Sterilizarea femeii, o metoda extrema pentru a se evita sarcina

Sterilizarea este o metoda controversata pentru prevenirea unei sarcini si evitarea conceperii unui copil.

Sterilizarea femeii este o procedura cu urmari permanente care previne sarcina. Trompele uterine sunt blocate sau sigilate si ovulul nu mai intalneste spermatozoidul si fertilizarea nu mai are loc, deci nici conceperea unui copil nu e posibila. Sterilizarea poate fi o metoda de contraceptie destul de brutala, asa ca trebuie sa te gandesti bine daca vei apela la ea la orice varsta te-ai afla…

In cadrul sterilizarii femeii sunt implicate proceduri mult mai complexe si mai scumpe decat in cazul sterilizarii la barbati, vasectomiei. Cam 10 milioane de femei doar la nivelul SUA aleg aceasta metoda de contraceptie extrem de controversata, varsta medie la care se opteaza pentru sterilizare este 40-44 de ani.

Sunt doua tipuri de sterilizare feminina, chirurgicala si fara operatie. In timpul operatiei de sterilizare se leaga trompele uterine, se sigileaza sau se taie. Interventia chirurgicala este laparoscopica, insa se poate realiza si dupa nasterea vaginala si cezariana. La procedura fara operatie un dispozitiv este amplasat la intrarea in trompele uterine pentru a fi sigilate, dispozitivele se introduc prin vagin si uter pana la trompe, nu e nevoie de nicio incizie.

Cum functioneaza insa sterilizarea femeii? Stim ca prin sterilizare se blocheaza, sigileaza trompele uterine. Ovulele nu mai ajung in uter si spermatozoizii nu le vor fecunda. Imediat dupa procedurile de sterilizarea femeia are sanse aproape de zero sa mai conceapa un copil. Pentru procedurile fara interventii chirurgicale va fi nevoie si de trei luni ca sa se vindece locul de inserare a dispozitivelor.

Recuperarea dupa sterilizare este rapida, se monitorizeaza pacienta, ca sa nu apara complicatii. In aceeasi zi se pleaca acasa cu un tratament preventiv daca e nevoie. In doua ore esti acasa, in 2-5 zile recuperarea e totala. In sase saptamani deja ai uitat ca ai avut operatie. Dupa o saptamana de la proceduri mergi la control obligatoriu.

Prevenirea sarcinii e aproape perfecta, dar nu exista 100% siguranta niciodata. 2-10 pana la 30 de femei din 1.000 care au trecut prin sterilizare pot sa ramana totusi gravide.

Ce beneficii are sterilizarea femeii? Este sigura, are efecte garantate in procente de aproape 100%, 99% in cele mai multe cazuri. Nu mai iei pilule contraceptive, poti sa intretii relatii sexuale fara teama de o sarcina nedorita, te bucuri de aceeasi placere si poate de placere si mai mare pentru ca esti relaxata. Nu sunt afectati hormonii, menstruatia, libidoul. Plus ca se reduce si riscul de cancer ovarian, deci ai doar de castigat daca vrei sa treci printr-o astfel de procedura.

Ce dezavantaje are sterilizarea femeii? Daca vrei sa mai ramai gravida si ai trecut prin sterilizare chirurgicala nu prea mai ai ce face. Da, sterilizarea chirurgicala poate fi reversibila, dar de multe ori nu prea functioneaza. Sterilizarea fara operatie nu este nereversibila. Nu ai reglarea ciclului menstrual, nu esti protejata de infectiile cu transmitere sexuala deloc. Nu e pentru tine sterilizare daca ai doar o trompa uterina, daca ai deja probleme cu trompele uterine, sunt blocate, daca ai ai alergii.

Riscurile pe care le implica sterilizarea femeii sunt de luat in considerare. Apar adesea infectii, sangerari, apar si sarcinile ectopice.

Acum ca stim ce este cu sterilizarea femeii si am inteles ce se intampla haideti sa vedem si ce mituri exista in legatura cu sterilizarea la femei:

  1. Sterilizarea cauzeaza cancere la sistemul reproducator-fals, nu exista dovezi care sa sustina riscul crescut de dezvoltare a cancerului la organele reproducatoare feminine;
  2. Toate organele reproducatoare feminine vor fi eliminate, inclusiv vaginul-in timpul sterilizarii nimeni nu se atinge de organele reproducatoare feminine, ele raman acolo unde sunt. Doar trompele uterine sunt blocate, taiate. Ori se va face o interventie laparoscopica, ori va fi vorba de interventii de tip minilaparotomie;
  3. Sunt mereu riscuri majore si efecte secundare grave-se crede gresit ca dupa sterilizare apar sangerari majore, dezechilibre hormonale, dureri, stare de sanatate alterata, histerectomiile sunt necesare. Infectiile ce mai apar se trateaza usor si nu sunt probleme, anestezia locala e usor de suportat, sangerarile normale lunare sunt la fel ca inainte de sterilizare dupa procedura;
  4. Sterilizarea implica lipsa ovulatiei dupa procedura, uciderea ovulelor-procedura nu impiedica ovulatia, nu se intampla nimic cu ovulele. Lunar ovarele elibereaza ovulele, insa ele se vor dizolva sau for fi absorbite de corp;
  5. Vei avea un libidou scazut, inexistent-nici gand, dupa sterilizare intretii cat de multe relatii intime vrei, ai libidoul la fel de crescut ca inainte, faci sex chiar cu mai mare placere si fara teama;
  6. Dupa sterilizare ai probleme cu greutatea-nu te ingrasi, nu slabesti, nu esti desfigurata dupa sterilizare, ai acelasi apetit. Daca esti o femeie in varsta e normal sa ai greutate mai mare si sterilizarea nu are nimic in comun cu greutatea care variaza;
  7. Doar anumite femei pot sa treaca prin sterilizare-nu trebuie sa ai o anumita varsta sau un anumit numar de copii deja nascuti ca sa ajungi la sterilizare. Orice femeie poate sa solicite sterilizarea, nu sunt conditii medicale impuse ca sa ajungi la sterilizare. Daca te intelegi cu partenerul sa nu aveti deloc copii sau e strict decizia ta poti sa mergi la clinica, spital si sa treci cand vrei tu prin sterilizarea chirurgicala sau fara operatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.