Infectiile care pot afecta fertilitatea la barbati si femei

Infectiile cu transmitere sexuala pot sa iti afecteze fertilitatea daca nu le depistezi si tratezi la timp.

Fertilitatea umana poate fi afectata de o multime de factori interni si externi. Dar poate cei mai periculosi „inamici” ai fertilitatii sunt bolile cu transmitere sexuala si infectiile cu transmitere sexuala. E usor sa le iei de la parteneri sexuali afectati, simptomatologia aproape ca nu exista la multe, daca nu mergi la medic pentru controale de rutina nu stii ca ai asa ceva. Infectiile cu transmitere sexuala pot fi cauzate de bacterii, virusuri sau paraziti. In multe situatii femeile au cel mai mult de suferit de pe urma infectiilor si se ajunge la infertilitate, dar si barbatii pot sa aiba probleme destul de mari.

La femei infectiile cu transmitere sexuala nu prea se trateaza la timp, asa ca se ajunge usor la inflamatie, la probleme ale trompelor uterine, organele reproducatoare feminine nu mai functioneaza corect, deci spermatozoizii nu mai pot circula „in voie” spre ovul ca sa il poata fecunda in urma contactelor sexuale neprotejate.

Si barbatii au infectii cu transmitere sexuala, dar la ei simptomele sunt ceva mai „suportabile”. Sunt afectate uretra si epididimul, creste riscul de infertilitate foarte mult. Epididimul este tubul lung care e responsabil de transportul spermei din testicule care exterior, uretra e tubul lung care transport urina si sperma in afara corpului, sperma urmand sa fie ejaculata si depozitata in vagin in timpul orgasmului masculin in vederea reproducerii si fecundarii ovulului eliberat din ovare la ovulatia femeii.

Care ar fi cele mai comune infectii cu transmitere sexuala intalnite la femei si barbati care ar afecta si fertilitatea pe termen lung?

Chlamydia. Este o infectie cu transmitere sexuala comuna, este una dintre cele doua cauze ale bolii inflamatorii pelvine. De aici si riscul dublu de infertilitate. Odata infectat cu Chlamydia vei avea infectii ale tractului genital superior „tacute”, ascunse, care vor distruge incet, incet trompele uterine, uterul, alte organe vitale care te ajuta sa ai un bebe pe cale naturala sau prin inseminare artificiala si folosirea procedurilor de fertilizare in vitro. Daca ai dureri pelvine, sangerari anormale vaginale, scurgeri vaginale, iar ca barbat testicule mult prea ferme si inflamate, durere in timpula actelor sexuale la femei si barbati atunci cu siguranta trebuie sa te prezinti la medicul specialist pentru diagnosticare ca sa nu ai probleme mari cu fertilitatea.

Gonoreea. Sunt blocate trompele uterine, riscul sarcinilor ectopice creste. Si chiar daca reusesti sa ramai gravida vei da mai departe afectiunea si bebelusului. Ca si in cazul infectiei precedente, gonoreea nu are simptome clare, dar trebuie sa mergi cat mai des la ginecolog pentru testare si diagnosticare. Simptomele clare care iti spun ca ai gonoree deja sunt scurgerile vaginale anormale, dureri si senzatie de arsura in timpul urinatului, sangerari mai mari in timpul menstruatiei, dureri de gat, dureri in timpul actelor sexuale cu partenerul, febra.

Herpes. Stii cu siguranta de herpes pentru ca l-ai avut cel putin o data in viata in zona gurii. Herpesul e cel mai comun virus din lume. Exista si herpes genital, care poate duce la avort, se poate transmite si copilului si poate cauza herpes neonatal foarte periculos. Nu ai simptome clare si nu stii ca te-ai infectat cu herpes, insa apar leziuni dureroase, vezicule umflate. Cu medicamente si diagnosticare corecta si din timp poti sa previi problemele de fertilitate.

Sifilis. Da, in trecut s-a eradicat sifilisul, dar acesta revine in vremurile moderne. Doar in ultimii 5-6 ani s-au dublat cazurile de sifilis, este foarte contagios, ai multe complicatii de la el printre care si infertilitatea. Simptomatologia sifilisului e clasica: scurgeri apoase de la nivel nazal, inflamatii dureroase, ficat si splina marite, inflamatii la nivel ganglionar, leziuni genitale.

HIV. Stim deja ca toti pacientii cu HIV au sistem imunitar la pamant, nu mai pot lupta nici cu bolile banale, usoare. Cei infectati cu HIV au SIDA si au ca simptome: oboseala cronica, ganglioni inflamati, transpiratii nocturne, pierdere in greutate fara cauze evidente, puncte rosii sau rozii pe piele, dureri musculare severe. Fertilitatea este afectata si ea, desigur, ca femeie ai probleme mari sa ramai gravida cand iti doresti.

Papilomavirusul uman. HPV-ul nu are tratament specific, nu ai cum sa scapi de el cu medicamente, doar corpul poate sa il elimine. Daca este si canceros atunci cu siguranta iti va afecta celulele cervixului, nu vei putea avea un bebe pe cale naturala si posibil nici prin fertilizare artificiala si fertilizare in vitro. Cand nu e vorba de tulpini canceroase sansele sa ramai gravida sunt mari, exact la fel de mari ca inainte.

Vaginoza bacteriana si infectii cu drojdii. Flora din vagin este dezechilibrata dupa astfel de infectii, spermatozoizii ajung mult mai greu la uter pentru a putea fecunda ovulul. Fertilitatea e afectata mai ales daca ai de multa vreme astfel de infectii si nu le-ai tratat, s-au agravat si mediul vaginal s-a schimbat, deci spermatozoizii nu au cum sa reziste pentru a putea sa incerce sa fertilizeze ovulul eliberat la ovulatie.

Tuberculoza pelviana. Uneori putem avea tuberculoza care s-a raspandit si al alte parti ale corpului, in uter, in trompele uterine la femei. Apar complicatii si probleme mari cu trompele uterine, de unde si infertilitatea sau fertilitatea partiala, femeia poate avea copii doar cu ajutorul medicilor si tehnicilor moderne de fertilizare avansata.

La barbati avem aceleasi infectii ca la femei, chlamydia, gonoree, doar ca discutam despre alte simptome, evident: pentru chlamydia avem infectii bacterien, senzatii de usturime la urinari, testicule umflate, scurgeri din penis, productia de sperma e afectata, la fel si partile si organele reproductive masculine; pentru gonoree avem scurgeri verzi, galbene, albe din penis, senzatie de arsura la nivelul organului reproducator masculin, disurie, inflamatii ale testiculelor si dureri asociate, se infecteaza si prostata, scade calitatea spermei produse si cantitatea.

Se adauga si micoplasma, o infectie, afectiune cu transmitere sexuala care determina motilitate scazuta a spermatozoizilor, nu ai simptome si nu stii ca iti afecteaza si fertilitatea.

Infectiile urinare comune apar si la femei, si la barbati si au ca simptome febra, frisoane, senzatii de arsura in timpul mictiunilor zilnice. Bacteriile se pot raspandi si la nivelul testiculelor, glandelor sexuale, epididimului, ducand la scarea numarului de spermatozoizi din sperma si la motilitate extrem de redusa pentru spermatozoizi, deci fertilitatea are mult de suferit.

Hepatita B sau inflamatia ficatului. O intalnim la femei si la barbati, la barbati e afectata calitatea spermei, numarul de spermatozoizi, mai mic, mobilitatea spermatozoizilor e mai mica. Bebelusii pot sa scape de infectie rapid in primele luni de viata extrauterina. La femei, hepatita B poate determina probleme diverse cu aparatul reproducator si legate de calitatea ovulelor, de menstruatie, cresc sansele de avort, cresc sansele de infertilitate uterina si determinata de probleme ale trompelor uterine.

Oreion. De la oreion se umfla ganglionii, mai ales cei de sub maxilar, de la nivelul lui. La barbati avem testicule inflamate, productia de sperma este afectata in totalitate, fertilitatea e redusa la barbati. Intalnim mai des oreionul in tarile in curs de dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.