Ce cantitate de sperma este necesara pentru a ramane gravida?

Cantitatea de sperma care ajunge in vagin nu va influenta prea mult sansele de conceptie. Conteaza calitatea spermatozoizilor si apropierea de cervix.

Pentru a ramane insarcinata doua celule trebuie sa se „uneasca”, spermatozoidul si ovulul. Ambele celule trebuie sa fie sanatoase pentru a nu aparea probleme de fertilitate si trebuie sa se intalneasca la momentul potrivit in trompele uterine.

Dar pana la intalnirea spermatozoidului cu o ovulul va mai fi nevoie de doua lucruri: de ovulatie, eliberarea ovulului din ovare si de ejaculare, eliberarea spermei si spermatozoizilor din sistemul reproducator masculin, in momentul orgasmului din timpul relatiilor sexuale neprotejate. Ce cantitate de sperma este necesara pentru a avea o sarcina aparuta cat mai rapid?

Un barbat fertil poate ejacula intre 2 si 5 ml de sperma, cam o lingurita de fiecare data cand apare orgasmul si stimularea e suficient de puternica in interiorul vaginului. Fiecare ml de sperma contine 100 milioane de spermatozoizi. Daca avem concentratie sub 2 milioane de spermatozoizi per ml atunci apar problemele de fertilitate.

Intr-o ejaculare suficient de puternica dupa o stimulare suficienta timp de mai multe minute barbatii elimina din sistemul lor reproducator intre 40 de milioane si 500 milioane de spermatozoizi gata sa isi inceapa drumul spre ovul. Orice barbat poate intretine relatii sexuale si ejacula de cel putin trei sau patru ori pe zi. Nivelul normal de sperma ejaculata la orgasm este intre 1.5 ml si 5 ml si scade pe masura ce exista mai multe acte sexuale si orgasme.

Lichidul seminal barbatesc contine multi nutrienti care ajuta spermatozoizii sa supravietuiasca suficient de mult in vagin si mai departe in drumul lor prin cervix si pe trompele uterine. Fertilizarea apare imediat ce un spermatozoid matur intra in ovul si apare un embrion in saptamanile ce urmeaza „contopirii” celulelor. Embrionul se implanteaza in uter si apare sarcina. Ovulele supravietuiesc 12-24 de ore, spermatozoizii cateva zile, deci sansele de a ramane gravida dupa ejaculare vaginala cresc mai ales daca se intampla si in preajma ovulatiei lunare.

Ceea ce poate interfera cu incercarile tale de a ramane gravida poate fi volumul redus al spermei partenerului, numarul mic de spermatozoizi per ml, problemele de motilitate la spermatozoizii ejaculati in vagin, numarul prea mare de spermatozoizi insuficient dezvoltati, imaturi.

De cata sperma e nevoie pentru a ramane gravida si a avea un ovul fertilizat? Un singur spermatozoid va fecunda ovulul, el va „inota” 152 mm de la baza cervixului pana la ovulul aflat in trompele uterine. La o ejaculare normala in timpul sexului peste 200 de milioane de spermatozoizi vor fi depozitati in sperma aproape de cervix, din care doar 100.000 vor ajunge in uter si spre trompele uterine.

Spre deosebire de femei, care se nasc cu un numar finit de ovule, pe care le tot elimina lunar la menstruatie si ovulatie, la barbati apar mereu spermatozoizi noi cat traiesc. In fiecare minut sistemul reproducator masculin produce 1.500 de noi spermatozoizi care asteapta sa paraseasca sistemul si sa isi inceapa drumul spre ovul. In 60-70 de zile un spermatozoid ajunge la maturitate si e gata de „actiune”. O proba de sperma proaspat ejaculata va contine cam 50% spermatozoizi maturi, apti de fecundare. La fiecare ejaculare un barbat sanatos va elimina 40 milioane de spermatozoizi.

Volumul spermei depozitate in vagin in urma ejacularii si orgasmului nu va fi niciodata un factor relevant pentru o sarcina si pentru fertilitate. Cantitatea e mult mai importanta decat cantitatea. 75 de procente din toata sperma ejaculata in vagin la orgasm nu va fi folosita deloc, multi spermatozoizi vor muri in scurt timp, dintre cei 50% ramasi trebuie sa isi pastreze motilitatea un procent cat mai mare ca sa incurajeze sarcina.

Inainte de a incerca sa aveti un bebe e bine ca partenerul sa isi faca teste de fertilitate si sa vada cat de „buni” sunt spermatozoizii sai si daca au toata carateristicile necesare pentru a ajunge sa fecundeze ovulul.

Cresterea volumului spermei ejaculate la orgasmul masculin ar putea incuraja instalarea sarcinii? Da, cu siguranta. Cu cat ai mai multa sperma depozitata in vagin, aproape de cervix si ai mai multi spermatozoizi in ea, cu atat vei avea sanse mai mari sa ramai gravida. Barbatul trebuie sa aiba greutate corporala noramal, sa aiba o dieta sanatoasa, sa nu aiba boli cu transmitere sexuala, sa faca mult sport ca sa va cresteti sansele de a deveni parinti.

Barbatii pot sa isi creasca volumul spermatic cu ajutorul unor vitamine luate, vitamina C, de exemplu, pentru motilitate mai buna si numar mai mare de spermatozoizi in sperma ejaculata. Vitamina D creste nivelul testosteronului din organismul barbatesc, determinand si producerea de spermatozoizi sanatosi si gata de fertilizare cand se intalnesc cu ovulul.

Dar cand e vorba despre inseminarea artificiala de cata sperma e nevoie? La inseminarile artificiale sperma este plasata direct in uter. La fertilizarile in vitro se fertilizeaza rapid ovulul cu spermatozoizi de la tata sau de la donatori, embrionul obtinut e introdus direct in uter. Cantitatea de sperma necesara pentru fertilizari in vitro si inseminari artificiale este de minim 6.7 milioane spermatozoizi per inseminare. Dar conteaza prea putin cantitatea la inseminarile artificiale, in contrast cu inseminarea naturala in urma contactelor sexuale neprotejate repetate. Conteaza mai multe motilitatea spermatozoizilor si forma lor, daca e O.K. cu structura lor.

O sarcina se poate instala si de la lichidul care apare chiar inainte de ejacularea propriu-zisa, lichid transparent si care poate contine uneori, in cazuri rare, si spermatozoizi maturi. De regula ori contine spermatozoizi morti ori nu contine deloc spermatozoizi. Intr-un studiu s-a constatat ca 16.7 procente din spermatozoizii din acest lichid aveau mobilitate si puteau fecunda ovulul daca ajungeau in trompele uterine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.