Anomaliile uterine si fertilitatea. Efectele problemelor uterului asupra fertilitatii feminine

Fertilitatea poate fi afectata si de anomaliile uterine si problemele uterului aparute in timpul sarcinii.

Uterul este cel mai important organ al sistemului reproducator feminin. El indeplineste o multime de functii in procesul de implantare, in timpul sarcinii, menstruatiei si in timpul travaliului. E locul unde ajunge un ovul fertilizat si unde se implanteaza pentru a se dezvolta mai departe pana la nasterea bebelusului, el te ajuta sa nasti avand contractii puternice, te ajuta sa poti impinge copilul prin vagin in afara corpului dupa noua luni de sarcina.

Mucoasa uterina are un rol extrem de important si in menstruatie, de acolo vine sangele si tesutul pe care il vezi cand esti in acea perioada a lunii mai putin placuta. Orice anomalii uterine sunt un pericol real pentru fertilitate si pentru sarcina dorita in viitor, de aceea trebuie cunoscute si diagnosticate, tratate la timp…

Uterul are in jur de 3 inch de la partea superioara la baza si 2 inch latime in zona cea mai lata a sa. Grosimea e de 1 inch, greutatea e de 28.35 g. Partea de jos a uterului este cervixul, cu rol important in timpul travaliului si al nasterii, dar si pe parcursul sarcinii.

Sanatatea uterului este o prioritate daca vrei sa ramai gravida si sa ai un bebe sanatos, care se dezvolta normal in timpul sarcinii. Orice fel de modificari de forma, infectii, afectiuni la nivel uterin sau malformatii congenitale, anomalii, iti vor da peste cap fertilitatea si posibilitatea de a avea copii si a te reproduce pe cale naturala sau asistata.

O femei din 13 are anomalii uterine care ii afecteaza direct fertilitatea si sanatatea chiar si in timpul sarcinii. Anomaliile pe care le avem inca de la nastere, congenitale, sunt catalogate ca fiind anomalii Mülleriene. In faza de dezvoltare a unui embrion ce va deveni o fetita, tot tractul reproducator feminin, de la uter la vagin, porneste de la doua canale Mülleriene. Daca se intrerupe dezvoltarea lor normala apar si anomalii. Femeile nici macar nu stiu ca le au pana la pubertate sau cand apar schimbari la nivelul reproducerii umane.

Care ar fi anomaliile uterine ce afecteaza sarcina si fertilitatea femeii?

  • Uterul septat-e un fel de bariera prezenta in uter, apare un fel de zid de tesut care se va extinde partial sau in intregime in uter. Deci nu se poate implanta embrionul in acea zona, sarcina se va pierde cel mai probabil. Histeroscopia este recomandata, medicul va „arunca o privire” in uter si daca e detectat un sept, daca e prezenta septarea, se va elimina tesutul pentru ca femeia sa ramana gravida fara probleme;
  • Uterul arcuit-la partea superioara a uterului apare o usoara arcuire, acolo unde e de regula rotund ca un fund de para. Schimbarea poate fi atat de fina incat uterul poate sa para normal. De la uterul arcuit se ajunge la complicatii in sarcina si la infertilitate;
  • Uterul „unicorn”-e un fel de jumatate de uter practic, se formeaza doar o parte din el, fix pe jumatate. Ai dimensiuni mici, doar o trompa uterina, sansele sa ai un avort sau sa pierzi sarcina rapid sunt mari, travaliul inainte de termen este o normalitate daca apare anomalia uterina descrisa, sarcinile ectopice sunt si ele normale. Sunt multe variante ale acestei anomalii, deci doar un medic poate depista corect tipul sau;
  • Uterul didelf sau dublu-practic ai doua utere separate. Daca ai uterul unde are loc implantarea embrionara de marimea corecta poti sa ramai gravida si sa duci sarcina pana la termen, sa nasti normal. E o anomalie rara, dar femeile pot sa nasca fara probleme chiar si cu ea;
  • Uterul-inima-in mod normal avem un uter care seamana cu o para perfecta. Doar ca in anumite conditii uterul va lua forma unei inimi, in partea de sus a organului apare o deformare. Nasterile inainte de termen, in cazuri rare si infertilitatea si imposibilitatea conceperii copilului pe cale naturala, toate vor fi ceva normal. Complicatiile in timpul sarcinii sunt date de locul prea putin din uter. Multe femei traiesc cu aceasta anomalie toata viata si o descopera cand vor sa conceapa un bebe si nu pot sau cand sunt deja gravide, la controale de rutina sau cand apar complicatiile.

Alte afectiuni uterine si anomalii ce ar putea sa aiba un impact major asupra fertilitatii feminine:

  1. Polipii si fibroamele-pot sa apara in uter, nu e vorba de cancer, doar niste formatiuni din tesut care iau din spatiul din interiorul uterului si embrionul nu are unde se implanta si unde se dezvolta corect;
  2. Adenomioza-tesutul endometrial creste creste in musculatura uterului si nu la nivel de mucoasa. E raspunsul firesc, dar anormal, la estrogen, femeile de 40-50 de ani il au;
  3. Cicatrici si sindromul lui Asherman-ai aderente si cicatrici in uter, embrionul nu are cum sa se implanteze dupa ce s-a fertilizat ovulul si a inceput dezvoltarea noii vieti;
  4. Hidrosalpinx-se blocheaza cu lichid trompele uterine, ele se dilata si sunt pline de lichid. Lichidul se varsa si in uter si afecteaza fertilitatea feminina. De la infectii precum gonoreea sau apendice rupt putem ajunge la astfel de probleme.

Determinarea tipului de anomalie se poate face doar in cabinetul medicului ginecolog in urma unei histeroscopii, laparoscopii sau cu ultrasunete pentru imagini 3D, cu o histerosalpingograma.

4 thoughts on “Anomaliile uterine si fertilitatea. Efectele problemelor uterului asupra fertilitatii feminine

  1. Care ar fi principalele simptome ale unei anomalii uterine și ce metode de diagnosticare sunt indicate pentru a le identifica în stadii incipiente? Aș aprecia mult un răspuns din partea dvs. Mulțumesc!

    1. Gasiti mai jos referinte avizate generale legate de intrebarile dvs. O discutie cu medicul ginecolog personal este indicata, el va va raspunde cel mai bine la intrebarile dvs. legate de sarcina si fertilitate.

      detalii despre simptome si diagnosticare
      https://www.novaivffertility.com/fertility-help/what-are-symptoms-uterine-abnormalities
      https://www.topdoctors.co.uk/medical-dictionary/uterine-malformations

      detalii despre diagnosticare anomalii uterine si alte informatii
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8911320/

  2. Cervixul scurt-e un obstacol la nastere si la dezvoltarea normala a bebelusului, poate sa se inchida prea devreme si sa provoace contractii precoce;
    Fibroamele uterine-sunt niste tumori benigne ce pot mari grosimea peretelui uterin, se pot dezvolta fibroame interstitiare sau intramurale. Acestea pot afecta intreaga zona a sistemului reproducator feminin si pot provoca sangerari abundente, contractii precoce si cicluri menstruale foarte dureroase.

    Uterul, cel mai important organ al sistemului reproducator feminin, este vital pentru a avea o sarcina reusita si pentru a evita complicatiile inutile. Trebuie sa fim mai constienti de sanatatea uterului nostru, atat sa previi aparitia anomalii, cat si a trata si a diagnostica la timp orice anomalie detectata. Este important sa ne cunoastem corpul si sa il acceptam in mod natural, sa fim perseverenti cu stilul de viata si sa ne reamintim de cat de puternic si miraculos este organismul uman.

  3. Eu am avut probleme de fertilitate din cauza unui fibrom uterin. Cu un mare noroc l-am cunoscut pe domnul Dr. Silviu Istoc care m-a ajutat si am ramas insarcinata.
    Il recomand cu drag tuturor femeilor care isi doresc sa faca copii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.