune si mai cunoscute fiind:
- Diabetul de tip 1, sistemul imunitar ataca celuelle producatoare de insulina din pancreas;
- Artrita reumatoida, sistemul imunitar ataca incheieturi, aritculatii, ducand la roseata, senzatie de caldura, sensibilitate crescuta, rigiditate articulara;
- Scleroza multipla, sistemul imunitar distruge invelisul protector al celulelor nervoase din sistemul nervos central;
- Lupus si lupus eritematos sistemic, sistemul imunitar ataca pielea, afecteaza multe organe, rinichi, creier, inima, articulatii;
- Boala inflamatorie intestinala, sistemul imunitar ataca mucoasa peretilor intestinali si apare inflamatia locala;
- Boala celiaca, sistemul imunitar are reactie puternica la consumul de gluten, apare inflamatia ce distruge mucoasa intestinului subtire, este si afectiunea ce va face imposibila sarcina, pentru ca genereaza avorturi, nasteri inainte de termen, greutati mici la nastere pentru bebelusi, decese ale bebelusilor la nastere;
- Boala Grave, sistemul imunitar determina o activitate crescuta a tiroidei, afecteaza si ea direct fertilitatea, apar menstruatii cu probleme, neregulate, conceperea unui copil e dificila, daca nu imposibila;
- Boala Hashimoto, sistemul imunitar ataca glanda tiroida;
- Boala Addison, sistemul imunitar ataca glandele suprarenale, care produc cortizol si alti hormoni ce afecteaza tensiunea arteriala si fertilitatea, apare insuficienta ovarianta;
- Scleroza sistemica, sistemul imunitar ataca pielea si organele interne, tesuturile lor;
- Anemia pernicioasa, apare ca urmare a carentelor de vitamina B12, sinteza ADN e una cu eficienta scazuta, duce la infertilitate mai mereu.
In anumite cazuri, la barbati, bolile autoimune determina anticorpii sa atace spermatozoizii, celulele reproducatoare masculine, fara de care nu exista o sarcina. Se reduce motilitatea spermatozoizilor, abilitatea lor de a fertiliza ovulul. Acesti anticorpi sunt la barbatii care au avut probleme cu testiculele, operatii, traume.
Acelasi boli autoimune afecteaza si rezerva ovariana a femeii. Trebuie testata mereu rezerva ovariana a femeii, nivelul hormonilor FSH si AMH pentru a determina daca femeia poate avea sau nu un copil pe cale naturala si poate concepe un bebe chiar si prin fertilizare in vitro.
Efectele asupra fatului exista daca discutam despre bolile autoimune si reproducere. Apare transferul pasiv de anticorpi cu efecte patogenetice. Pe masura ce nivelul anticorpilor maternali scade simptomatologia asociata se imbunatateste in cazul copilului-inima este organul cel mai afectat la bebelusul din uter.
Chiar daca suferi de boli autoimune asta nu inseamna ca nu poti avea sanse sa ai copii pe cale naturala sau prin fertilizare in vitro. Cu tratamentul corect si vizite mai dese la specialisti, teste si apelarea la tehnologii moderne orice femeie va putea sa spere la un copil si o sarcina in ciuda bolilor apartinand acestei categorii.
In trecut, e adevarat, femeile care erau diagnosticate cu boli autoimune erau sfatuite sa evite sarcinile. Astazi, medicii incurajeaza femeile cu boli autoimune sa incerce conceperea unui copil, ajutandu-le sa mentina sarcina pana la final. Dar sarcinile la aceste paciente sunt in continuare considerate unele cu risc crescut. Doar in perioada de remisie se pot planifica sarcinile si conceperea unui bebe.
In primul trimestru apare riscul pierderii sarcinii si al avortului la pacientele cu boli autoimune. De multe ori se ajunge la cezariana, greutate redusa a copilului, restrictii de crestere intrauterina pentru fat.
Genetica si factorii de mediu pot duce oricand la aparitia bolilor autoimune. Inflamatii multe in corp, tesuturi distruse, functionari anormale ale unor organe, expunerea la toxine cu risc, infectii multiple, toate descurajeaza instalarea unei sarcini. 8%, acesta e procentul cand vine vorba despre sansele femeii cu boli autoimune de a avea avort in primele 12 saptamani dupa ce ramane gravida.
Ce ai de facut daca ai fost diagnosticata cu o boala autoimuna si te gandesti sa concepi un bebe?
- Cauta sa ai o diagnosticare corecta de la inceput-trebuie sa stii ce boala autoimuna ai pentru a avea sanse reale sa ai un bebe chiar si pe cale naturala;
- Trateaza si monitorizeaza boala autoimuna de care suferi-nu o lasa netratata, cauta tratamente care sa previna agravarea simptomatologiei. Daca esti in faza de remisie a bolii e mai usor sa concepi un bebe sanatos. Redu si stresul din viata ta, mananca sanatos, incearca sa ai activitate fizica mereu, sa te odihnesti suficient;
- Mergi la o consultatie la o clinica cu servicii de testare a fertilitatii-intelegi cum iti afecteaza fertilitatea boala autoimuna de care suferi, ce tratamente ti se potrivesc si iti vor face bine tie si bebelusului in dezvoltare;
- Apeleaza la fertilizarea in vitro supravegheata de un specialist si planifica sarcina din timp-fertilizarile in vitro vor avea o rata mai mare de succes si sarcina poate sa se instaleze mai usor chiar daca suferi de anumite boli autoimune.