Stresul si fertilitatea. Poate stresul sa influenteze sansele de a avea un bebe cat mai rapid?

Influenta stresului asupra fertilitatii este una foarte importanta si trebuie tratata cu seriozitate

Stresul este periculos pentru intreg organismul si ne poate afecta in maniere greu de intuit. Femeile care incearca sa ramana gravide pe cale naturala omit un factor important care poate contribui la esecurile ce se succed pe parcursul lunilor de „incercari”: stresul. Chiar daca nu iti dai seama, stresul te schimba si iti poate da peste cap orice fel de incercari de a ramane insarcinata si de a avea un bebe pe care il astepti de cateva saptamani sau luni…

Nu stim exact ce rol joaca stresul in cazul fertilitatii, insa cercetarile de data recenta au aratat de fiecare data ca viitoarele mamici care isi doresc sa ramana insarcinate nu vor reusi sa o faca prea curand si din cauza unui nivel de stres mult prea mare, stres care duce la schimbari multiple in organism.

Cel mai clar efect al stresului asupra reproducerii umane este legat de ovulatie. Schimbarile hormonale din timpul unor perioade stresante sunt clare: scade nivelul de estrogen, progesteron, creste nivelul de hormon foliculostimulant in timpul fazei luteale a ciclului, deci ovulatia nu va mai exista la momentul dorit, va intarzia. Niveluri crescute de cortizol determinate direct de prezenta stresului ar putea interfera cu dezvoltarea foliculara si cu procesul inflamator care determina ovulatia.

Este important de notat faptul ca ovulatia intarziata nu are legatura cu infertilitate cronica. Daca nu stii exact cand incepe ovulatia nu vei sti nici cand sa intretii relatii sexuale neprotejate pentru inseminare pe cale naturala si o sarcina mult asteptata instalata rapid. Fara menstruatie nu mai poti avea copii.

Tot stresul este raspunzator si de problemele aparute la implantarea ovulului fecundat in interiorul sistemului reproducator feminin. Un nivel anormal al hormonului CRH, un hormon al stresului, ar putea sa apara in tesutul reproducator uman, de unde si impactul asupra placentei si asupra mucoasei uterine.

Exista o relatie clara intre ratele de conceptie si timpul pentru a ramane insarcinata. Femeile care au un nivel crescut de alfa-amilaza, o substanta secretata in saliva ca raspuns la stres, au dificultati in a concepe un bebe pe cale naturala. Rata de conceptie scade pe masura ce stresul e tot mai mare si nu e gestionat in mod corect. Interesant este ca daca stresul apare la barbati, conceptia nu e afectata, calitatea spermei si a spermatozoizilor, cantitatea de sperma eliminata din sistemul reproducator masculin la ejaculare ramane aceeasi.

Fertilizarile in vitro si conceptia asistata ar putea fi influentate de stres. Un nivel prea mare al unor proteine asociate cu stresul aparute in sange ar scadea sansele unui succes in cazul reproducerii prin intermediul fertilizarilor in vitro. Stresul influenteaza implantarea, cum am vazut, grosimea endometriala fiind mai mica.

Scaderea libidoului din cauza stresului va influenta reproducerea umana si sansele de a ramane gravida mai usor. Nu vei intretine relatii sexuale cu partenerul atat de des pentru ca nu vei mai simti nevoia, deci sansele ca ovulul si spermatozoizii sa se intalnesca scad dramatic.

Cand suntem stresati sistemul nostru nervos produce niste compusi speciali, dopamine, epinefrine, norepinefrine. Circulatia sangelui e afectata imediat mai ales in zona organelor reproducatoare.

Ce poti face pentru a reusi totusi sa ai un bebe pe cale naturala si sa te bucuri de relatii sexuale cu rezultatul dorit, sarcina? Fa exercitii fizice, yoga, meditatie, mergi la psihoterapeut si participa la sedinte de terapie cognitiv comportamentala, fa terapie de grup sau individuala, orice ca sa scapi de stres.

E important sa ai cel putin 1-5 ore de activitate fizica pe saptamana-nu conteaza ca mergi pe jos sau mergi la sala si faci mai multe exercitii fizice usoare, important este sa ai activitate fizica permanenta.

Vezi ce te streseaza, incearca sa iti rezolvi toate problemele inainte de a incepe sa te gandesti la sarcina si intretine relatii sexuale neprotejate cat mai dese cu partenerul doar cand amandoi sunteti relaxati si ati avut o perioada buna in care nu v-ati mai stresat deloc.

Atentie si la greutatea corporala cand vrei sa concepi un bebe pe cale naturala. Sansele de a ramane gravida scad daca ai multa grasime corporala depusa mai ales in zona sistemului reproducator. Plus ca te stresezi foarte mult din cauza greutatii prea mari si esecului de a slabi cat doresti si de aici toate urmarile deja amintite si o sarcina care intarzie sa apara.

Cand esti stresata tinzi sa nu te mai gandesti nici la ce mananci. Te indrepti spre dulciuri, fast-food, si uiti de mancarurile bogate de in proteine slabe, de cerealele integrale si de acizii grasi Omega-3, de peste si de soia chiar. Incearca sa ai o dieta echilibrata si vei scapa si de stres si de teama de a nu putea sa ramai gravida cand iti doresti mai mult. E foarte simplu sa iti pastrezi fertilitatea si sa iti mentii sansele de a concepe un bebe pe cale naturala. Totul este sa incepi imediat un program strict pentru a scapa de stres si sa il constientizezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.