Fertilitatea, pe primul loc. Viitorul suna mult mai bine si sansele de reproducere asistata prin metode moderne sunt mult mai mari

Descoperirile recente si viitoare din stiinta si medicina vor ajuta cuplurile sa aiba copii mai repede.

Fertilitatea este o chestiune delicata pentru orice femeie. Unele femei ajung sa ramana gravide rapid si sa aduca pe lume mai multi copii, altele se chinuiesc ani buni prin toate metodele posibila sa ramana gravide si tot nu pot.

E si o loterie pana la urma, asta desi putem controla ce se intampla cu fertilitatea feminina. Stiinta si medicina moderna ne-au ajutat si ne vor ajuta si pe viitor sa avem o fertilitate mai buna indiferent de varsta.

Reproducerea asistata este cea mai simpla si mai folosita metoda pentru a ramane gravida oricand doresti. Nu mai depinzi de sincronizarea intalnirii celulelor reproducatoare in sistemul tau reproducator, nu mai stai cu ochii pe calendar si pe zile, nu mai stai cu teama unor anomalii genetice. De acum totul e simplu si in urmatorii ani va fi si mai simplu datorita unor evolutii spectaculoase din domeniul reproducerii umane cu ajutorul unor metode revolutionare descoperite recent.

Ovule si spermatozoizi… in laborator. Oamenii de stiinta lucreaza de multa vreme la crearea de ovule si spermatozoizi in laborator, cu scopul simplificarii reproducerii asistate. Cum e posibil asa ceva? Se vor lua celule din piele mature si se vor transforma in alt tip de celule stem care se vor transforma si ele in alte celule, dupa care, cu niste chimicale speciale, vor ajunge sa fie ovule si spermatozoizi.

Desi pare un scenariu de film S.F., cercetatorii si oamenii de stiinta implicati in experimente si studii au reusit sa creeze deja soricei de laborator din astfel de celule. In teorie, o celula din pielea unei femei poate fi folosita la producerea de spermatozoizi si invers, ceea ce e o adevarata revolutie in stiinta si in medicina. Pana sa se ajunga la rezultate la nivelul celulelor umane mai e cale lunga. Insa marile companii care vor sa investeasca in cercetare vor reusi pe viitor sa obtina si rezultate notabile la nivel de celule umane.

Editarea genomului uman. Prin editarea genetica se pot face niste mici modificari la nivel de ADN. Se scot anumite gene si erori care ar putea sa duca la probleme la embrion si la viitorul bebelus, deja vedem in medicina folosita acesta tehnica pentru tratarea bolilor genetice.

Editarea genetica va duce la modificari aparute in fiecare celula din corp, deci ceea ce vei obtine la un bebelus se va transmite si la generatiile viitoare. Bolile mostenite genetic s-ar putea sa fie istorie mai repede decat ne-am fi inchipuit. Va mai fi mult pana cand vom putea dovedi ca nu exista niciun fel de urmari ale editarii genetice si nu apar alte erori ca urmare a interventiei din exterior.

Embrioni sintetici. Au fost create deja structuri care seamana cu embrionii umani, cu o inima care bate, creier primitiv, toate obtinute din celulele prelevate de la soricei. Spre deosebire de embrionii normali, care apar doar daca ai un spermatozoid si un ovul si exista si procesul de fecundare, la embrionii sintetici nu avem nevoie de astfel de celule.

Vor mai fi experimente si studii ample pana sa vedem primele incercari de replicare a embrionilor sintetici si la oameni. Dar pe viitor am putea sa nu mai depindem atat de mult de calitatea celulelor reproducatoare umane si de prezenta celor doua celule esentiale pentru a exista embrionii umani si bebelusii.

Screening genetic. Putem avea screening genetic doar la embrionii care au aparut in urma fertilizarilor in vitro. Doar la ei putem vedea daca exista anomalii genetice si le si putem corecta de multe ori, daca avem si tehnologia necesara la indemana. Astazi un screening genetic se va face doar la anumite cazuri, cand exista deja multe sarcini pierdute in trecut, de exemplu. Dar pe masura ce costurile si disponibilitatea unui astfel de screening vor fi mai usor de gestionat probabilitatea sarcinilor va fi mai mare.

Inghetarea ovulelor umane. Tot mai multe femei isi vor ingheta ovulele. Desi criogenarea se foloseste de ani buni, recent au fost descoperite metode prin care ovulele sa fie inghetate fara a fi afectata structura lor. In trecut, toate ovulele care erau inghetate erau si deteriorate pentru ca aveau in interiorul lor si apa. Prin noile metode descoperite in urma cu mai bine de cinci ani ovulele se vor ingheta pana la formarea de cristale in apa continuta.

Vitrificarea va fi eficienta doar daca exista inghetarea unor ovule „tinere”. Femeile aflate la varsta de 20 de ani ar putea sa isi conserve astfel ovulele si sa aiba sanse mai mari sa aduca pe lume copii sanatosi, fara anomalii genetice si fara sarcini pierdute.

Tratamente pentru fertilitate cu mai putini hormoni. Vreme de doua saptamani femeile care vor sa aiba un copil prin fertilizare in vitro trebuie sa primeasca injectii cu hormoni, ca sa stimuleze ovarele sa produca mai multe ovule decat de obicei. Sunt si efecte secundare in cazul unor astfel de stimulari, dureri de cap, de abdomen, schimbari de stare, emotii puternice, senzatie de balonare.

Insa o procedura moderna, IVM, maturare in vitro, are nevoie de mult mai putini hormoni pentru a se obtine rezultate excelente. Prin metoda IVM se preleveaza ovule pana la maturizare si nu e nevoie ca ovarele sa elibereze ovule mature. Procedura e si mai ieftina si mai usor de realizat. Peste 1.000 de bebelusi au venit pe lume pana acum prin metoda IVM. Nu rezulta sarcini atat de multe ca la fertilizarea in vitro, dar cercetatorii lucreaza pentru a avea si mai multe sarcini pe viitor.

Transplantul de uter. Suedezii au reusit sa realizeze un transplant de uter in cazul a noua femei care se nascusera fara acest organ important sau il avusesera extirpat din cauza unui cancer. Femeile care au primit utere nu vor putea sa aiba la inceput copii in urma contactelor sexuale, vor apela tot la fertilizari in vitro. Ramane de vazut daca astfel de transplanturi vor permite si sarcini obtinute pe cale naturala, in urma prezentei spermei in sistemul reproducator feminin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.