Progrese din medicina reproductiva care au ajutat si ajuta cuplurile in probleme de fertilitate

Progresele din medicina reproductiva au ajutat enorm cuplurile care vor sa aiba un copil.

Fertilitatea la oameni este o problema foarte complexa si de multe ori apar probleme indiferent de sex. Infertilitatea este cea mai frecventa dintre aceste probleme si duce la imposibilitatea unui cuplu de a avea un copil pe cale naturala. Progresele din domeniul medicinei reproductive la care am asistat de-a lungul timpului au contribuit pas cu pas la eliminarea anumitor probleme de fertilitate si au sporit sansele de succes pentru partenerii care isi doreau enorm un bebe.

Cercetarile si studiile in domeniul medicinei reproductive au fost mereu baza pentru viitoarele tratamente din domeniul fertilitatii. Tot mai multe cupluri au ajuns sa aiba copii si sarcini pe care le-au asteptat luni, poate ani tocmai din cauza acestor progrese uriase care au fost posibile odata ce au venit si rezultatele de la cercetari si studii. Daca de unele am tot auzit, sunt multe descoperiri si reusite din domeniul medicinei reproductive care nu sunt atat de cunoscute si care au fost punctul de plecare pentru rezolvarea unor probleme complexe legate de reproducerea umana…

Embrioni creati cu ajutorul a trei parinti. Femeile care au anumite boli genetice sunt cu un pas mai aproape de a avea copii sanatosi. S-a reusit dezvoltarea unei proceduri destul de controversate care implica crearea de embrioni umani cu ajutorul materialului genetic de la trei parinti. Se combina parti din ovulul a doua femei si se ajunge la fertilizare cu sperma de la un barbat. Asa se obtin embrioni care pot fi transferati in uter si anomaliile genetice pot fi corectate si prin editare genetica daca e nevoie. Reproducerea asistata cand avem boli genetice implicate este cu atat mai importanta si rezultatele trebuie sa fie cat mai bune mai ales ca avem foarte multe femei care se afla in situatia de a nu putea sa aiba copii si care isi doresc foarte mult.

Transplanturile de penis. Deja in SUA a fost facut un astfel de transplant, candidatul care a avut un transplant de penis, un soldat ranit in Afganistan. S-a transplantat doar penisul, nu si testiculele, unde avem si sperma si spermatozoizii, materialul genetic reproducator. Pacientul a avut sanse sa poata avea copii pe cale naturala dupa finalizarea procedurii, s-a gasit si donator si lucrurile au decurs bine din punctul de vedere al operatiei. Acest tip de operatii sunt din ce in ce mai usor de facut pe masura ce tehnologia medicala avanseaza, asa ca barbatii care au astfel de probleme vor avea o modalitate de a-si recapata „barbatia” si a avea un penis functional macar pe jumatate, pentru urinare si chiar pentru reproducere.

Ovulele imature si maturizarea lor pe repede inainte. Pentru a putea avea un copil si a exista o fertilizare reusita ovulele trebuie sa fie mature. Dar de multe ori maturizarea ovulelor e o problema pentru multe femei, asa ca era nevoie de o procedura prin care ovulele sa fie maturizate rapid. Maturizarea in vitro a ajutat enorm femeile care isi doreau un copil. S-a luat ovulul si a fost crescut in laborator. Ajuns la maturitate, ovulul a fost fertilizat si implantat in uter. Multe femei cu probleme ovariene au putut avea copii cu ajutorul acestei proceduri destul de riscante si de complicate.

Crearea de sperma si spermatozoizi in laborator. Chinezii au reusit sa creeze celule asemanatoare spermei de la soarecii de la laborator chiar in… laborator. A fost primul pas care le-a dat speranta barbatilor care se confruntau cu infertilitatea. Celulele nu au „coada”, deci nu se pot deplasa spre ovul si trebuie sa fie injectate in aparatul reproducator feminin ca sa poata fertiliza ovulul. La soareci spermatozoizii produsi in laborator au fertilizat ovule de soareci si au rezultat embrioni. In viitor, pe masura ce studiile si incercarile si pe subiecti umani vor continua am putea avea o solutie reala la problema atat de stanjenitoare a infertilitatii masculine.

Transplantul de uter. Daca alte tipuri de transplanturi de organe obisnuite sunt ceva mai usoare, sa transplantezi un uter pentru a permite instalarea unei sarcini e foarte dificil. Suedezii au reusit sa faca mai multe transplanturi de uter si in patru cazuri s-a ajuns si la sarcini si nasteri normale cu uter transplantat. Transplanturile de uter sunt extrem de complicate si e nevoie de timp pentru a perfectiona tehnicile care vor permite si celor din comunitatile speciale sa aiba copii chiar daca sunt biologic barbati. Si femeile care au avut probleme cu uterul si au nevoie de unul „viabil” ar putea fi ajutate cu acest tip de transplant neobisnuit.

Extinderea perioadei in care ovulele si sperma sunt conservate prin criogenizare. Google si Facebook ajungeau pe prima pagina a celor mai importante publicatii din lume in 2014 cand afirmau ca vor plati pentru pastrarea „la rece” a ovulelor si spermei angajatilor. Armata americana a urmat si a asigurat astfel de servicii angajatilor. In ambele cazuri, daca se intampla ceva, angajatii vor putea avea copii fara nicio problema. Tehnologiile moderne au permis extinderea perioadei de pastrare a materialului genetic uman reproductiv cu cateva luni, poate ani, asa ca viitorul suna bine pentru cei care vor sa foloseasca mai tarziu ovulele si sperma pentru reproducere asistata.

„Strangerea” embrionilor pentru testarea viabilitatii lor. Oamenii de stiinta au tot cautat o modalitate cat mai simpla prin care ar putea determina daca embrionii sunt viabili sau nu pentru transfer in uter. Unele clinici au si tehnologii foto pentru a vedea dezvoltarea lor si a sti care sunt buni de transferat ca sa rezulte o sarcina sanatoasa. In alte situatii s-au facut biopsii pe embrioni pentru a se numara cromozomii si a se observa structura cromozomiala.

Insa s-a descoperit si o metoda mai simpla de determinare a viabilitatii: „strangerea” embrionilor. Testele facute pe embrioni de soareci au demonstrat ca embrionul care „impinge inapoi” la strangere cand are doar o ora poate sa ofere o sarcina sanatoasa mai tarziu. La embrionii umani s-a reusit prezicerea viabilitatii lor in 90% din incercari. Cu astfel de tehnici fertilizarile in vitro au devenit mult mai eficiente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.