Endometrioza si fertilitatea. Ce impact are aceasta afectiune asupra reproducerii umane?
Endometrioza este o afectiune de care se tem majoritatea femeilor. De la dureri pana sa vina menstruatia lunara pana la simptome dintre cele mai diverse, pe toate le poti experimenta odata ce ai fost diagnosticata cu aceasta boala. Mai grav este ca impactul asupra fertilitatii feminine este unul foarte mare si sansele tale de a ramane gravida scad pe masura ce endometrioza se agraveaza si nu e tratata la timp.
Endometrioza se datoreaza unui tesuta care ar trebui sa creasca in uter, dar ajunge sa creasca si sangereaza in abdomen. De la endometrioze avem inflamatii cronice locale, daca exista deja embrion in uter nu mai are loc implantarea, sarcina e imposibila in aceste conditii. In cele mai grave cazuri trompele uterine raman blocate si spermatozoidul si ovulul nu au cum sa se mai intalneasca pentru a putea exista reproducerea umana. Ca sa nu mai fie inflamatii si durere se ajunge si la extirparea tesuturilor. Sarcina e posibila asa doar prin fertilizare in vitro si prin implantarea embrionara direct in uter daca trompele uterine raman blocate.
La mentruatie tesutul din interiorul uterului e eliminat, unele straturi ale sale si iese prin vagin. Daca deja apare sarcina endometrul ajuta in fazele de dezvoltare embrionara si fetala. Odata cu instalarea endometriozei tesuturi care seamana cu cele din interiorul uterului cresc pe alte organe si structuri interne, in zona abdominala, pelvina, in zona pieptului uneori. Tesutul e sensibil la hormoni si se inflameaza mult cand apare menstruatia.
De la tesutul ce determina endometriozele se ajunge la chisturi ovariene, leziuni superficiale, noduli, aderente, cicatrice in interiorul corpului. Pe ovare, in vagin, in zona perineului, pe vezica, uretere, intestine, rect diafragma, oriunde poate sa apara tesut specific endometriozei.
Femeile cu varste cuprinse intre 25 si 40 de ani sunt mai predispuse la endometrioza, dar si tinerele, adolescentele pot sa aiba endometrioza. Dupa menopauza, cand dispare menstruatia, nu mai sunt dureri si inflamatii, dar s-ar putea sa ai ghinionul sa te confrunti cu astfel de simptome chiar si dupa instalarea menopauzei.
Factorii de risc pentru endometrioze ar putea fi: istoric familial medical, varsta de la care apare menstruatia, daca e sub 11 ani e riscul foarte mare de endometrioza, durata ciclului menstrual, daca e mai scurt timpul dintre menstruatii, durata sangerarilor menstruale, defectele de la nivelul uterului, trompelor uterine.
Cauza endometriozei este necunoscuta. S-ar putea totusi sa fie vorba de genetica, de mutatii si erori la nivelul unor celule.
Simptomatologia tipica endometriozei, care te trimite la ginecolog este simplu de observat. In primul rand ai dureri mari, la nivel abdominal, la nivel pelvin, in spate, partea inferioara. De multe ori nici nu stii ca ai endometrioza, afli de ea atunci cand mergi la ginecolog pentru teste legate de infertilitate, de exemplu. Comune sunt si crampele menstruale puternice, dureri intre menstruatii, dureri in timpul sexului, sangerari masive la menstruatie, infertilitate, scaune insotite de dureri.
Diagnosticarea e foarte simpla. Se merge la ginecolog, se discuta despre istoricul familial, daca mai sunt femei cu endometrioza, se fac ultrasunete, ecografii, examen fizic, RMN, laparoscopie insotita si de biopsie.
Endometrioza este o cauza comuna pentru infertilitatea la femei. Apar aderente si inflamatii in jurul trompelor uterine si in jurul ovarelor care contin ovulele. Uneori putem avea tesut tipic endometriozelor si in uter, muschii de acolo, de unde si prezenta adenomiozei. Aceeasi afeactiunea va influenta si sistemul imunitar, va schimba mediul hormonal pentru ovule, nu se vor face implantari dupa fecundare, embrionul nu ajunge sa se dezvolte in uter. Cand se elimina testurile de la endometrioza se va reveni la ciclul de reproducere umana pe cale naturala fara probleme si simptomele endometriozei vor disparea treptat.
30% pana la 50% din femeile diagnosticate cu endometrioza au sanse minime de reproducere pe cale naturala. Asta in conditiile in care sansele unei femeie de a ramane insarcinata in fiecare luna sunt de 10-20%. La cei cu endometrioza documentata chirurgical sansele scad pana la 1-10%.
Infertilitatea endometriala poate fi tratata insa, dar depinde mult de varsta pacientelor, de starea de sanatate generala, de simptome, de alti factori, de dorinta de a ramane gravida. Medicamentele, operatiile sau amandoua variantele ar fi de preferat daca endometrioza e deja avansata. Laparoscopic se poate elimina tesutul endometrial, doar in cazuri rare e necesara si operatia clasica. Chirurgical se poate determina daca exista o endometriozah in stadiul 1 minimal, stagiul 2 moderat, stagiul 3 moderat, stagiul 4 sever. Daca ai endometrioza stadiul 4 severa, cu ovare afectate grav sansele de a ramane gravida sunt aproape zero si e nevoie de un tratament de lunga durata si avansat daca vrei neaparat sa ai un bebe.
Da, poti sa ramai totusi gravida chiar daca ai endometrioza, dar iti va fi foarte greu pana cand obtii o sarcina fara probleme, numai buna de dus la capat timp de noua luni. Cu cat ai mai mult tesut de la endometrioza in jurul organelor reproducatoare si in pelvis, cu atat le va fi mai greu spermatozoizilor sa ajunga sa fecundeze ovulele.
Cand discutam despre stadiul 4 sever de endometrioza si de infilatrare severa in cazul tesuturilor „rele”, tesuturi care tot cresc pe organe ale sistemului reproducator feminin, aproape de uter, pe vagin, vezica, colon infertilitatea este deja o realitate ce nu poate fi negata.
Femeile care totusi vor sa conceapa un bebe vor trebui sa tina cont de EFI, indexul de fertiltate endometrioza, avem 10 puncte pe scala, influentata de factori precum varsta, stadiul endometriozei, functiile trompelor uterine si ovarelor, perioada de infertilitate, istoricul medical, sarcini anterioare. Daca ai scorul 5 ai putea sa ramai gravida pe cale natura in 24 de luni, inainte de interventia medicala. Scorul 4 sau mai mic duce imediat la tratamente pentru reproducere asistata de multe ori.
Stadiile 1 si 2 ale endometriozei impun tratamente ce incep cu laparoscopii si eliminarea tesuturilor care pun probleme local, la peste 35 de ani se recomanda medicamente speciale plus inseminare artificiala direct in uter via vagin. Ideea e simpla: se stimuleaza ovulatia si cand apar ovulele eliminate si deja in trompele uterine, gata de fertilizare, spermatozoizii sunt plasati in uter printr-un dispozitiv special ce e introdus prin vagin. Medicamentele injectabile pentru fertilitate se recomanda doar cand procedura descrisa anterior esueaza.
Stadiile 3 si 4 de endometrioza duc automat la fertilizari in vitro. Se incurajarea aparitia ovulelor in sistemul reproducator, ovulatiile puternice, in asa fel incat sa poata fi prelevate ovule pentru fertilizare in afara organismului feminin cu spermatozoizi viabili pentru crearea unor embrioni. Ginecologul va implanta embrionii care se dovedesc rezistenti si care garanteaza aparitia fatului mai tarziu direct in uter, incurajandu-se astfel o sarcina rapida fara contact sexual intre parteneri.