Vrei sa ai un bebe mai rapid? Te poti folosi de cateva metode pentru a ajuta fertilitatea
Tot incercati sa aveti un bebe de luni bune si nu se intampla nimic. Decat sa va chinuiti cu incercarile pe cale naturala mai bine apelati la cateva tratamente si metode de crestere a sanselor de a ramane gravida mai rapid. Scapati de stres, aveti si copilul dorit, puteti sa va ganditi la restul lucrurilor importante pentru voi asa.
Metode sunt suficient de multe ca sa iti maximizezi sansele de a ramane gravida. Dar costa, si uneori costa destul de mult. Plus ca sunt si riscuri, dureaza destul de mult pana cand vezi si sarcina dorita. Dar cand nu poti avea copii cu partenerul sau poate esti singura si vrei neaparat urmasi esti in stare sa faci orice fel de sacrificii. Iata in continuare cateva metode si tehnici prin care poti sa ramai insarcinata cu ajutorul expertilor din domeniul medical.
Inseminarea artificiala si inseminarea intrauterina. Sunt doua proceduri diferite, care te vor ajuta sa ramai gravida mult mai repede, cu ajutorul specialistilor in reproducere asistata. Inseminarea artificiala implica plasarea de sperma si spermatozoizi activi prelevate de la partenerul de viata, sexual, sau de la donator in tractul reproducator feminin chiar in timpul ovulatiei si in timpul perioadei tale de fertilitate maxima ca sa fii ajutata sa ramai insarcinata mai rapid.
Daca ovulatia e normala si la timp, inseminarea artificiala se va face fara alte medicamente care incurajeaza o ovulatie mai mare. Daca apar probleme cu ovulatia se administreaza medicamente care stimuleaza ovarele sa elibereze ovule viabile si sansele sa ramai gravida cresc simtitor.
Inseminarea intrauterina, pe de alta parte, nu presupune injectarea de sperma si spermatozoizi activi in tractul reproductiv. In locul acestei proceduri simple se ia un cateter special, se introduce in vagin, cerxix, uter pana aproape de trompele uterine. Sperma si spermatozoizii se elibereaza rapid in uter direct in asa fel incat sansele ca spermatozoizii sa intalneasca ovulul si sa aiba loc fecundatia sa fie foarte mari.
Procedurile sunt bune pentru cuplurile care au probleme cu numarul de spermatozoizi din sperma ejaculata in vagin in timpul orgasmului masculin, cu motilitatea spermatozoizilor. Se pot folosi la cupluri formate din parteneri de acelasi sex, la cuplurile care apeleaza la mama-surogat, la mamele singure care vor sa ramana gravide.
Rata de succes e mare, 40 procente, la femeile sub 40 de ani, ai nevoie de sase incercari la inseminarea artificiala si sansele sunt mai mici pana in 20% la inseminarea intrauterina. Costurile: 300-1.000 dolari, poate mai mult, depinde de clinica.
Fertilizare in vitro. E cea mai cunoscuta si mai cautata metoda de a ramane gravida rapid. Fertilizarea in vitro implica o procedura simpla: ovulul e fertilizat cu ajutorul spermei si spermatozoizilor in afara corpului feminin, iar cand apar embrioni viabili se transfera imediat in uter si se asteapta instalarea sarcinii. Procedura e foarte buna pentru cine a incercat procedurile anterioare si nu a reusit sa ramana insarcinata, daca sunt blocaje pe trompele uterine, daca nu prea mai ai rezerve de ovule, daca ai o calitate slaba a ovulelor, daca ai sindromul ovarelor polichistice, endometrioza sau partenerul are probleme cu sperma ejaculata.
Daca ai sub 35 de ani fertilizarea in vitro va fi un succes in peste jumatate din cazuri, daca ai intre 35 si 40 de ani sansele scad cu 10 procente, si cu inca 10 daca si deja peste 42 de ani. Costurile: 15.000-25.000 dolari per ciclu.
Fertilizare in vitro cu ciclu natural. E o fertilizare in vitro catre trece peste injectiile cu hormoni. Se monitorizeaza menstruatia si se extrage un ovul cand esti aproape de ovulatie. Se fertilizeaza imediat ovulul in afara corpului feminin si se transfera in uter cand se obtine embrion viabil. Se extrage doar un ovul, asa ca nu vei avea mai multi copii cand vei ramane gravida si nici riscul de complicatii nu va fi asa de mare.
Rata de succes e de 7-10%, costurile sunt mai mici cu pana la 7.000-10.000 dolari decat in cazul unei fertilizari in vitro traditionale.
Ovule prelevate de la donatori. E un proces simplu. Primesti ovule de la o persoana necunoscuta sau poate cunoscuta, se fertilizeaza rapid cu sperma de la partener, se implanteaza embrionul in uter. Legatura biologica cu micutul tau nu va exista, insa vei fi mama sa dupa ce il nasti. Trebuie puse la punct niste acte ca sa nu existe probleme dupa nastere legate de copil si sa nu il pierzi in favoarea mamei sale biologice, cea de la care a venit ovulul. E o varianta pentru femeile peste 40 de ani, pentru cele care au apelat la fertilizare in vitro si nu a functionat deloc. Rata de succes este de 50 de procente daca ovulul e „proaspat”, dar daca ovulul a fost inghetat scade cu 10 procente. Costurile: 15.000 dolari si 25.000 dolari. Plus cheltuieli cu avocati, cu donatorul, cu ingrijirea sa medicala dupa donarea de ovule.
Mama-surogat. Practic copilul tau va fi purtat noua luni de alta femeie si se va naste. Dupa nastere il vei primi si il vei putea ingriji. Se apeleaza la fertilizare in vitro cu ovul si spermatozoizi de la parteneri, dupa care se implanteaza embrionul in uterul mamei-surogat. Ambii parteneri au legaturi genetice cu embrionul implantat, mama-surogat nu. Femeile care nu pot sa faca fata unei sarcini, nu au cum sa ramana gravide, au complicatii apeleaza la mamele-surogat. Daca sarcina e imposibila, sunt boli la mijloc, nu exista uter, atunci mama-surogat e singura sansa sa ai un bebe.
Ovulele luate de la femei sub 35 de ani se vor dezvolta in copii sanatosi purtati de mame-surogat. Daca donatorul ovulului are peste 42 de ani rata de succes este de sub 10 procente. Costurile: 10.000 dolari pana la 100.000 dolari. Depinde mult de costurile cu fertilizarile, cu ingrijirea mamei-surogat, cu taxele avocatului, notarului, pentru acte necesare.