Trompele uterine blocate, o cauza comuna a infertilitatii

Blocarea trompelor uterine poate insemna si probleme cu fertilitatea si infertilitate.

Sistemul reproducator feminin este unul foarte complex, avand mai multe organe importante care permit femeilor sa poata avea un bebe si sa duca sarcina pana la finalul celor noua luni. Poate unele dintre cele mai importante organe, dupa vagin, care asigura in prima faza reproducerea, „intrarea” spre restul sistemului reproducator, sunt cele doua trompe uterine. Trompele uterine sunt ca niste tuburi lungi care leaga ovarele de uter. Luna de luna, in timpul ovulatiei, care apare cam la jumatatea menstruatiei, trompele uterine ajuta la transportul unui ovul eliberat din ovare spre uter. Dar ce se intampla cand intervine un blocaj?

Conceperea unui copil se intampla tot la nivelul trompelor uterine. Daca ovulul intalneste spermatozoizii, celulele reproducatoare masculine, ajunsi in sistemul reproducator in urma ejacularii in vagin, si e fecundat, el isi va continua drumul spre uter, unde va avea loc implantarea. Insa daca trompele uterine sunt blocate nici spermatozoizii nu vor ajunge la ovul sa il fecundeze, nici ovul fecundat deja nu va avea cum sa ajunga in uter si sa se implanteze ca sa se dezvolte.

Trompele uterine se blocheaza fie din cauza unor cicatrice, fie din cauza infectiilor sau din cauza unor aderente pelvine. Blocajul poate avea loc doar la o trompa sau la ambele, ducand la infertilitate in 30% din cazuri.

Blocajul trompelor uterine nu vine cu niciun fel de simptome. Uneori avem un blocaj partial si sansele unei sarcini in trompele uterine sau sarcina ectopica sunt foarte mari, embrionul nu va ajunge sa se dezvolte normal si vor aparea multe complicatii, sarcina va fi pierduta intr-un final. Singurul simptom clar al blocarii trompelor uterine e infertilitatea, asta desi intretii relatii sexuale neprotejate finalizate cu ejacularea din partea partenerului doar in vagin, de mai multe ori eventual, si faci orice ca sa ramai gravida.

Se vor face teste de fertilitate, radiografii ale trompelor uterine si se va determina ce se intampla cu ele. Un anumit tip de blocaj al trompelor uterine, hidrosalpinx ar putea provoca dureri abdominale, scurgeri vaginale anormale, insa aceste simptome nu sunt observate la toate femeile, deci iarasi nu te poti baza pe ele. Trompele uterine se dilata de la blocaj si se vor umple cu lichid. Lichidul e cel care previne fertilizarea, intalnirea ovul-spermatozoid si sarcina viitoare. Anumite cauze ale blocajului trompelor uterine au propriile lor simptome, endometrioza sau PID-ul, inflamatii la nivel pelvin-menstruatii greu de controlat, dureroase, relatii sexuale dureroase.

Simptomele unei infectii pelvine sunt durerea locala, dureri mari in timpul sexului, miros urat de la scurgerile vaginale, febra mare, stare de rau, greata si varsaturi, dureri abdominale severe. Infectiile pelvine sunt rezultatul unor boli cu transmitere sexuala si ele pot declansa blocajele trompelor uterine. Alte cauze ale blocajelor ar putea fi istoricul unor infectii uterine, avort, pierdere de sarcina, apendice rupt, operatii abdominale, sarcini ectopice anterioare, operatii anterioare la trompele uterine, endometrioze netratate la timp.

Vestea buna este ca, daca ai doar o trompa blocata si cealalta nu are nimic si e sanatoasa, poti s ramai gravida usor fara prea mare ajutor. Se vor administra doar medicamente care incurajeaza ovulatia pe partea trompei uterine sanatoase.

Singura modalitate de a debloca trompele uterine e interventia chirurgicala, una laparoscopica, desigur. Nu reuseste de multe ori o astfel de operatie, asa ca nu trebuie sa ai asteptari prea mari. Daca ramai cu aderente putine intre trompe si ovare ai sanse mari sa ramai insarcinata dupa astfel de operatii. Sansele sunt de 20%-40% sa ramai gravida dupa operatie daca trompele uterine blocate erau sanatoase. Insa riscul de sarcini ectopice e foarte mare dupa astfel de operatii complicate.

Se poate apela si la operatie pentru „repararea” trompelor dupa o sarcina ectopica-se vor „suda” partile sanatoase ale trompei si se va elimina zona cu probleme.

Alta procedura interesanta folosita la scara larga pentru trompele uterine blocate este canularea trompei cu probleme. Se poate aplica doar daca blocajul e aproape de uter. Un cateter e ghidat prin vagin si uter pana la blocaj. Se va umfla un balonas si se va interveni pentru eliminarea blocajului. Inversarea ligaturii trompelor ar fi o varianta daca s-au legat trompele inainte, se elimina blocajul.

Fertilizarea in vitro le va ajuta pe femeile care vor sa ramana gravida si au trompele blocate. Se stimuleaza ovarele sa produca ovule mai multe, se preleveaza ovule direct din ovare, se fertilizeaza in laborator cu spermatozoizi viabili de la partener sau de la donatori de sperma.

Embrionii sanatosi vor fi transferati in uter pentru implantare si dezvoltare, urmand sa apara sarcina. Dar trompele uterine inflamate scad sansele de a concepe via fertilizare in vitro. Se poate scoate trompa uterina respectiva si se poate incerca din nou cu fertilizarea in vitro ramanand doar o trompa uterina.

Sansele de a ramane gravida dupa proceduri descrise anterior cresc mai ales la femeile care au trompele uterine mai lungi de 7.5 cm si au trecut prin operatie. Conteaza mult si varsta. Daca ai deja peste 35 de ani cand te-ai confruntat cu astfel de probleme ai nevoie de inseminare intrauterina sau de fertilizare in vitro ca sa mai speri la o sarcina.

Din fertilizarile in vitro va rezulta adesea sarcina multipla, pot aparea complicatii frecvente, sangerari interne, complicatii la prelevarea ovulelor din ovare, infectii, probleme la nivelul organelor pelvine.

Prevenirea blocajului la nivelul trompelor uterine este simpla. Evita infectiile pelvine, bolile cu transmitere sexuala, trateaza imediat cu antibiotice orice infectii la nivelul sistemului reproducator, foloseste mereu prezervative, fa screening permanent pentru a depista orice fel de probleme aparute la nivelul trompelor uterine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.