Menstruatiile neregulate si fertilitatea

Menstruatia este deosebit de importanta in viata unei femei. Fara ovulatie si menstruatie nu poti avea un copil, sansele de a concepe pe cale naturala un bebe se reduc dramatic. De aceea e bine sa fii foarte atenta la ce se intampla cu ea lunar si cu durata ei, timpul dintre menstruatii. Menstruatiile neregulate sunt o reala problema pentru cuplurile care isi doresc copii si care asteapta cu nerabdare un test de sarcina pozitiv. De ce apar, cum afecteaza sarcina si ce se poate face daca ne dorim in continuare o sarcina?

Menstruatiile neregulate se caracterizeaza prin intervale anormale de timp, mai mult de 45 de zile si mai putin de 21 de zile intre ele, cu imposibilitatea prezicerii acestui interval. Menstruatia este normala din punct de vedere al sangerarilor si al numarului de zile de sangerare vaginala.

Dereglarile menstruatiei pot sa apara de la stres, calatorii, exercitii fizice excesive, schimbari in rutina zilnica. Discutam despre menstruatii anormale sau neregulate cand factori precum boli legate de nutritie si alimentare, pierdere in greutate, luare in greutate prea rapid, probleme cu tiroida, dezechilibre hormonale vor modifica modul in care sistemul reproducator reactioneaza lunar odata cu menstruatia.

Sindromul ovarelor polichistice va duce la menstruatii neregulate cronice, insa uneori menstruatiile care nu mai apar sau care intarzie prea mult pot fi si primul semn al unei sarcini. Pe lista de cauze probabile pentru menstruatiile neregulate se adauga si hiperprolactinemia, insuficienta ovariana primara, obezitatea, perimenopauza si lipsa ovulatiei.

De multe ori menstruatia poate dura ceva mai putin de 28-30 de zile tipice. Ca sa iti dai seama daca ai menstruatii neregulate noteaza ultima zi a ultimei menstruatii si prima zi a primei menstruatii, urmatoarea. Repeta procesul cel putin trei luni, iar daca vezi diferente mari temporale atunci ai menstruatii neregulate. Mergi la ginecolog daca ai frecvent astfel de episoade. Daca intr-o luna durata este de 23 de zile si in alta e de 35 de zile atunci da, menstruatia e neregulata. Cand menstruatiile isi patreaza durata aproximativa nu vor aparea probleme de fertilitate.

Nu e nicio problema daca mai apar si menstruatii neregulate, de regula ele se regleaza la un moment dat daca nu sunt probleme majore cu sistemul reproducator si corpul tau. Vestea buna este ca fertilitatea ta nu va fi afectata si vei putea sa ramai gravida cu menstruatii neregulate sau chiar absente la un moment dat. Ca sa revii la menstruatii regulate poti sa mananci sanatos, sa faci exercitii fizice usoare in fiecare zi, sa dormi suficient de bine.

Va trebui sa te prezinti la medicul ginecolog daca nu ai mai avut menstruatie timp de trei luni sau mai mult, daca ai sangerari menstruale care dureaza mai mult de o saptamana, daca ai sangerari abundente zilnice, daca ai dureri mari in timpul menstruatiei, dar si daca incerci sa ramai gravida pentru mai mult de 12 luni si ai sub 35 de ani sau pentru mai mult de 6 luni si ai peste 35 de ani.

Cat de simplu va fi sa ramai insarcinata depinde mult de cauzele menstruatiilor neregulate, de ce inseamna aceasta neregularitate, depinde si de cand au loc actele sexuale care vor duce la sarcina, daca stii sa le programezi corect. Ca sa ajungi sa ai un bebe poti sa iti urmaresti ovulatia si sa intretii relatii intime cu partenerul sexual cat mai des in apropierea ei si dupa-fereastra de fertilitate maxima este cu cateva zile inainte de ovulatie si se termina in ziua in care apare ovulatia.

Ideal ar fi sa intretii relatii sexuale la fiecare doua zile, de trei sau patru ori pe saptamana, toata luna, cat dureaza aproximativ menstruatia, la fiecare contact sexual partenerul e obligatoriu sa aiba orgasm si sa ejaculeze in vagin, fara prezervativ, cat mai aproape de cervix.

Pentru a creste sansele de a ramane gravida cand ai probleme cu menstruatiile neregulate se vor recomanda medicamente, injectii si fertilizare in vitro sau alte procedee moderne pentru fertilizare asistata. Important de retinut faptul ca menstruatiile neregulate nu te opresc sa ramai gravida si fara medicamente sau fertilizare in vitro. Dar va fi mai dificil sa stii cand sa intretii relatii sexuale, cand ai sanse mai mari sa concepi un bebe alaturi de partenerul sexual.

Sunt multe femei cu menstruatie neregulata care au reusit sa aiba un copil sanatos pe cale naturala, in urma contactelor sexuala repetate, cat de dese. Asa ca incearca in continuare sa ramai gravida si nu iti pierde speranta, iar daca tot nu reusesti apeleaza cu incredere la fertilizarea asistata si alte tehnici moderne care iti vor garanta ca vei avea copilul mult dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.