Actele sexuale dupa fertilizarea in vitro si in timpul procedurilor de fertilizare in vitro

Sexul in timpul procedurilor de fertilizare in vitro si dupa introducerea ovulului in uter este permis.

Fertilizarea in vitro sau IVF este una dintre cele mai folosite tehnologii de reproducere umana asistata in care spermatozoizii si ovulul se preleveaza de la partenerii sexuali pentru a avea o fertilizare in afara corpului uman, in conditii stricte de laborator. La cateva zile dupa fertilizarea ovulului acesta este introdus in uter si se asteapta aparitia sarcinii, implantarea embrionului in dezvoltare in uter.

Multe cupluri se tem sa mai intretina relatii sexuale odata ce a inceput procedura IVF, asta pentru a nu pune in pericol sarcina asteptata si rezultatele procedurilor complexe. Este permis insa sexul in cazul fertilizarii in vitro si dupa ce a avut loc introducerea embrionului in uter?

De regula apeleaza la fertilizarile in vitro cei care nu pot avea copii, femeile trecute de 35 de ani fara o sarcina obtinuta pe cale naturala, femeile cu probleme ale aparatului reproducator, cele care vor sa aiba copii fara implicarea unui partener de sex opus, femeile ai caror parteneri au probleme cu sperma si spermatozoizii sau sunt impotenti.

Intreg procesul de fertilizarea in vitro IVF dureaza intre patru si sase saptamani si incepe cu prelevarea celulelor reproducatoare si se incheie cu testele de sarcina, incluzand si o etapa in care se iau medicamente pentru a stimula aparitia sarcinii dupa implantarea embrionului in uter.

Toate cuplurile care apeleaza la fertilizarea in vitro ca sa aiba copii au o intrebare care se repeta frecvent: ce se intampla cu relatiile sexuale in timpul procesului de fertilizare in vitro?

Aici sunt mai multe aspecte. Inainte de colectarea spermei pentru a fi folosita la fertilizarea ovulului barbatul trebuie sa se abtina de la sex cu 3-5 zile inainte de a merge la cabinet, adica sa nu existe ejaculari deloc. Masturbarea si ejacularea vor avea loc doar in cabinetul in care vei dona sperma pentru fertilizare si dupa acel moment poti sa intretii relatii sexuale iarasi sau sa te masturbezi cat doresti.

In cazul inseminarii intrauterine trebuie sa te abtii de la sex o zi sau doua inainte de procedura planificata. Partenerul nu trebuie sa ejaculeze deloc pentru a putea oferi o mostra cu suficienti spermatozoizi ca sa ai sanse sa obtii un ovul fertilizat rapid.

Dupa ce sperma concentrata este introdusa in uter chiar se recomanda relatiile sexuale in seara procedurii sau in zilele urmatoare dupa ce a avut loc inseminarea artificiala. Pe langa cantitatea mai mare de sperma ce ajunge in sistemul reproducator partenerul poate depozita inca o cantitate insemnata la ejacularea din timpul sexuluin vaginal, mai ales daca stimularea si excitarea sunt foarte mari.

Daca e vorba de prelevarea ovulelor din ovare si de stimularea lor ca parte din procesul de inseminare in vitro, sexul e permis, dar ar putea sa fi neplacut pentru ca se maresc ovarele de la injectiile hormonale. Barbatii trebuie sa aiba prezervativ si sa ejaculeze in el daca doresc ca timp intretin relatii sexuale cu femeia care are deja parte de stimulare ovariana, asta ca sa se evite sarcinile multiple daca apare ovulatia neplanificata.

Sexul dupa transferul embrionului sau embrionilor in uter nu e interzis. Daca intretii relatii sexuale cat timp ai deja embrionul in uter ai putea avea rezultate foarte bune si teste de sarcina pozitive mai rapid. Ceea ce trebuie sa retina femeile este ca sexul imediat dupa ce s-a introdus embrionul si se asteapta implantarea sa in uter si sarcina trebuie evitat pentru ca se ajunge foarte usor la contractii uterine de la orgasm, iar embrionul nu va fi in stare sa se implanteze singur in uter.

Deci daca a avut loc inseminarea intrauterina, adica sperma a fost introdusa in uter prin vagin cu un intrument special pentru a se produce fecundarea ovulului eliberat la ovulatie, e recomandat sexul pentru ca apare si oxitocina la orgasm si uterul se contracta, sperma si spermatozoizii sunt atrasi spre trompele uterine si partea superioara a uterului-nu e bine sa intretii relatii sexuale, in general, imediat dupa introducerea spermei concentrate direct in sistemul reproducator feminin, dar e bine sa o faci in seara de dupa injectia care asigura maturizarea ovulului si eliberarea sa pentru a fi intampinat de spermatozoizi in trompele uterine.

Daca ai trecut prin IVF si ai deja embrion pe cale sa se implanteze stai macar o saptamana fara sex si orgasm, chiar daca il obtii si in urma masturbarii. Doar ginecologul care se ocupa de tine si specialistii in IVF iti vor spune cand te poti bucura iarasi de sex si de orgasme alaturi de partenerul tau sexual. In fazele timpurii de stimulare in vederea unor proceduri IVF se recomanda folosirea prezervativului.

Sexul face parte din viata noastra, la fel si sarcina, chiar si fertilizarea in vitro nu e un tabu si nici implantarea embrionului in uter dupa IVF, inseminarile intrauterine sunt si ele perfect normale daca nu poti avea copii si vrei neaparat urmasi.

Nu renunta la relatiile intime in totalitate si la placerea de a face sex si a impartasi o astfel de experienta deosebita cat timp esti in tratamente si in timpul procedurilor pentru IVF. Discuta cu medicul tau si stabileste ce ai de facut si ce poti face ca sa te bucuri in continuare de intimitate si de o relatie de cuplu perfect normala in dormitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.