Este fertilitatea influentata de adancimea vaginului, de flora vaginala sau de igiena vaginala?
Fertilitatea la om este mult mai complexa decat ne inchipuim. Biologia reproducerii este foarte complicata si are o multime de aspecte pe care ar trebui sa le intelegem foarte bine inainte sa ne dorim urmasi. Dincolo de contopirea a doua celule, spermatozoid si ovul, rezultand o noua viata, fertilitatea, complexitatea sa, aduce cu sine si o multime de obstacole care ar putea impiedica reproducerea umana pe cale naturala.
Adancimea vaginului si flora vaginala au fost primele pe lista cand s-a pus problema fertilitatii feminine. Vaginul este un tesut muscular tubular in sistemul reproducator feminin. Este format din muschi speciali, incepe de undeva din dreptul cervixului si se continua pana in afara corpului feminin. Deschiderea vaginala este acoperita de himen, himen care se va rupe fie in timpul actelor sexuale, la primul contact sexual, fie in timpul altor activitati, de exemplu calarie.
Peretele vaginal e primul strat al vaginului, are o mucoasa si testut biomecanic cu multi nervi. Al doilea strat al vaginului este format din musculatura care devine activa in timpul activitatii sexuale sau in timpul nasterii. Al treilea si ultimul strat vaginal este format din tesut conectiv combinat cu vase de sange si nervi.
Vaginul ajuta enorm in timpul activitatii sexuale, ofera stimulare pentru partener, incurajeaza ejacularea si asigura reproducerea pe cale naturala. La menstruatie prin vagin se elimina in afara corpului ovulul si sangele rezultat in urma ciclului menstrual.
De-a lungul vietii unei femei vaginul isi modifica dimensiunile. Labia majora se micsoreaza in timp pe masura ce cantitatea de estrogen din corp scade cu varsta, de unde si pierderile de grasime si de colagen. Organele genitale isi schimba si culoarea, devin mai deschise sau mai inchise la culoare din cauza schimbarilor hormonale. Dupa nastere vaginul isi poate schimba dimensiunile mai ales daca nasterea e naturala si copilul e mai mare. Studiile au arata insa ca nu e nicio diferenta de adancime si de lungime intre vaginul femeilor care au nascut si vaginul femeilor care nu au nascut.
Deci vaginul e un organ cu o elasticitate uriasa. Peretii vaginali seamna cu cei ai stomacului, se micsoreaza sau se maresc in functie de nevoi. Prin anii 1960 au fost facute primele masuratori ale vaginului, ale adancimii, lungimii lui. Nestimulat vaginul are cam 2.75 inch pana la 3¼ inch, 7-10 cm. Dar cand apare stimularea sexuala vaginul ajunge sa aiba in adancime, lungime si 4.25 inch pana la 4.75 inch, 10.8-11+ cm. Nu prea conteaza lungimea, adancimea vaginului in timpul actului sexual, placerea e aceeasi, stimularea e la fel, fertilitatea e neschimbata.
Dar pentru femeile care nu au intretinut relatii sexuale niciodata vaginul nu are o lungime mai mare de 1.5 cm sau chiar mai putin. La nastere vaginul se mareste si ajunge la 10-11 cm. Adancimea vaginului si lungimea cervixului nu sunt legate strict de fertilitate, nu influenteaza deloc fertilitatea in mod evident. Cand cervixul e scurt se va dilata mai usor, dar vor fi riscuri legate de avort, de sarcini pierdute si de nasteri inainte de termen.
Placerea sexuala e afectata intr-o mica masura de adancimea vaginului, iar dupa nastere s-ar putea sa fie neplaceri in timpul activitatii sexuale reluate din cauza muschilor pelvieni si ranilor aparute in timpul nasterii. Vaginul va permite organului reproducator masculin sa aiba o stimulare continua si sa gaseasca un mediu perfect pentru orgasm si ejaculare, pentru eliberarea spermei si a spermatozoizilor continuti pentru fertilizare naturala.
La stimularea sexuala gradul de umiditate din interiorul vaginului creste, se va secreta un lubrifiant natural, frecarea se va reduce, penentrarea fiind nedureroasa si cat mai adanca, cat mai aproape de cervix. Mucusul secretat curata si vaginul, previne instalarea si multiplicarea bacteriilor si inflamatiile, pentru a favoriza circulatia cat mai usoara a spermatozoizilor dincolo de cervix in cautarea ovulului ce asteapta sa fie fecundat intr-una dintre trompele uterine.
In afara de adancimea vaginului si flora vaginala ar putea influenta cumva fertilitatea, cel putin asa s-a crezut pana acum. In vagin avem bacterii, virusuri, ciuperci care coexista, deci vaginul nu e steril. Toate aceste microorganisme formeaza flora vaginala. Lactobacillus este bacteria predominanta in flora vaginala, ea sintetizeaza acidul lactic, acid care va determina scadera pH-ului vaginal si formeaza o bariera impotriva microorganismelor patogene. Schimbarile hormonale afecteaza si flora vaginala, ea nu ramane neschimbata toata viata.
De fiecare data cand apar dezechilibre la nivelul florei vaginale avem si afectiuni. Vaginoza si aftele sunt cele mai frecvente probleme intime ale femeilor, la care se adauga candidoza. Infectiile vaginale nu afecteaza deloc fertilitatea feminina. Dar infectiile netratate pot duce la infectii si mai grave care vor depasi zona vaginului si se vor instala si la nivelul uterului, trompelor uterine.
De obicei femeile au infectii in zona vaginului in partea sa inferioara. Daca nu le tratam la timp aceste infectii pot sa ne afecteze si fertilitatea, ajungandu-se la infertilitate. Se poate intampla sa apara inflamatie locala, antigenii spermatozoizilor s-ar putea sa fie atacati de sistemul imunitar, toxinele bacteriene pot sa distruga mediu propice pentru inaintarea spermatozoizolor pana la iesirea din vagin.
Cand nu avem microbi „buni” in vagin apare si riscul de boli cu transmitere sexuala si de afectiuni localizate la nivelul tractului genital superior. Deci e foarte important sa mentinem o igiena a vaginului foarte buna, sa ne spalam organele sexuale externe, sa evita orice fel de dusuri vaginale cu orice fel de substante sau cu apa si sa ne protejam, sa incurajam purtarea de prezervative feminine sau masculine ori de cate ori avem relatii intime si nu dorim sa ramanem gravide.
Daca totusi dorim sa avem un bebe cu partenerul sexual si nu dorim protectie e bine sa fie testate organele sexuale inainte de orice fel de contacte sexuale si tratate orice fel de infectii si probleme pentru a garanta o reproducere pe cale naturala fara probleme si fertilizarea rapida a ovulului.